自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

根本一直香港都有填海, 九龍站奧運南昌都係填出嚟, 依家呢幾處既地價幾多錢? 話就話用5000億填海, 到填好有地賣既時候(仲要係小島, 大把海景單位), 可以賺返哂返嚟啦.

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

我贊成填海,但個計劃名稱可否改得靚一D?
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

珍珠宮

WChan 發表於 18-10-12 13:11
根本一直香港都有填海, 九龍站奧運南昌都係填出嚟, 依家呢幾處既地價幾多錢? 話就話用5000億填海, 到填好有 ...

咁老實講我有$都5敢買呢D(所謂小島住)

禁止訪問

水晶宮

snowshine1357 發表於 18-10-12 13:23
但依家唔係填完全部賣,只係得3成發展私樓
至於同其實國家比,我唔反對填海,但反對一下用咁多錢去做一個 ...
3成私樓可能已經搵夠全個項目既錢, 睇下點定位既JE

5000億亦唔係一下子就用哂, 都係每年用D累積落去, 而同時每年政府都可能有盈餘, 所以D 儲備係可以搵得返.

男爵府

回覆樓主:

再愚蠢嘅反對理由都有人信,奈何

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

purplerain 發表於 18-10-12 14:20
再愚蠢嘅反對理由都有人信,奈何

睇到咩就講咩!一邊又鬧人做順民, 唔識分析 可悲
放下自在

子爵府

Heixsap 發表於 18-10-12 12:57
就算寫得幾有理據都好,贊成派的還是會贊成; 撐政府的人還是會贊成; 贊成填海的人還是會贊成

套番落去都 ...

我的意思是無論正反雙方點樣講點樣有理據,支持的還是支持的,反對的還是反對的,才不管你的內容是什麼,因為預定的立場已經代表一切,大家都當大家廢up,我並唔係話反對的一定沒道理,明未﹖

這兩日有關人工島的post都有好幾個了吧,看看又邊個post可以好理性討論,總之持相反意見的就是敵人,敵人up乜都係丫理。

大宅

leungszeon 發表於 18-10-12 15:24
我的意思是無論正反雙方點樣講點樣有理據,支持的還是支持的,反對的還是反對的,才不管你的內容是什麼, ...

如果你咁講,我係認同你。就好似政治立場咁,永遠唔會拗到對方轉軚

但係如果話贊成既人係盲撐,反對既人係逢政府必反,黃絲廢青呢類言論,就好唔要得

侯爵府

BK Milk勳章

有少少問題......唔知係咪我了解錯誤.....填海..係沿住海岸線填d 地出來..
依家..政府..係在海中....由零開始.....做左人工島出來....

應該有分別吧....? (有錯請指正)
有褲著啦~~~

民房

越填越多,然後起豪宅,造福百姓

子爵府

雲妮彭 發表於 18-10-12 12:32
政策既野,我唔識分析,
但我唔會用負面,陰謀論,亦唔會持偏見去睇施政報告.
我只用人性善既心態去睇事物....

好間單講四個字: 不信任

珍珠宮

好媽媽勳章

WChan 發表於 18-10-12 13:11
根本一直香港都有填海, 九龍站奧運南昌都係填出嚟, 依家呢幾處既地價幾多錢? 話就話用5000億填海, 到填好有 ...

人工島的海景單位你敢住?

一個超強颱風打過來, 4層樓高, 白痴先會信顧問公司預算的只有兩米高, 林超英講得真是有道理

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 雲妮彭 的帖子

其實有D唔開心, 香港人都唔團結, 成日乜都反對

水晶宮

jaycee_mami 發表於 18-10-12 16:42
人工島的海景單位你敢住?

一個超強颱風打過來, 4層樓高, 白痴先會信顧問公司預算的只有兩米高, 林 ...
有海景唔一定就近岸既, 九龍站D 樓夠睇到海景, 強風嚟既時候都無海水倒灌.

首頁

尾頁

跳至