單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

由結婚開始,我就覺得好似你及你媽之間既第三者,日日要返佢度食飯,放假要係佢屋企度過,仲成日話我唔去探佢,佢係屋企死左都冇人知,出街食要同佢講大話,話開OT先出得去,我話係個女面前唔想講大話,你就唔再同我出街,唔帶埋阿媽就唔肯同我去旅行,事無大小阿媽話事,母親節第一時間教阿女同麻麻講母親節快樂,咁我呢?生兩個女,你阿媽叫我送一個比佢,你冇出過聲,我唔肯,比佢鬧,你冇出聲,我自己受晒,佢叫你揾第二個生個仔,你又冇出聲。仲有好多好多。

諗住為左個女有個完整家庭點辛苦都接受,你堅持話要離婚,因為我忍唔住同佢吵,你媽話我鬧佢,你冇了解過發生乜野事,只係聽阿媽一面之詞。

到今日已經離左婚,做乜仲要走來攪我,日日走來我家,帶飯送上來話比個女食, 我都有煮飯,唔係剩係你媽先識煮,成日係度話佢果D有益D,你阿媽買既零食都好食D。

我知你阿媽放個屁都香D,但係唔該你唔好再來攪我,我唔想知你媽有幾好,你自己留番係屋企慢慢享用啦!

大宅

離婚是正確決定,支持你呀! 同阿女努力生活落去 個衰人點搞你呀? 騷擾你嗎?

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

回覆 RisaRisa 的帖子

佢日日來我家,帶埋佢媽煮既送,晚晚攞佢媽既生果來,又成日係度讃佢阿媽有幾好,我地去街佢又跟住來。

話晒佢都係兩個女個爸爸,來到門口,我又唔想叫兩個女唔開門,開左門就夜夜都唔走。

大宅

jj032008 發表於 18-10-12 13:36

佢日日來我家,帶埋佢媽煮既送,晚晚攞佢媽既生果來,又成日係度讃佢阿媽有幾好,我 ...

咁樣好影響你地生活,我諗你要嚴正D同佢傾好個安排,例如一星期咩日子先係佢地見面的時間,到時佢要帶哂佢媽乜飯乜生果都好,你唔理,但日常生活佢唔可以滋擾,你兩個女有飯食唔洗佢帶來。
傾好左的時間亦要遵守,否則你話你會堅決唔開門俾佢! 佢嚇返你轉頭就報警!
佢而家就係搏你冇唔反抗,亂咁來!

大宅

我同佢講過叫佢唔好成日來,佢就孔嚇我話要同個女講係我趕佢走,又問個女想唔想佢來,個女緊係話想,佢地關係唔差,我唔想個女變成磨心

大宅

回覆樓主:

拍拖嘅時候唔知佢兩母子係咁?

大宅

知佢錫阿媽,但唔知嚴重得咁緊要,而且初結婚時可能冇小朋友,我又返工成日唔係屋企,好多野唔攪着我我都冇乜所謂,係生左小朋友之後,大家教法唔同,先覺佢真係好專制好野蠻,同埋無論乜野事,佢個仔問都唔問就會企左係佢果邊,佢可能見個仔都幫佢,我又成日同佢攪對抗,開始睇我唔順眼,就愈來愈過份,有時無中生有屈我,我就硬食死貓,佢個仔明知都唔會出聲。

伯爵府

BK Milk勳章

真有為99離婚,唉。樓主加油

男爵府

jj032008 發表於 18-10-12 13:36

佢日日來我家,帶埋佢媽煮既送,晚晚攞佢媽既生果來,又成日係度讃佢阿媽有幾好,我 ...

你辛苦了,
可否私下告訴他,而不在女兒面前鬧他,5俾他甘做?

男爵府

jj032008 發表於 18-10-13 07:01
知佢錫阿媽,但唔知嚴重得咁緊要,而且初結婚時可能冇小朋友,我又返工成日唔係屋企,好多野唔攪着我我都冇 ...

99當自己太後

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

嘩……正喎,同佢呀媽講,想食東昇班,炆鮑魚,冬虫草燉雞湯……

嗱……即係噤,食得呢~就悟好side……
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

大宅

09daisydaisy 發表於 18-10-17 01:42
你辛苦了,
可否私下告訴他,而不在女兒面前鬧他,5俾他甘做?

講過,佢之前諗住只係簽紙,仍然可一齊住,生活不變。

佢宜家搬左,已經好過之前

子爵府

回覆 jj032008 的帖子

佢都真係痴得幾暈循,生活不變,仲要一齊住,咁離咩婚,呢啲媽寶確係唔知佢亞媽點教,真係奇皅

複式洋房

jj032008 發表於 18-10-18 14:50
講過,佢之前諗住只係簽紙,仍然可一齊住,生活不變。

佢宜家搬左,已經好過之前

佢好大問題喎,佢自己又唔知,咁大個人都唔明白,咁自私,如有社工介入教吓佢做人,可能會好d

子爵府

陪月勳章

jj032008 發表於 18-10-13 07:01
知佢錫阿媽,但唔知嚴重得咁緊要,而且初結婚時可能冇小朋友,我又返工成日唔係屋企,好多野唔攪着我我都冇 ...

我嘅情況近似,結婚初期聖誕,新年,放假日日都見亜媽,叫中午食飯到夜晚都唔願走。生咗bb, 我只有一個小朋友都叫我過繼比佢。

根本呢D人結婚係爲自己,搵多個人返嚟貢獻比自己亞媽。

我呢一年學識咗自愛,會反抗,根本不需要依靠佢嘅所謂「愛」,尢其是有囡囡一定要正確示範咩叫做愛同尊重,將來佢哋先知道點樣揾愛佢哋嘅人

大宅

回覆 史科菲 的帖子

我同你一樣 乜野大小節日都話要慶祝,成日要去佢果度,坐足一日,食完晚飯仲要食埋生果先走,仲話我咁早走,去我媽度,開飯先到,一食完飯就趕住走。有一次阿女生日,已經同佢食完buffet兼玩足成個下午,慶祝完,晚飯先去我媽度,點知飯都未食完佢已經打電話來,吹我地要去佢度,話買左蛋糕,要再慶祝。

禁止訪問

大宅

回覆 Sarah_BTRC 的帖子

係,我同女都開心左

別墅

樓主加油~

首頁

尾頁

跳至