想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

自己本身已經有2個,其實1仔1女,2公婆返工,有1個工人幫手,其實可以收工架啦, 但如果再生多個, 屋企會熱鬧d,但教育,時間既分配,好似好難,因為年紀太近。。。點好呢。。。

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

順其自然,不會刻意強求~我自己就覺得兩個已足夠~

大宅

一仔一女我覺得已經好滿足,專注的時間系佢地身上好點。
而且2公婆返工,主要工人湊,再生多個更加無咁多時間擺系佢到。
當然,生吾生系自己意願,想咪生囉。

我老公成日都話起碼要3個先夠。但我諗如果咁岩一仔一女我會收肚。
知道自己能力未必湊好3個

伯爵府

yiyi0401 發表於 18-10-12 08:42
自己本身已經有2個,其實1仔1女,2公婆返工,有1個工人幫手,其實可以收工架啦, 但如果再生多個, 屋企會 ...

如果我有1仔1女一定收工,而家有2個仔都應該唔會生喇,湊2個已經係我家嘅maximum。
Sister你唔係驗到有左咩?仲諗嘅?

大宅

2018復活節勳章

我都係一子一女。現在佗緊第三個。 但我係預期想要...

我鐘意小朋友。不過我無工人幫忙...全部都一腳踢。我覺得多些小朋友將來熱鬧d開心d..

如果我老公搵更多錢。我可能生四個五個..不過我地能力只養到3個

大宅

ipcs 發表於 18-10-12 10:32
如果我有1仔1女一定收工,而家有2個仔都應該唔會生喇,湊2個已經係我家嘅maximum。
Sister你唔係驗到有左 ...

我就係唔知點好。。。。煩惱中。。。

大宅

candice0088 發表於 18-10-12 11:15
我都係一子一女。現在佗緊第三個。 但我係預期想要...

我鐘意小朋友。不過我無工人幫忙...全部都一腳踢。 ...

想問下你本身果2個小朋友幾大呀?(emoji) 你好叻 自己一手一腳。。。

大宅

2018復活節勳章

yiyi0401 發表於 18-10-12 12:38
想問下你本身果2個小朋友幾大呀?(emoji) 你好叻 自己一手一腳。。。

而家一個十一歲一個3歲了。

伯爵府

yiyi0401 發表於 18-10-12 12:37
我就係唔知點好。。。。煩惱中。。。

如果經濟負擔得到就生埋佢出嚟啦,始終係你自己的骨肉。

大宅

ipcs 發表於 18-10-12 12:46
如果經濟負擔得到就生埋佢出嚟啦,始終係你自己的骨肉。

我會同老公好好商量。。。

大宅

candice0088 發表於 18-10-12 12:41
而家一個十一歲一個3歲了。

哦,大果個都大。。可以自己照顧自己,我隔得太近,所以。。都唔知點好。。。

大宅

2018復活節勳章

yiyi0401 發表於 18-10-12 12:54
哦,大果個都大。。可以自己照顧自己,我隔得太近,所以。。都唔知點好。。。
...

加油! 你有工人嘛~一定攪得掂。既然已送給你禮物。你就欣然接受。唔洗諗太多了。船到橋頭自然直!

好好安胎。

男爵府

醒目開學勳章

我想嫁,我都1個大仔(12歲),一個女(9歲),可惜幸運之神無眷顧我,上年人工引產左個染色體有問題的,依家努力想有都冇,而且終於踏入高齡,老公唔俾了!

大宅

我本身都諗住生第三胎架點知早排小產左...
唯有再努力過

大宅

Yutaki 發表於 18-10-12 22:01
我本身都諗住生第三胎架點知早排小產左...
唯有再努力過

生3胎真係好有耐性 心機。。。唔緊要, 你好好調理返身體,之後有機會。。加油。。。

男爵府

yiyi0401 發表於 18-10-12 08:42
自己本身已經有2個,其實1仔1女,2公婆返工,有1個工人幫手,其實可以收工架啦, 但如果再生多個, 屋企會 ...

有條件, 真係好想, 但時間空間人手樣樣都係問題

大宅

我都第三胎中,全職湊,我喜歡小朋友所以我覺得(emoji),雖然時間會好緊湊但就好充實,大嘅5歲細嘅2歲

首頁

尾頁

跳至