婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Monty8183 發表於 18-10-12 13:58
我老公講咗都冇用,佢哋會唔係佢面前講,好似上次去老爺奶奶家食飯,我老公同囝仔一行開,姑奶同佢老公就 ...

easy 喇, 即刻攞個電話出嚟拍低
總有離別的時候

大宅

99覺得俾佢湊,個b就會叻啲?
同99講:咁又唔見姑9同c6攞諾貝爾獎?

複式洋房

MrsPerthLiu 發表於 18-10-13 03:28
99覺得俾佢湊,個b就會叻啲?
同99講:咁又唔見姑9同c6攞諾貝爾獎?

多謝大家支持我!雖然我都係講唔出口話返佢吔,但現在真係感覺好一點。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Monty8183 發表於 18-10-12 13:58
我老公講咗都冇用,佢哋會唔係佢面前講,好似上次去老爺奶奶家食飯,我老公同囝仔一行開,姑奶同佢老公就 ...

直接問你姑奶,邊個需要搵窿捐?

奶奶都仲會留幾分面,d什麼姑奶同佢老公,直接答返佢就得,唔出聲以為你好蝦。

水晶宮

我愛Corina 發表於 18-10-13 05:28
直接問你姑奶,邊個需要搵窿捐?

奶奶都仲會留幾分面,d什麼姑奶同佢老公,直接答返佢就得,唔出聲以為你 ...
認同。就算是老爺奶奶,有野錯都要說出來。我是那種幫理不幫親的。有時候,毒姑的產生,同奶奶不識教育都好大關係。好似我那件毒姑,不識禮貌同尊重人,有野就賴人地度,原來都是來自我奶奶。
上次我奶奶借意話我工人差,話她不用百潔布洗雞旦,不衛生;又話工人用太多清潔劑,又說工人識駁咀。事實上我同奶奶同住過幾年,從沒一次見她用百潔布洗雞旦。工人識中文同英文,自然識說話回應。搞咁多小動作,就是想叫我開口炒工人。咁如果我炒工人,誰照顧仔女?好自然到時要求她啦。(她目的,想要更大份家用)如果她湊得ok,我比大舊錢請你湊,又有咩所謂。問題出到來,她做野連工人都不如。我直斥其非,我話你望下廁所,你幾時會洗得乾淨過工人?你望下衣服,沒汗味污漬,你做到嗎?你做不到做咩話我工人差。仲有,我工人識中文先解釋你知,你當人駁咀?我話不是做奶奶樣樣都正確,你點思考,我都知。你不用管我工人。(我叫工人有咩都說:你不是比錢請我,你有咩叫先生太太同我說。)

好工人難求,所以,我已跟工人續約。

仲有,如果你有仔女,奶奶會在你面前說她其他孫、外孫點樣勁過你仔女(目的令你不開心)。我通常都話,係架,沒計啦,我老公遺傳不好,尤其是讀書,成個文盲咁。(我心想,自己仔女叻,洗咩自己把口說,白痴)

禁止訪問

回覆樓主:

複式洋房

Astra00 發表於 18-10-13 06:52
認同。就算是老爺奶奶,有野錯都要說出來。我是那種幫理不幫親的。有時候,毒姑的產生,同奶奶不識教育都好 ...

其實我俾佢吔話一直都冇出過聲,免得我老公為難,除非係話我個囝就唔得,但點知佢哋越來越過分,真係好唔開心,尤其係話完妳之後明明係自己唔啱,仲黑面對住我,我們是一家人,唔需要做到咁,我覺得佢對街外人仲好過對我,以前話完我我都當冇事有同佢地傾計,而家真係連傾都唔想傾。

大宅

回覆樓主:

真係要錄音。
預先同老公單聲,你的確受左委屈,老公唔想處理或者唔相信,就會錄音。
當錄左音,就播比老公聽,呢個係證據。
你老公唔想處理,你仲可以自己處理,例如威脅播比其他親友聽,讓全世界知道原來男家咁小家,有乜淨係jer住個新抱同個孫。

你唔想老公難做,就係你自己難受,你自己揀啦。99,毒姑兩夫婦唔會良心發現既。

複式洋房

雞蛋公主59 發表於 18-10-13 09:50
真係要錄音。
預先同老公單聲,你的確受左委屈,老公唔想處理或者唔相信,就會錄音。
當錄左音,就播比老公 ...

我老公都係好心軟架人,已經同佢地講咗好多次,但我姑奶覺得我們教囝的方法唔好,所以來係幫我們教囝,而我們覺得佢的方法又唔合用,但佢地要堅持下去,所以怪罪於我,亦唔覺得自己唔啱,所以我老公講極都唔聽,而且仲拿我發脾氣。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

當佢唱歌,扮聽唔到唔識聽最緊要笑,記住d閒人唔使理,佢地就係想你唔開心,嬲. 要輕鬆輕佻回應,奈你唔何.以後老公唔係身邊,佢地變面話你你長開錄音.send比老公聽.唔使講野. 唔使理佢地點教,用番你自己果套,你先係媽媽,你仔大會看到佢地點對你,會自動疏遠佢地或開口幫你的.

複式洋房

kit2004 發表於 18-10-13 13:34
當佢唱歌,扮聽唔到唔識聽最緊要笑,記住d閒人唔使理,佢地就係想你唔開心,嬲. 要輕鬆輕佻回應,奈你唔 ...

多謝妳的意見,我下次錄音俾老公聽返,好過我轉述,我真係唔想再忍受落去。

水晶宮

Monty8183 發表於 18-10-13 15:01
多謝妳的意見,我下次錄音俾老公聽返,好過我轉述,我真係唔想再忍受落去。
...
你要有心理準備,就算有埋錄音,文字whatsapp 截圖,人地都可以厚面皮起上來可以裝聾作啞。都是那句,最重要緊握財權同仔女。呢度有些網友覺得我咁好恐怖,但記住有咩事,仔女同錢先幫到自己。同埋適當時機係要爆,人地先沒咁易欺負你。你越林善,人地仲咬住你。記住,自己要活得好,照顧好仔女,令那些人眼紅爆,就是最好的回應。

洋房

Monty8183 發表於 18-10-12 11:22
佢哋話人哋個孫咁大個可以咁、又可以咁,(emoji)日同人比較邊個叻的,總覺得我湊得唔好,奶奶覺得如果佢湊 ...

聽到都覺得難頂

子爵府

回覆樓主:

你咁軟弱,冇人幫到你。

公爵府

Monty8183 發表於 18-10-12 11:31
我奶奶就係想湊孫,我姑奶吔唔B,所以佢吔咪專注睇緊我個囝

直接告訴佢:我湊得梗唔好都比你無蛋生的好!

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Monty8183 發表於 18-10-13 09:58
我老公都係好心軟架人,已經同佢地講咗好多次,但我姑奶覺得我們教囝的方法唔好,所以來係幫我們教囝,而 ...

其實你下次咪輕輕笑笑口回佢地
呀,係呀?你地真係對細路好有一手窩,快啲自己生返個教啦
佢地每講一次你就回一次
睇下邊個冇癮先

別墅

其實個仔係你嘅~你堅持唔放手~你老公又明白你嘅~
你咪當佢地唱歌囉~回唔到咀唔緊要~唔係個個把口都得嘅~
不過唔回咀你都可以俾一個望住痴線佬嘅關愛眼神同微笑佢地
唔理佢講咩都好~你一律笑住咁答啲無為嘢~扮聽唔明囉~
好似你姑9話係都其他人搵窿捐~你一係望住佢笑而不話
一係問返佢咁應該邊個搵窿捐呀??
如果真係好想駁咀最好用嘅一招就係將佢講嘅嘢反問返佢
你99話你咩你就問返你姑9佢係咪咁做~
或者等你老公返嚟問下你老公99係咪咁教佢同姑9嘅~
如果係姑9話你~你就問你99嗰時係咪好似姑9咁講咁教呀姑9
或者俾一副虛心求學嘅樣~佢地教你一樣~你就問足9樣
總之由點解要咁做? 做左有咩效果? 唔做又會點?
自己嘅做法點解唔及你個做法好? 總之問到佢地煩問到佢地發老脾
你就超委屈咁回佢地: 唔明要問呀嘛~你地講唔清楚~我點跟姐~

複式洋房

yuuri_vp 發表於 18-10-16 15:29
其實個仔係你嘅~你堅持唔放手~你老公又明白你嘅~
你咪當佢地唱歌囉~回唔到咀唔緊要~唔係個個把口都得嘅~
不 ...

(emoji)

大宅

我奶奶成日響我一帶我仔出街就會講:「大人就有得食飽,細就無得食!」
到我地番到黎,就會問我仔:「食飽未?嫲嫲裝碗粥俾你食?」根本阿仔食左野,而且好多好野食,係我娘家既長輩煮,唔係阿仔平時食開D隔夜餸。

我仔好少病,但有時流少少鼻水,就會話我同印姐姐唔點湊細路;有時阿仔損左,又會問點解損,姐姐話唔知,佢係話咁都唔知,唔知點湊。 (但個D損係好少事,似係自己抓損個隻,同埋唔係經址常有。)

奶奶最鍾意講:「唔知你地點湊,湊到個細路仔咁細粒。愈大愈細粒。」

全世界只得我奶奶識湊,只得我奶奶對細路仔好。
我特登生個小朋友出黎刻薄既

複式洋房

ccjelly 發表於 18-10-17 14:45
我奶奶成日響我一帶我仔出街就會講:「大人就有得食飽,細就無得食!」
到我地番到黎,就會問我仔:「食飽 ...

奶奶梗係覺得自己永遠是對的!

首頁

尾頁

跳至