懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

she811 發表於 18-10-12 23:32
咁你生完好返 Or 飲廣華中醫的藥好返?

我第一胎就睇一次西醫搽低量類固醇好返。今胎,仲未生,也未好,睇左幾次廣華中醫,睇左皮膚專科名醫,都無用。唯有忍受緊,等生完,希望自己好返。

男爵府

醫生話你個點係乜來嘠? 睇睇中醫,穩中藥水洗洗會唔會好點呢

男爵府

菩提子 發表於 18-10-12 23:37
我第一胎就睇一次西醫搽低量類固醇好返。今胎,仲未生,也未好,睇左幾次廣華中醫,睇左皮膚專科名醫,都 ...

我好彩第一胎無用,所以今次煩死了……今晚早左痕醒

複式洋房

lsyshirley 發表於 18-10-12 07:18
我之前都試過起粒粒,好痕。睇左西醫and 中醫都無用,用金盞花+菊花煲水抹身可以止到一陣。最後我睇左一個 ...

想問你幾週去睇中醫睇好?

複式洋房

我都好似你咁生好多粒粒, 不過冇你咁嚴重同我唔痕! 睇西醫就話懷孕反應, 中醫就話我濕熱同火, 飲左幾次中藥都係咁上下, 但會繼續飲, 當調理下身體!

洋房

she811 發表於 18-10-12 00:52
胸最嚴重,然後屁股、肚、两邊Hip位,而家蔓延到頸。醫生開的1%類固醇藥膏完全無用。晚晚凌晨三點痕醒,好 ...

睇到都覺好痕,希望你快啲好返!

複式洋房

she811 發表於 18-10-12 00:52
胸最嚴重,然後屁股、肚、两邊Hip位,而家蔓延到頸。醫生開的1%類固醇藥膏完全無用。晚晚凌晨三點痕醒,好 ...

我一年前試過,puppp.生完半年好返晒。先用西藥。再睇中醫調理。但啲濕疹印就未退晒。。。

男爵府

beecheng 發表於 18-10-15 21:37
我一年前試過,puppp.生完半年好返晒。先用西藥。再睇中醫調理。但啲濕疹印就未退晒。。。
...

中西醫結合生完都仲要半年咁有無影响喂母乳?

複式洋房

she811 發表於 18-10-15 23:04
中西醫結合生完都仲要半年咁有無影响喂母乳?

第一胎餵到自然離乳。第二胎餵左十日。之後食類固醇所以無餵了。醫生話唔食咪好慢啲。不過我選擇照顧左自己先。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

一定好痕喇,話姐睇中醫,煲D中藥清洗下。希望可以快D好返,但個快樂準媽媽。

大宅

回覆樓主:

我第一胎時都係咁,全身都有,只有頭及頸冇....後來有人介紹我搽這隻cream及用這款番梘沖涼就好好多.....你可試下

男爵府

圖圖 發表於 18-10-20 04:29
我第一胎時都係咁,全身都有,只有頭及頸冇....後來有人介紹我搽這隻cream及用這款番梘沖涼就好好多.....你 ...

圖二是番梘包装嗎?謝!

複式洋房

回覆樓主:

我係7w開始出,到依家16w,已好番哂,暫時冇再出,試左好多野,可以舒緩但唔可以消除,最後用平凡媽媽,好番哂
我係用佢既特效金膏,消炎油,花水,金盞花沖涼皂的,早晚用,2星期內好番

https://www.soapmum.com

男爵府

Joeybabe522 發表於 18-10-21 13:23
我係7w開始出,到依家16w,已好番哂,暫時冇再出,試左好多野,可以舒緩但唔可以消除,最後用平凡媽媽,好番 ...

謝謝報料!
你出的粒粒同我一样嗎?我通常夜晚先痒

複式洋房

she811 發表於 18-10-21 13:35
謝謝報料!
你出的粒粒同我一样嗎?我通常夜晚先痒

一樣呀,我7w出大脾內側,一路慢慢發冇停過,大脾,小腿,心口,胸,下腋,手腳摺位,晚上全晚痕,眼光光到天光,搽野舒緩左,2個鍾又痕過,到14w時仲見紅,醫生話我休息唔到,bb唔夠穩呀,d媽咪介紹我用平凡媽媽,我work呀,仲慢慢謝哂tim呀,有d產品都唔平,但我太早期喇,所以貴dd都試,點知真係好哂呀,如果係後期出,試左個2金膏先,好慢d,但有用的,我初時只用金膏,至少訓到覺的

大宅

我同你一樣 發到全身都係 我用左以下方法 而家已經好返好多 有覺好瞓 希望幫到你
沖涼用金盞花手工皂 搽萬用膏(點點綠買)已經好返7成 最後係塊面 有朋友介紹我用濕疹油 係萬寧買 我用左1個禮拜 連乾燥紋都好左好多 好建議你去買黎試下 (牌子Topixxxx) 我而家係眼皮 鼻翼仲有少少濕疹之外 其餘全身已好返啦!希望幫到你 我都經歷過痕醒 瞓唔到既日子 雖然對腳有好多疤 但唔痕已經好好

男爵府

hoimin 發表於 18-10-21 15:20
我同你一樣 發到全身都係 我用左以下方法 而家已經好返好多 有覺好瞓 希望幫到你
沖涼用金盞花手工皂 搽萬 ...

可以映張皂同萬用膏的相比我嗎?用法系冲完凉搽膏?然後搽埋濕疹油?
Thx!

男爵府

你而家有無好翻點?

男爵府

bchuma 發表於 18-10-21 23:33
你而家有無好翻點?

無,持續恶化中,食西藥都無用。洗過芫茜水、飲過茵陳菊花蓮芯茶都無效

大宅

she811 發表於 18-10-21 23:15
可以映張皂同萬用膏的相比我嗎?用法系冲完凉搽膏?然後搽埋濕疹油?
Thx!
...

萬用膏/濕疹油是但一樣就ok
我搵唔到手工皂張相 你去點點綠就會買到
希望幫到你啦!

首頁

尾頁

跳至