【重現悲情】 天頌苑呎價 高位大跌34%

yucl_hk
|
祥益地產黃肇雯表示,天水圍居屋天頌苑M座中層15室,實用面積429方呎,今年4月開始於居二市場放盤,最初叫價280萬元,至今累減8口價共70萬元,今日以210萬元售出,呎價4,895元,創屋苑今年新低,與屋苑今年7月高位呎價7,412元比較,大跌34%。

買家為區內客,睇開較為細價的元朗公屋朗屏邨,直至最近,見二手居屋價錢回落,開始物色同區居屋,在施政報告前拉鋸上述單位,客人只肯出價210萬元,業主當時企硬218萬元,直至今天業主同意以210萬元出售。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
vickling
|
正常啦

之前啲居屋業主真係當自己間樓有金咁,叫價仲進取過私樓業主,果時真係唔明比得私樓價點解要買居屋。
依家只係佢地唔再癲叫高個價。

pixelskin
|
天頌苑,短樁樓,非優質盤,價低好正常
SaBB
|
yucl_hk 發表於 18-10-12 07:51
祥益地產黃肇雯表示,天水圍居屋天頌苑M座中層15室,實用面積429方呎,今年4月開始於居二市場放盤,最初叫 ...

私樓又如何?
yucl_hk
|
SaBB 發表於 18-10-12 08:44
私樓又如何?

私樓梗係go go go

永遠升無得輸
good_pig
|
yucl_hk 發表於 18-10-12 07:51
祥益地產黃肇雯表示,天水圍居屋天頌苑M座中層15室,實用面積429方呎,今年4月開始於居二市場放盤,最初叫 ...

叫價,佢地好狼架
雞蛋公主59
|
唔覺,當年買天水圍居屋大約要一百萬左右,比佢補埋地價都有賺。
|
唔覺有幾悲情喎
shareholder
|
綠表價已好貴
kinki_bb
|
天價嘅樓價先係悲情喎
Jane1983
|
係之前痴線啫
kingkongmonchi
|
回覆 Jane1983 的帖子

香港房屋問題癲到公屋都可以炒賣先至係最悲情!
|
vickling 發表於 18-10-12 07:58
正常啦

之前啲居屋業主真係當自己間樓有金咁,叫價仲進取過私樓業主,果時真係唔明比得私樓價點解要買居屋 ...

冇錯!!我睇左好多價,d業主真係痴痴地!一間300尺唔夠嘅爛公屋,幾十年樓,間屋真係牆又爛,地又爆,廁所又漏水,都叫成400萬!所以呢排見到d價大減真係好心涼!
hellohelloruby
|
回覆 yucl_hk 的帖子

好抵呀!
Jane1983
|
kingkongmonchi 發表於 18-10-12 11:07

香港房屋問題癲到公屋都可以炒賣先至係最悲情! ...

咪係
Poyau
|
kingkongmonchi 發表於 18-10-12 11:07

香港房屋問題癲到公屋都可以炒賣先至係最悲情! ...

租置公屋炒賣 有違原意
Poyau
|
減咗都唔平
Ononluk
|
抵喎
Ononluk
|
Poyau 發表於 18-10-12 13:07
減咗都唔平

二百萬鬆啲,又唔係離島,間格又幾好,樓齡唔算大,自住諗得過