5號仔,咩價格有7厘回報呀?

asd456
|
有無人識計呀?而家6厘,咩價位7厘呀?
新秦先生
|
上一年派息係每股$3.985,你將個派息除以7%,就等如$56.9呢個7%股息既目標價. 註:呢個係同你計緊死數,條生數就自己動下腦筋係可以點計.
asd456
|
新秦先生 發表於 18-10-12 09:58
上一年派息係每股$3.985,你將個派息除以7%,就等如$56.9呢個7%股息既目標價. 註:呢個係同你計緊死數,條生數 ...

秦先生,有冇條公式呀?我唔係好識計
YanYan0116
|

新秦先生
|
asd456 發表於 18-10-12 10:16
秦先生,有冇條公式呀?我唔係好識計
喂,咁你可以唔識計,我都一樣可以唔識計既姐~
新秦先生
|
咪計左$56.9就有股息7%囉~計嘜鬼呀?
cattz288    發表於 18-10-19 11:05
KK20010609    發表於 18-10-12 12:02
番茄仔
|
派息派hkd 3.9
用3.9黎除7%
就55.71咁囉

= 3.9/0.07
asd456
|
番茄仔 發表於 18-10-12 10:58
派息派hkd 3.9
用3.9黎除7%
就55.71咁囉

謝謝蕃茄仔同奏先生兩位。
我唔識計,股息78仙
呢一度!
可否教下我78仙,點計有$3.9

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
番茄仔
|
asd456 發表於 18-10-12 11:02
謝謝蕃茄仔同奏先生兩位。
我唔識計,股息78仙
呢一度!
計一年息架嘛, 唔係計一次架
kittykwok385
|
回覆 asd456 的帖子

一年派4次息, 睇下面條link ,不過你收吾足架,銀行同證券行會每次都劏一刀其實最好一次過派,吾洗扣甘多次手續費
今年就呢幾日21/11, 27/9, 5/7, 6/4 派息

http://www.aastocks.com/tc/stocks/analysis/dividend.aspx?symbol=00005

asd456
|
kittykwok385 發表於 18-10-12 11:24
回覆 asd456 的帖子

一年派4次息, 睇下面條link ,不過你收吾足架,銀行同證券行會每次都劏一刀其實最好一次 ...

thanks
Windynamm
|
其實你要用番佢幾年的股息計...
如果你要7%

就要用....
p=d1/(r-g)黎計...
r=7%
g=每年個漲幅
d1=你當今年息吧
p=你想要的價錢
唔識再pm我吧