自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆樓主:

有朋友係咁,所以佢去外地讀大學,跟住好快結左婚。見佢依家幾開心

男爵府

so sad

男爵府

barbielun 發表於 18-10-12 15:25
我媽都係,不過佢唔認。

啱啱出來工作,我媽專登轉層唐樓俾我,方便再向銀行借錢(但絕對唔係送俾我,後 ...

你令我諗起有一次食飯,佢以為細佬返黎食煎左2塊牛扒,全餐飯得衣2塊肉,有5個女人食飯,佢一聽到細佬話唔返黎立即由飯枱上拎番果2塊扒入廚房
得番一碟紹菜同豆腐比我地食

申利,家境唔差既,絕對食得起2塊扒

男爵府

回覆 chrisdina 的帖子

嘩、超偏心、以為不是親生

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

Erika128 發表於 18-10-12 08:30
有冇人同我一樣? 其實個心好難受, 但又冇辦法改變...
好羨慕獨生女,因為佢地可以享受父母對她的獨有關心和 ...

好好學習如何愛錫自己

大宅

結婚後心理平衡返

子爵府

amazing 發表於 18-10-12 08:48

到!我屋企三女一子,父母最錫細佬,好在我細佬乖,我地才 ...

咁慘!

子爵府

明白你的難受。我也是生活在重男輕女的家庭中,細路時無辦法,到大個左有經濟能力,媽便會對我好些,但家產一定係只傳男好似無論你對她幾好都無用,兄弟對媽做小小事也大讚揚,做女的便只有默默做,只有被駡從來沒讚過

男爵府

BB防敏心得分享勳章 認識瑞士牛牛第一回

我同大家一樣,自少就知重男輕女,幾叻都好,佢都唔會錫我,我只係負責處理屋企嘅什項。直至有一次,大家為咗小事而嘈,佢趕我走,我即晚搬走,唔再返去。佢哋每次call 我,都只係為咗錢,但錢係我袋,我唔俾佢都無我符,佢鍾意就唱我,我唔介意,反正我唔會聽到。而呢d所謂嘅家,無咗唔需要覺得可惜。
都後來我結婚,無多謝過我亞媽一句,佢反而同我亞妹講,覺得好傷心,仲將所有禮金全部退返。佢認佢重男輕女,但佢而家唔要錢,想要返個女,我當時係爆喊,心結都解咗,先開始有往來。
所以我覺得唔開心倒不如走,過自己想過嘅生活,唔需要辛苦自己,唔好諗有無機會好返,為自己努力打算來得更實在。

侯爵府

回覆樓主:

我屋企2女1仔,佢哋一人錫一個,亞媽表面扮唔錫家姐,實際係假(家姐物質上比我好好多),細個本來冇咩所謂,佢哋唔錫,其他人錫我就可以(我一直以為係),但我亞媽話啲人可憐我先對我好,仲話老豆係我手抱差啲整死我(我亞媽講到好平常),我老豆死左1x年,到而家都咁憎佢(所有野都係佢),而我同亞媽而家係零溝通(可以對個女婿好過我幾10倍),我講過會帶住呢個憎恨到死

珍珠宮

vvkennis 發表於 18-10-12 22:52
我同大家一樣,自少就知重男輕女,幾叻都好,佢都唔會錫我,我只係負責處理屋企嘅什項。直至有一次,大家為 ...

你媽都算知悔改
有d去到死個一刻都唔覺自己有問題

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

無咩可做,只能當天你給我多少,今天就能拿回多少。平常心咁去睇個心會舒服一點,佢要重男你改變唔到,所以要改變自己的心態,咁個情緒就無咁易被拉動。

珍珠宮

遺有只記著開心的事,好在我是健忘的人,而現在自己也只生一個小朋友。

水晶宮

回覆樓主:

當自己無父無母,無責無愛1身輕

子爵府

回覆樓主:

有,以前經常同呀媽嘈,結婚搬走咗之後關係好咗,唔使日日見,會舒服啲

子爵府

細個時好唔想係呢個屋企,好想快啲大個搬走。

到大左出黎工作,又覺得父母都養大自己,雖然係偏心,但點都係一家人。有時候放低執著,亦都係放過自己。珍惜自己擁有既有,唔好去比較,咁會活得更自在。

男爵府

chrisdina 發表於 18-10-12 10:23
樓主唔知有無
不過我有,同佢講心底話
諗住個亞媽會反省下,點知比佢更加鬧鑊金

我都同你一樣。不過,係阿媽叫我坦白講出嚟!結果講了一句說話,就話我不孝....有毛又翼......
真係太天真!所以依家打死都唔講心底感受!我知道無人會記得我為原生家庭的付出,但當我做或講了一句阿媽唔想聽的說話就變成千古罪人!而她只會擔心我細佬這樣、那樣...而我‘nothing!’
算啦!改變不了!只做了自己應該做的本份。

別墅

redhot 發表於 18-10-12 15:19
梗係同新抱補坐月啦,佢旨意新抱同佢生孫仔嘛,你個仔女,點乖點叻都係跟人姓架!!!我咪人板囉,咁多年 ...

其實我從來冇祈望同不需要佢同我坐月,我已一早請左陪月,只係我媽自己心甘命抵同嫂坐月,但又過來呻阿嫂難招呼,每次上來睇都冇睇我女,不停同我同陪月呻,把聲又響,煩到嘔,想瞓都冇得瞓。

侯爵府

改變唔到既事又何必強求

p.s 我係過來人

大宅

vvkennis 發表於 18-10-12 22:52
我同大家一樣,自少就知重男輕女,幾叻都好,佢都唔會錫我,我只係負責處理屋企嘅什項。直至有一次,大家為 ...

咁不如唔好見佢

首頁

尾頁

跳至