婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

C.yan110 發表於 18-10-23 09:34
回覆 Miss.Hui 的帖子

無得我選擇5去...

您又唔洗咁灰的。

我覺得睇活動性質喇,紅事白事我都覺得有呢個義務/責任代表老公/您同老公一家。

如果只是表面的荼聚, 可唔去就唔去。

我多數活動都唔出現, 但大時大節/紅事/白事都會出現。

子爵府

虎到金來勳章

如果你老公都讚成你唔去既話就唔好去, 到時臨時no show, 話公司開會唔可以攞埋電話入會議室....

男爵府

回覆 望月童 的帖子

因為我剛新婚, 所以好多野未習慣同5清楚...
自己原生家庭又5會咁樣, 我需要時間去適應男家個邊既生活模式...
但聽C6既講法, 係佢D親戚搞咩活動都好, 我地都係定必要出席... (我自己覺得啦, 除左大時大節, 紅白事之類, 其他既, 點解要強人所難呢? 唔比人地5去... 真係好變態!!!)

男爵府

C.yan110 發表於 18-10-12 11:31
由我第一次拍拖時去老公屋企, 第一眼見到佢媽(即家下99), 已覺得佢係一個超級麻煩既女人(唔知大家信唔信, ...

唔緊要啦,佢睇錢睇得重過個仔,等你有機會可以同c6更加梳遠佢阿媽,幾好。反而係佢咁麻煩的話,第日有乜事都好,你唔好直接面對佢,乜都話要問過c6先得,千其唔好上身

大宅

C.yan110 發表於 18-10-23 14:36
回覆 望月童 的帖子

因為我剛新婚, 所以好多野未習慣同5清楚...

其實最主要都係果句同老公溝通左,講清楚就得。

或者咁講, 佢地唔習慣您老公已經結左婚, 已經成家立室了。
就好似細個果陣, 大人去飲茶, 小朋友都要一定去一樣。

您地2個大人成家立室, 點樣決定參加活動由得您地話事。
或者您刻意令您老公參加好多女家的活動就得。

我同您一樣都唔係咁鍾意去咁多活動
, 我老公由細到大都被教到咩活動都要去, 因為我老公以前真係唔約人宅係屋企,

我有埋小朋友, 就好似理所當然咁覺得要去。
我有時刻意約聚會/約活動是那些日子‧
代表我會應酬不止您親戚/您家人, 還有我家人.我朋友。

男爵府

C.yan110 發表於 18-10-22 11:54
各位JM, 我真係一波未平一波又起...

話說我老公二姑媽嫁女, 佢地一家係住加拿大個邊, 因香港都多親友, 所 ...

你99明蝦你啦,果日除非你老公去,如果單獨的話真係唔好去,肯定你會喊住走。你c6話你的話,你真係可以講你要返工我都要,個親戚係你,你都唔去點解我要去?乜野叫做代表?你62咪係代表囉,再嘈我叫樓下個三姑做代表。除非你地借咗佢地錢,樓,或者佢地之前好錫你地,如果唔系,唔去咪唔去囉。再講就爆鑊咁,之後每星期唔洗去請安,慳返。。。真心你現在退讓佢地,佢地只會越來越過分,你襯你同c6仲係新婚,真係要早d畫好條底線比自己。如果唔系,呢度好多過來人會話比你知有幾慘

男爵府

回覆 望月童 的帖子

好多謝你耐心既講解, 我明白了~

我會慢慢去調適下自己...
因為覺得自己心理狀況5好, 太在意所有野(例如: 人地對自己既睇法...), 成日都會覺得5開心, 諗野一定係諗左最壞既情況先... 我搵緊方法令自己可以放開D, 咁之後做人都可以開心同自在D~

男爵府

回覆 ilovecafe 的帖子

唉... 我都明呀! 但連我自己個邊屋企人都話我係要去, 呢D係禮貌黎... 咁我都無咩好講...

同埋62絕到話最多去我公司車埋我去, 咁都無得我講同轉彎既餘地啦...
就算去到D人我全部5識都好啦, 都要做樣坐係度...
咁佢地都講同做到咁, 咁咪照去... 只係我又5知邊個打邊個, 佢地又5係好知我係邊個咁囉! 是但啦...

呢D都算, 我盡量去適應佢地...
但99成日都CHUR C6比錢, 拎錢呢下我真係5會退讓... 我地都搵得5係太多錢, 又要比租, 生活同搭車, 個個月都5係剩返好多錢, C6已經都有比家用佢, 佢仲成日搵D野問C6攞錢... 真係好嬲, 完全5體諒我地剛結婚用左好多錢, 係呢個時候仲要死CHUR難CHUR我地...

男爵府

C.yan110 發表於 18-10-23 16:28

唉... 我都明呀! 但連我自己個邊屋企人都話我係要去, 呢D係禮貌黎... 咁我都無咩好 ...

咁唯有上黎新吓囉

C.yan110    發表於 18-10-24 17:07

男爵府

ilovecafe 發表於 18-10-24 16:04
咁唯有上黎新吓囉

嗯, 我都係想有個地方可以比我呻下就算~
始終JM你地講得岩, 我家下先剛開始幾時到尾...
無可能改變既事, 唯有係自己慢慢改變就佢地... 咁或者自己會好過D...

男爵府

C.yan110 發表於 18-10-24 17:14
無可能改變既事, ...

事情橫豎都去到呢個地步,去係在所難免的時候,你攞個平衡啦。你私下同你老公講,今次好明顯你係唔想去,不過因為你錫住你老公,,等佢可以同長輩交代,所以今次你幫佢擋,先硬住頭皮單拖去,同佢講叫佢果晚買定糖水等你返黎喂勞吓你呢個愛妻。等佢加吓你呢個老婆分都好

男爵府

C.yan110 發表於 18-10-24 17:14
無可能改變既事, ...

如果你的心態的想改變佢地,我唸。。。世界和平應該易d。不過最容易改變的係c6,其實如果攪得佢掂,其他人跟本就可以不理

男爵府

C.yan110 發表於 18-10-23 16:28

唉... 我都明呀! 但連我自己個邊屋企人都話我係要去, 呢D係禮貌黎... 咁我都無咩好 ...

唉,其實我剛剛發生的case同你差唔多,本來下星期無事做認誠咗6299去飲,但公司出咗突發事情,我就話不如唔去飲(因為會攪到好辛苦),但老公就想令願唔做生意都要去飲,因為唔想6299唔開心(但去咗應該會無咗一對龍鳳鐲以上的生意),你兩老的開心太貴,仲要兩老跟本唔知。問心我同樓主你一樣去到都係乜人都唔識,但係就眼白白咁銀咗對龍鳳鐲的錢出去,仲要無人知無人可憐,攪到我勁唔開心,無耐老公突然孝子上身咁,講真咁的情況去到食乜都背脊骨落啦,現在件事hold住咗,我都唔知點好。。。

男爵府

ilovecafe 發表於 18-10-25 16:06
唉,其實我剛剛發生的case同你差唔多,本來下星期無事做認誠咗6299去飲,但公司出咗突發事情,我就話不如 ...

大家同路人, 我亦好明白你既心情...
學你講, 最緊要你同C6溝通好, 大家有共識睇下點做...

我個度呢其實C6係撑我既, 佢知道自己要開工去5到都叫我5洗去...
原先6299只係問下因由就冇野, 係突然個大姑媽出聲之後先搞到家下咁...
咁家下人地要我去咪去囉! 去到5識人咪由佢, 當自己一個出街食左一餐好貴既DINNER... 5係可以點...
好無奈, 但嫁左人, 為左個老公頂硬上!

男爵府

C.yan110 發表於 18-10-25 17:12

你都仲話係6299甲你地去,你c6攬你,6299知道呀。我個case係我銀咗對龍鳳鐲出黎係無人知,無人會同我講句多謝你 只係有苦自己知,我估如果6299知道,雖然佢地會唔開心(唔可以一家人一齊去開心吓,但c6細佬一定唔去)所以應該會叫我地唔洗去但c6就係唔想講。如果可以的話我真係想我唔去,但送對龍鳳鐲過去,起碼有人知+對新人會開心d,雖然一年都見唔到一次,完全唔知佢地係乜水,衰過長腿叔叔,問心我當日結婚我6299都無送龍鳳鐲比比我,現在我就要咁銀法,真係好驚去到會場會黑面同喊出黎,但其他人就唔知我發生乜事,我又係衰人。

子爵府

其實你老公都話唔駛去
你仲去
咁就會做壞咗個頭
你咁係掘個tum俾自己踐咋!
一定要同老公同一陣線先係正解!
你咁快屈服。好快佢哋會用同一方法迫你做呢做嗰

其實你擋唔到,應同老公一齊商量對策
立場堅定
手法可平靜

但你咁快就俾佢哋啲招砌低
真係唯有祝你好運

子爵府

ilovecafe 發表於 18-10-25 16:06
唉,其實我剛剛發生的case同你差唔多,本來下星期無事做認誠咗6299去飲,但公司出咗突發事情,我就話不如 ...

你老公係咪好重感情?對你係咪都係咁?
如果佢對你都係咁
我就唔會介意
因為我大方一次
以後都享受返一樣嘅對待

子爵府

其實你話為咗老公
佢都叫你唔去你仲去
佢未必領你情
到時你可能兩邊不是人

其實問心係咪因為你家人都唔撐你咋?定你著緊要打好男家那邊的關係?

男爵府

anyuser18 發表於 18-10-25 20:45
你老公係咪好重感情?對你係咪都係咁?
如果佢對你都係咁
我就唔會介意

佢重感情,但我唔覺得應該要咁樣攞錢黎晒,晒完仲要無人知,我地又唔系有錢,完全失去理智為去而去,我地拎呢筆錢可以夠佢成屋企人去食餐豪㗎啦,到時真係可以一家人食,6299咪仲開心。我覺得有時開心都要睇值唔值得+用得其所。

子爵府

ilovecafe 發表於 18-10-25 21:28
佢重感情,但我唔覺得應該要咁樣攞錢黎晒,晒完仲要無人知,我地又唔系有錢,完全失去理智為去而去,我地 ...

明嘅。睇你咁寫,你都係想用返佢家人身上,大家都有一致嘅部份,咁廣義嚟講都係為家人,想家人開心,不過方式唔同

咁好多暖男都係做咗嘢人哋唔知嘅 咁你最知佢,你同佢先係最親最知己囉!

首頁

尾頁

跳至