自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

別墅

CMMANDY 發表於 18-10-12 09:13
其實, 樓主有沒有試過, 坦言妳的感受, 比如, 每當有一些令妳感到唔平衡時, 妳試下告訴媽媽, 點解妳對細佬 ...

我試過,冇用的亦冇打算改變,所以更心淡。

水晶宮

Erika128 發表於 18-10-12 08:30
有冇人同我一樣? 其實個心好難受, 但又冇辦法改變...
好羨慕獨生女,因為佢地可以享受父母對她的獨有關心和 ...

當磨練,你之後會多謝佢加速你成長。

珍珠宮

回覆 Erika128 的帖子

我就係你所講重男輕女家庭嘅獨生女,係嘅,父母一定鍚我,因為佢無選擇
我細個,阿爸帶我返鄉下,人地問佢有幾多仔囡,佢答人: 一仔一囡 我唔明佢點解要講大話呃人,我只知道係佢心目中係次貨! 到依家,佢有腦退化,只記得幾十年前嘅事,佢有時會話: 阿哥叫我返鄉下起屋,唉! 我得個囡,佢嫁人就跟人姓,起屋喎,我死左比邊個 到佢依家咁腦退化,仲係耿耿於懷自己無仔

講真,無仔,我唔信佢真係有仔,會好似我咁照顧佢
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

珍珠宮

努力讀書,自強不息

男爵府

水晶宮

webjen 發表於 18-10-12 13:51
回覆 Erika128 的帖子

我就係你所講重男輕女家庭嘅獨生女,係嘅,父母一定鍚我,因為佢無選擇

獨生都咁、真係好難過

公爵府

我都唔平衡,
讀書永無自己份,
細個做童工,
中三就出黎做嘢,
永遠啲家用係用黎俾啊媽用黎供個仔,
自己就成日俾人話係女,蝕本貨,
但又好奇個仔大學畢業同啲蝕本女未一樣俾咁多家用,
好心啲人覺得生D女咁賤就唔好生,
我簡直係被出世,

公爵府

可以未遠離,自己種既咩因,咁未咩果,
唔好話啲女點唔孝順,
不如問下自己係咩父母先,
所以啲人成日咩天下無不是父母,我吥

珍珠宮

畀面勳章

chrisdina 發表於 18-10-12 10:23
樓主唔知有無
不過我有,同佢講心底話
諗住個亞媽會反省下,點知比佢更加鬧鑊金

愛自己

珍珠宮

ricecooking 發表於 18-10-12 08:35
一路都有點唔平衡,嫁左先好d.

好彩我叫做老公對我幾好,仔又幾孝順,否則我成世人都咁不幸的話,我仲唔平衡呀

珍珠宮

我信因緣果報,緣份冇得強求,做好本分就算,唔好咁上(傷)心,要相信上天有眼,你所欠的,上天會補償比你。

男爵府

我都好難走出父母重男輕女陰霾
少少事都會令自己好唔開心
有好野永遠仔同新抱
出錢出力就女同女婿

男爵府

接受現實,認清位置,你媽有乜野重要事,就請佢寶貝仔做,你只做基本嘅,仲要提你媽養老係仔既責任(當然你都要交基本家用,多既唔會做)

侯爵府

醒目開學勳章

Erika128 發表於 18-10-12 08:44
同一句說話,啊媽同我細佬講和同我講的態度可以好大分別...
細佬回家吃飯當天,佢可以推人地唔打牌,特登去街 ...

你可以咁樣諗,你細佬承受祖宗傳下來的包袱(好與壞也要照單全收)。

一般來說,做女嫁人跟丈夫姓。之後的命運,原生家庭的影響會較細。

#轉變思維

珍珠宮

sjwq 發表於 18-10-12 13:12
放下即放過自己!我以又係做咩都以父母開心為主,生日過節一早安排,陪旅行,但又如何!!發覺原來都比不去 ...

梗係同新抱補坐月啦,佢旨意新抱同佢生孫仔嘛,你個仔女,點乖點叻都係跟人姓架!!!我咪人板囉,咁多年比足家用比最多錢係我,但坐月冇人理病鬼咗,人地個仔家用都冇比過,新抱仔就日日一隻黑雞,仲要嫌日日食黑雞食到佢痾唔出喎,你話幾節墮!

大宅

睇到你呢個標題搞到我喊左出來,由我懂事到依家30了都仲嬲緊佢,次次有事鍾無艷,無事夏迎春,我受夠了,而且我哥我嫂對佢仲要超級衰咖tim。佢依家就算打來我會唔聽。

珍珠宮

chrisdina 發表於 18-10-12 10:23
樓主唔知有無
不過我有,同佢講心底話
諗住個亞媽會反省下,點知比佢更加鬧鑊金

預咗啦!講都嘥氣!佢係知道咩叫做公道,一早就唔會咁對啲女啦!

禁止訪問

男爵府

Erika128 發表於 18-10-12 08:44
同一句說話,啊媽同我細佬講和同我講的態度可以好大分別...
細佬回家吃飯當天,佢可以推人地唔打牌,特登去街 ...

我媽都係,不過佢唔認。

啱啱出來工作,我媽專登轉層唐樓俾我,方便再向銀行借錢(但絕對唔係送俾我,後來賣咗佢全數攞返)。我問點解,我媽話將來細佬結婚要抽居屋,有層樓吊住不合資格(咁我呢?

我第一份工出$12k糧,俾$8k我媽。細佬搬咗出去同女友同居,冇拎$返屋企。我媽仍然當細佬係寶,每次佢返嚟食飯都煮九大簋。平時呢,煮都費事。

我細佬有兩聲咳,我媽就煲乜煲物俾佢。我病到死又高燒(超過一個星期),咁啱老公又出咗trip,我打俾我媽話發燒煮唔到嘢食,我媽叫我「咁去睇醫生啦!睇完醫生去美心買幾排麵包返去食」。最後係我99來探我,煲粥俾我食

mint2014    發表於 18-10-12 15:32

男爵府

續:

以前細個,每當有人讚下我靚/叻,我媽就會話全世界死晒都未到我靚/叻。但佢就成日讚我細佬靚仔

仲有好多,好多。我一路都唔開心,到自己大咗,有咗老公,有自己嘅家,就學習放開。或許我地冇母女緣,就不要強求了。大家少啲見,咁自己都開心D

首頁
23456...7

尾頁

跳至