自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

自己有本事,亦不會回望,活好自己的一片小天地,快樂來自本人,不由他人賜與

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Erika128 發表於 18-10-12 08:30
有冇人同我一樣? 其實個心好難受, 但又冇辦法改變...
好羨慕獨生女,因為佢地可以享受父母對她的獨有關心和 ...

我靠自己,不聞不問。

男爵府

回覆樓主:

已經習慣左,
我基本上有事冇事都唔會搵阿媽,
佢搵我都係一句起兩句止,
外嫁女嘛,對新抱好過啲女,
不過我脾氣較差,
佢唔敢鬧我,
試過嘈交嬲左佢半年,
最後佢打比我,我都唔聽。
我妹比較易心軟,我媽屋企有咩事都祗會鬧我妹,
但我妹已經嫁左,又唔同住,件事唔關我妹事既囉。
所以依家我地冇咩都唔會去阿媽度,
(阿媽同阿哥阿嫂同住)
反而阿媽阿哥佢地先係一家人,
我地呢啲閒人算咩啊,
最多做節,過年米去下囉。。。

水晶宮

我家正好相反,有好嘢要俾女食,過年買新衫仔冇得買,爸爸話驚女嫁出去冇得食

大宅

兄弟姊妹唔同待遇真係好令人傷心,我屋企兩個女所以冇重男輕女,但父母錫家姐多好多,我由細到大乜都要睇家姐頭,父母覺得家姐乜都好D叻D,所以我婚後好快就適應新生活,而家雖然都會keep住個個星期見父母,但我內心係好享受自己建立自己家庭的感覺,好想脫離佢地,證明俾佢地睇其實我唔跟家姐條路都一樣可以活得好好,甚至更好! 到而家大左,有時心平氣和同父母講返自己感覺,佢地都唔認同架,仲死話自己冇偏心。不過算啦,我唯有提醒自己,日後唔可以咁對自己小朋友。
樓主都放寬心啦,總之自己好好建立自己家庭,對得住自己就好了,唔好唔開心

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

musiccisum 發表於 18-10-12 11:53
細個就可能會好介意,
人大左就覺得無乜野

水晶宮

flowerlala 發表於 18-10-12 11:59
咁大個人,呢D嘢一早要睇化啦

男爵府

男爵府

所以我生一個。獨生我唔會偏心。
做到一視同仁太難啦

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

Erika128 發表於 18-10-12 08:44
同一句說話,啊媽同我細佬講和同我講的態度可以好大分別...
細佬回家吃飯當天,佢可以推人地唔打牌,特登去街 ...

明白你心情
自己盡了子女本份,但求無愧於心便算了

伯爵府

正常 我出世 我阿媽喊 話點解生 pat 蝕本貨
D親戚話我知

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

以前真的好想快些長大,獨立搬出去算了!

別墅

回覆樓主:

放下即放過自己!我以又係做咩都以父母開心為主,生日過節一早安排,陪旅行,但又如何!!發覺原來都比不去咩都唔使做的仔,同阿嫂同期生,我媽當然同嫂坐月,我呢 D外嫁女關佢咩事,我女已好大,印象中抱我女5次都冇,人哋坐月話唔好喊,我卻俾我阿媽激到成日喊,坦白講現在夜蘭人靜想起依舊會喊,唯有迫自己放下,住隔離,但好少過去,因過去更發覺自己不屬於呢個家,連家用都係過數,落樓兜路費是撞到,我已厭倦俾佢哋波動我的心情,我過我的日子更自在。

子爵府

我媽都係,所以我一有能力已經搬出去住,到年紀大左就睇化了,你點對我,我咪點對你囉,不會愚孝

男爵府

佢細個點對我而家就點對佢,即係基本照顧就夠,唔會多。
我認我小器,細個嘅待遇而家仲未悉懷

伯爵府

畀面勳章

amazing 發表於 18-10-12 08:48

到!我屋企三女一子,父母最錫細佬,好在我細佬乖,我地才 ...

係呀!
已經蹤個仔,再蹤埋新抱,恩怨來自自己老母

珍珠宮

王國教室勳章

amazing 發表於 18-10-12 08:48

到!我屋企三女一子,父母最錫細佬,好在我細佬乖,我地才 ...

我都係三個女,一個仔。
有兩個女一早細細個响外國無乜來往,我父母好似得返我同弟弟。
你就好弟弟乖,我弟寵壞到不得了,全部女細細個送外國讀書,我媽離開我弟一日都唔得,我媽當新抱親生女,全部女是外嫁俾左人

以前我會好唔開心,覺得超hurt ,但多謝個天俾我生左個女,去make up 我難過的母女關係

象牙宮

回覆樓主:

自己獨立生活,咩都唔再理,無必要直頭唔見

水晶宮

CMMANDY 發表於 18-10-12 09:13
其實, 樓主有沒有試過, 坦言妳的感受, 比如, 每當有一些令妳感到唔平衡時, 妳試下告訴媽媽, 點解妳對細佬 ...

無用的,講出來仲衰

別墅

回覆樓主:

我咁大個都冇同我慶祝過生日,冇任何表示,近年好 D,有一封利是仔。但仔每年都有蛋糕直到30+阿仔要求不用。仲之我父母着數俾仔,做嘢塭女,我而家咩都唔理,你冇付出過愛俾我,又祈待得到咩。連给你生命的人唔愛錫你,更應自己愛自己。

首頁
12345...7

尾頁

跳至