大家bb幾時識爬?

kawainnn
|
大家bb幾時識爬? 7個月好似未有動力想爬,有咩方法可幫下佢,同玩具引佢,佢會申手拎唔到就發脾氣,根本引唔到佢.......
sammiso
|
6個月開始學爬,BB有意識爬就會學爬嘅,唔使擔心。
kissapplegirl
|
kawainnn 發表於 18-10-12 02:12
大家bb幾時識爬? 7個月好似未有動力想爬,有咩方法可幫下佢,同玩具引佢,佢會申手拎唔到就發脾氣,根本引 ...

我個仔未夠7個月識爬2,3下,到7個月大時爬得勁快, 冇train 過佢,佢只係想拎附近嘅玩具或者物品就識爬, 試下放啲手提電話電視機遙控喺佢附近就快伸手可及嘅地方 好快佢就學識爬
我要做媽媽
|
睇黎你bb脾氣都幾大,哈哈。你試下佢心情好既時候就引導佢多D,慢慢黎喇,用食物引佢得唔得?
kawainnn
|
我要做媽媽 發表於 18-10-12 16:05
睇黎你bb脾氣都幾大,哈哈。你試下佢心情好既時候就引導佢多D,慢慢黎喇,用食物引佢得唔得? ...

係呀,佢人仔細細,脾仔都幾大,唔鍾意就喊,明明想拎玩具但又唔試多陣就發左脾氣先.....
我要做媽媽
|
kawainnn 發表於 18-10-12 18:01
係呀,佢人仔細細,脾仔都幾大,唔鍾意就喊,明明想拎玩具但又唔試多陣就發左脾氣先.....
...

試下佢發脾氣咪經常咁急住TUM佢,小朋友好精㗎
Meowcatcat
|
大家bb幾時識爬? 7個月好似未有動力想爬,有咩方法可幫下佢,同玩具引佢,佢會申手拎唔到就發脾氣,根本引 ...

7個月就自然想爬,果時都擔心佢吾肯爬,不過吾洗擔心!
RubyYu07
|
7個月仲細,我bb好似9個幾月先識爬,一爬就爬得好快了
bchuma
|
七個月坐八個月爬。
yiphaulaam
|

我女5個月識爬,而家六個月識坐,仲成日想企添
janede1314
|
七個幾月開始爬幾步,八個月後先爬得好
puppydingo
|
大孖6個月向後爬到8個月先向前同自己坐。
細孖9個月先爬同自己坐

puppydingo
|
大孖6個月向後爬到8個月先向前同自己坐。
細孖9個月先爬同自己坐

casmile
|
宜家9但月都未肯向前爬。。一趴喺度就自己坐返起身。。。。。
emimi
|
我女5個月學爬,6個幾月就爬得好快,7個月自己企起身
有d bb唔會爬,直接學行
XX煩人一個
|

有d bb係直接跳過爬直至企到行,我大既係歲半先忽然覺得好玩跟隻貓一齊爬,之前一直都係企同行。
haha748494
|
我細B完全識爬,都系8個月前後。多D放BB系地上練習,用BB有興趣吸引BB爬行。
Mandc
|
我個b 3個半月反身,4個月兩星期內識咗爬同坐,7個月可以扶野企,10個月識行啦,呢d個個bb都唔同,不過身輕可能會快d,肥b會冇咁靈活,所以會慢d
bchuma
|
kissapplegirl 發表於 18-10-12 15:51
我個仔未夠7個月識爬2,3下,到7個月大時爬得勁快, 冇train 過佢,佢只係想拎附近嘅玩具或者物品就識爬, ...

好叻 可能係bb嘅本能 唔教都識
bchuma
|
Meowcatcat 發表於 18-10-12 20:49
7個月就自然想爬,果時都擔心佢吾肯爬,不過吾洗擔心!

係呀,其實由佢滿滿發展仲好呢