1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

囡囡1歲10個月,習慣左2-3日一次大便(由細到大都係,到第3日都唔屙,我地會塞甘油條,而家要成日塞甘油條先屙到,點算呢?好擔心,有咩方法可以令佢自己屙屎?同埋唔好隔咁多日先屙呢?

珍珠宮

食點火龍果可以排便嘅,多點訓練下坐BB馬桶屙。唔好再塞甘油條屙。

回覆 wingwing2017 的帖子

Hi wingwing201 ,明白媽媽唔想依賴藥品囡囡排便,治本方法多食高纖食物和多飲水,早餐可以俾囡囡食全穀類食物(麥麵包/燕麥片),將紅/糙米/薏米加入白米增加纖維量,每日同囡囡去公園做20分鐘運動/跑跑跳跳,加上便便前同佢按摩肚仔,都有助腸道蠕動同排便架。囡囡會唔會表示有便意? 媽媽清楚按摩肚仔方法嗎?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

男爵府

wingwing2017 發表於 18-10-12 08:34
囡囡1歲10個月,習慣左2-3日一次大便(由細到大都係,到第3日都唔屙,我地會塞甘油條,而家要成日塞甘油條 ...

甘油條會造成依賴嘠,切勿長期使用

別墅

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-10-12 16:47
回覆 wingwing2017 的帖子

Hi wingwing201 ,明白媽媽唔想依賴藥品幫囡囡排便,治本方法多食高纖食物和多 ...

我都唔想用甘油條,但真係無辦法,3日唔屙大便,唯有咁做。佢比較少食水果,唔太肯食,但有飲好多水,基本上每日都有帶囡囡去公園玩半個鍾至1小時,食益生菌會唔會改善到?

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

其實如果佢便便唔係好硬既話唔需要經常塞㗎,2-3日先一次都可以接受既

別墅

我要做媽媽 發表於 18-10-12 21:29
其實如果佢便便唔係好硬既話唔需要經常塞㗎,2-3日先一次都可以接受既

但係佢到第3日都唔屙呢,真係頭痛,怕佢唔屙會谷壞

複式洋房

BB便袐,可以試吓係副食改善。

寶寶副食:潤腸利便!無糖香蕉菠菜松餅9M+
https://www.youtube.com/watch?v=8MFV54vfr4A

香蕉性寒能清腸熱,而菠菜有大量的植物粗纖維,能潤腸通便。

這個YouTube頻道有很多副食食諎,而且每大更新:
https://www.youtube.com/channel/UCz_4U9CUZV6phMTfPi001YA

大宅

試食多啲唔同生果先啦, 高纖嘅菜都好有用, 令到啲便便無咁硬, 自然易痾啲啦
我囡食菠菜幾見效

珍珠宮

塞得太多已成依賴了!
可以由食方面著手,例如多食蔬菜水果。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

平時要提BB飲水,如果唔系,可以試下益生菌。

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

wingwing2017 發表於 18-10-12 08:34
囡囡1歲10個月,習慣左2-3日一次大便(由細到大都係,到第3日都唔屙,我地會塞甘油條,而家要成日塞甘油條 ...

唔好同佢再塞甘油條喇,攪到腸胃自己唔識運作,應該從飲食落手呀。

別墅

Baobonnie 發表於 18-10-18 17:58
好慘呀,成日塞金油條都唔係辦法,你可以試吓買一隻要做康X庫嘅嬰幼兒腸道益生寶,滴少少落佢啲奶入面,可 ...

請問喺邊度買?可唔可以講曬成個名我知

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至