婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

由我第一次拍拖時去老公屋企, 第一眼見到佢媽(即家下99), 已覺得佢係一個超級麻煩既女人(唔知大家信唔信, 真係有樣睇~), 不出所料, 佢唔單止煩, 仲好現實!!! 我同老公計劃結婚, 佢已經問個仔結左婚比幾錢家用佢... 同過佢幾次食飯, 次次都話係咪阿仔比錢... 買左D咩, 又左問右問D野幾錢... 總之我見佢每一次, 佢口中都必定會提到錢... 我真係聽到都覺得好反感好煩!!!~~

我同老公係最近新婚既, 當然佢父母係一D錢都冇出過啦! 咁我覺得都無咩問題既, 但婚後99指責我地買咁多紅酒(我地只係預每枱2支, 男家親戚有人鍾意飲紅酒的, 最後剩左10支左右), 我地只係唔想人地高高興興黎, 唔想人地想飲無得飲而覺得掃興啫, 同埋重點係我地比錢, 佢咁都要話我地!! 同埋佢明知我地剛先結完婚用左好多錢, 佢偏偏仲要係呢個時候問個仔攞錢整屋... =.=" 間屋既問題以前都已經係度, 佢早唔問遲唔問, 係要係呢個時候問, 我老公計過數覺得我地唔係好夠錢, 所以就婉拒左99, 咁99就即刻發難話對個仔好失望呀, 講到個仔結左婚搬左出去就唔理原先屋企點... 唉, 個問題係時間上... 我地呢刻真係元氣大傷無錢, 老實同佢講, 佢唔理解仲要咁話我老公, 搞到佢都好唔開心... 結婚原先係開心事黎, 但我地都開心唔到!!... BTW, 我同老公好好無問題既, 係身邊太多事令我地心情唔好.

子爵府

回覆樓主:

個阿媽都唔識做人阿媽
個仔一結婚就玩嘢
即係推個仔走!!!
自己仔都唔體諒吓
咪話個仔同新抱唔想睬佢,真係自己攞嚟!

JD930    發表於 18-10-23 11:03

大宅

本身你老公同佢媽關係好唔好架?
啱啱結完婚真係元氣大傷,
要慢慢先儲得返舊錢,
你99應該要體諒囉,
下下講錢,真係百行以錢為先
新婚無謂為你99故意做出來嘅"問題"煩,
好好享受2人世界

P.S. 唔洗一齊住已經好好

男爵府

由佢。自己推走個仔。
氹多d老公。令佢開心d。

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我明你而家一定會好難受, 但放心啦, 將來你回望返呢段往事, 你會覺得好慶幸佢地做d咁既野出黎
因為有呢d事發生, 你c6只會對佢地越來越反感/抗拒, 而你只需要做好本份, 同老公互相扶持, 一齊捱過呢d困境, 你老公會更加擺你0係第一位, 到時就有好日子過
我覺得男家衰唔緊要架, 最緊要係衰到出面, 一黎你有得提防佢, 二黎你老公都無得呃自己話老婆你太敏感諗多左啦, 佢都已經搵唔到藉口去維護佢d屋企人了
我都係過來人, 有一班好衰既男家親戚, 但我結婚多年, 已經捱過左最難受既時間, 現在同老公感情好好, 回望過去真係好多謝男家親戚對我咁差, 我今日點樣對返佢地我都唔會覺得唔好意思

男爵府

HappyBlueberrie 發表於 18-10-12 19:37
本身你老公同佢媽關係好唔好架?
啱啱結完婚真係元氣大傷,
要慢慢先儲得返舊錢,

我老公本身係孝順仔黎, 思想比較簡單, 同屋企人關係都幾好既. 同佢拍拖時佢會講下屋企野我知, 個時已經聽到佢話如果佢公司出左bonus比佢(佢人太單純, 阿媽問乜都好如實咁答), 佢媽會係咁問佢出左幾多錢, 跟住就叫佢比起碼一半出黎... 我聽到O左咀... 我覺得個仔出黎做野無耐, 佢都需要儲下錢為自己將來打算下架... 邊會有個阿媽咁樣炸自己個仔架? 講明要個仔比一半bonus佢... 咁我覺得出左bonus, 個個月比家用大份些少係應該既... 但唔係咁樣叫人地一定要比多出黎咁囉!...
之後開始有見下佢屋企人, 但每一次我係佢媽(家下99)口中聽得最多就係個"錢"字... 真心聽得多覺得好煩好討厭!!! 但我知道點都好, 為左老公, 唔想佢難做人, 我要習慣同扮聽唔到... JM講得岩, 好彩佢屋企細人多, 唔可以容納到我搬去住, 如果一齊住真係一定唔會有好結果... 家下耐唔耐先見下, 我仲可以頂得到!

大宅

C.yan110 發表於 18-10-15 10:42
我老公本身係孝順仔黎, 思想比較簡單, 同屋企人關係都幾好既. 同佢拍拖時佢會講下屋企野我知, 個時已經聽 ...

好多阿媽要求仔女出來做野時比一半家用
目的在於喺親戚朋友面前要威
有d仔女孝順嘅會順佢地意
有d就比較著重自己將來結婚買樓用,比唔到太多家用
做女朋友就好難管呢d野
但而家做左老婆就要管下老公
唔係話阿媽要幾多就比幾多
除非你同老公財政完全獨立
否則第時生b供書教學d錢從何來?
唔通問返99拎咩
從來都係有錢旁身最穩陣

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

好簡單,如果樓主你有返工,問你d 野幾錢你咪話「有限錢,搵得黎洗得去」
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

男爵府

HappyBlueberrie 發表於 18-10-15 19:09
好多阿媽要求仔女出來做野時比一半家用
目的在於喺親戚朋友面前要威
有d仔女孝順嘅會順佢地意

絕對認同你講既野~

我都同我老公講話唔係教佢講大話, 但有時做人點都要少少保留, 唔係個阿媽叫你點就點, 做人要有獨立思想, 有D野太過份既係要適時拒絕既!! 所以之後話要整屋單野, 我老公終於識拒絕了. 當然能力許可, 比D出黎有咩所謂, 但家下我地又唔係搵得多錢嘛, 結婚個度都未回氣... 我老公都承認99一講到"錢"就真係好唔掂~~

男爵府

各位JM, 我真係一波未平一波又起...

話說我老公二姑媽嫁女, 佢地一家係住加拿大個邊, 因香港都多親友, 所以下月就返黎擺酒, 咁個日係平日同埋我老公應該要OT(公司做緊大PROJECT), 咁所以我老公就覆話應該去唔到(但當然人情照比)... 好啦, 以為事情就咁完... 點知早2日, 老公個大姑媽走去同62講話覺得我地離曬譜, 人地咁遠返黎擺酒, 我地竟然唔去!!!! 話我地不知所謂... 疑於62同大姑媽關係一向幾好, 加上99又冇啦啦彈句話, 其實你(我老公)去唔到, 你老婆(我)都要去, 你地要搵人做代表去, 你老婆(我)咁唔識人情世故... ... 唉, 咁情況下就被迫一定要去...

個問題係點解要咁講野同迫人去呢? 人地二姑媽主人家都冇出聲, 阿大姑媽你出咩聲呢????... 講真, 我同老公新婚, 佢邊個親戚打邊個親戚都未分得清... 要我自己去, 我真係唔知做咩...

男爵府

C.yan110 發表於 18-10-22 11:54

話說我老公二姑媽嫁女, 佢地一家係住加拿大個邊, 因香港都多親友, 所 ...

不如你果日都OT啦,免除不必要麻煩

男爵府

回覆 Evildada 的帖子

無啦, 男家落左ORDER我一定要去!
咁我同屋企人講, 佢地都話我5岩, 就算老公去5到, 我都一定要去~~
家下知道了, 無論點男家要我做咩我都要做... 係我5岩...

JD930    發表於 18-10-23 11:04

子爵府

C.yan110 發表於 18-10-22 17:05
回覆 Evildada 的帖子

無啦, 男家落左ORDER我一定要去!

你屋企講乜你參考好啦!
擺明做箭豬梗唔好單拖去
佢講乜咪由佢講
返工大哂㗎
唔通你無咗份工佢哋養你?
一於企硬,公司ot,唔去
但態度可以平和,話唔好意思推唔到公司啲job
不過以上由老公回
你唔好出面唔好出聲

你家唔撐你,以後對自己的家都唔好咁老/腦實嘞

男爵府

回覆 anyuser18 的帖子

嗯, 其實由頭到尾都係C6同佢男家個邊溝通, 我冇出過聲...

最煩係男家個邊大家族, D阿姨鍾意搞活動, 我覺得老一輩鐘意無所謂, 但5好硬性要我地呢一輩既人一定要參與囉!
大時大節當然無可口非, 但聖誕節佢地搞PARTY都要我地一定要去, 咁我會覺得佢地咁樣係咪有D過份呢???...

子爵府

C.yan110 發表於 18-10-22 17:39

嗯, 其實由頭到尾都係C6同佢男家個邊溝通, 我冇出過聲...

咁佢哋有佢哋文化,不能要佢哋改變。最緊要你老公態度係點,預咗都有磨合期。人無一樣,家族都款款不同。你覺得過份時,佢哋亦覺得你過份,佢哋又人多勢眾。所以最緊要自己企定,同老公一致啦,真係做唔到就要搵方法卸,唔係點捱

大宅

C.yan110 發表於 18-10-22 11:54

話說我老公二姑媽嫁女, 佢地一家係住加拿大個邊, 因香港都多親友, 所 ...

二姑媽嫁女,好親架喎,唔去。。。講唔通喎

大宅

如我C6不去 , 我一定不會出現 , 我有我自由 , 你99採取不接電話就可以聯啦( 我自己真是這樣 ) ,費事講金 多 .

伯爵府

熱血勳章

C.yan110 發表於 18-10-22 17:39

都明白,明明好地地新婚都想開開心心
但無奈地,成班男家親戚真係唔多識做
想多人去就擺星期日啦
擺平日就係咁架啦
如果你老公去唔到,你一定唔好去
啲說話多到溶左你都唔知咩事!

男爵府

ml628 發表於 18-10-22 21:08
二姑媽嫁女,好親架喎,唔去。。。講唔通喎

家下知道了...
就算全部D人我5識都要去嘛...

男爵府

回覆 Miss.Hui 的帖子

無得我選擇5去...
6299落左ORDER一定要去, 我老公去5到我點都要到...
佢D親戚搞活動都係, 一定要到...

學有D JM講, 我只可以跟, 因為我嫁左入去... 好多野5到你願5願意, 鍾意5鍾意...
但我真係好需要時間去適應佢地既模式...

謝謝各位JM既留言同意見!!

首頁

尾頁

跳至