成日生痱滋,點算好......

gloriawu.
|
本身自己好易生痱滋,但最近條脷生咗兩粒大痱滋,痛到飯都唔想食呀.......究竟有冇方法可以快啲好返,次次都要成半個月先好得返,真係好通苦......聽人講生痱滋係因為唔夠維他命,但我已經日日食生果啦,點知都係成日生/__\
大力大力
|
要多食菜( 多纖維的),不要食辣~

我以前也是成日生現在沒有,主要是腸胃問題引起~
A_U_OK
|
中醫角度係濕寒,要介凍飲及寒涼食物,要多食飯p保持胃暖!
西醫角度係缺乏維他命B,每日食補充劑。
我兩樣都做齊,真係由一口十粒八粒飛滋到依家一粒都冇,但有時忍唔住食咗雪糕,即刻嚟「腎」
aliceting
|
我都成日生痱滋,我會拎d鹽水浪吓個口,咁樣可以幫助殺菌㗎,雖然會好拿
yucl_hk
|
用椰子油, 油拔
mongng
|

食維他命B雜,飲豆漿食豆腐都有幫助

baby317
|
每手飲夠2L水

我實行左呢個方法之後真係無再生飛滋
cindycindy1103
|
成日生可能因為太濕熱...
我之前都係咁... 中醫叫我飲果皮水,你可以試下
另外,飲多D健脾既湯水...
一有飛滋我就會飲下維他命C...

希望幫到你
namnamnamlolo
|
早一年一個月生一次
食咗vitamin b 之後無乜啦
試下啦你
opl2
|
我上個月生都勁痛,經依到JM 介紹買健口樂搽,五日就好番哂,不過搽個下勁痛
Windynamm
|
自從我日日食生果後就無了..哈
Poyau
|
考慮鹽水o浪口或直接放患處
jackieky
|
其實淨係靠攝取水果入面嘅維他命係唔夠,同埋會生痱滋通常都係缺乏維他命B2,樓主可以試下食啲維他命,我食完之後一兩日就好返啦
bobohello
|
gloriawu. 發表於 18-10-12 10:14
本身自己好易生痱滋,但最近條脷生咗兩粒大痱滋,痛到飯都唔想食呀.......究竟有冇方法可以快啲好返,次次都要 ...

不妨一試
羅漢果焗水.....1/4 個, 熱水, 保温柸
試過幾次, 初起即飲
係公司時間一日焗3,4 柸, 當水飲
第2日已謝.....冇發出來
crystal媽咪
|
本身自己好易生痱滋,但最近條脷生咗兩粒大痱滋,痛到飯都唔想食呀.......究竟有冇方法可以快啲好返,次次都要 ...

多食奇異果同埋橙、充足睡眠、飲多啲水
gloriawu.
|
回覆 jackieky 的帖子

想問你下食開邊隻架,有冇介紹?
twinsbbmama
|

我以前個女成日生,問過醫生,醫生話要食多啲維他命B雜,依家好少聽佢問生
Mei
|

我用口健樂,好得,揸完即止痛,佢好似有層保護咁蓋住粒飛滋,起碼可以全日唔痛,再痛再揸,而且揸左又會好快好。不過要忍到一揸落去個下約有10秒好鬼痛
ctsang
|
食B雜,我由细到大都有呢個問题,中西醫都睇過哂,直到三十歲人先試下食B雜,一食真係無生過,一停食就生番
jackieky
|
gloriawu. 發表於 18-10-16 15:03
回覆 jackieky 的帖子

想問你下食開邊隻架,有冇介紹?
我食緊Jamieson隻天然維他命B雜,樓主可以試試