東新宿是否好唔方便去邊都遠?

小詠
|
我買左PACKING 去日本玩, 住東新宿站前APA, 睇地圖好似去邊都遠, 反而新宿西口方便D, 但當初BOOK 時, 見好多評論都說交通方便所以才決定, 見樓下好似都多食店以為樣樣就腳
2個BB的媽媽
|
我都剛剛訂咗西新宿酒店, 大家都係新宿站, 一個東一個西而已, 最後決定選擇咗新宿西酒店, 我諗唔差很遠
Isngng
|
小詠 發表於 18-10-12 11:42
我買左 PACKING 去日本玩, 住東新宿站前 APA, 睇地圖好似去邊都遠, 反而新宿西口方便D, 但當初 BOOK 時, 見好 .
交通是否方便, 視乎個人感受, 及行程去什麼地方.

佢去流浮山 濕地公園 青松觀 米埔... 住天水圍酒店, 肯定方便過住銅鑼灣, 你又信 ?
Isngng
|
2個BB的媽媽 發表於 18-10-12 17:11
我都剛剛訂咗西新宿酒店, 大家都係新宿站, 一個東一個西而已, 最後決定選擇咗新宿西酒店, 我諗唔差很遠 ...
你最好睇下孤狗地圖.

當然, 荃灣 ~ 荃灣西, 如果冇天橋連接的話, 都係行 20分鐘而已.
他人
|
多謝分享
KTKTKT5
|
我買左PACKING 去日本玩, 住東新宿站前APA, 睇地圖好似去邊都遠, 反而新宿西口方便D, 但當初BOOK 時, 見好 ...

你間酒店附近有冇subway (唔係JR)? 如果有subway咪坐subway, 反正3日pass, 千五羊三日, 可以用到盡, 同埋坐subway可以去到的景點都唔少~
小詠
|
KTKTKT5 發表於 18-10-13 08:43
你間酒店附近有冇subway (唔係JR)? 如果有subway咪坐subway, 反正3日pass, 千五羊三日, 可以用到盡, 同埋 ...

酒店樓下就係地鐵 ,但唔係JR
KTKTKT5
|
小詠 發表於 18-10-13 09:06
酒店樓下就係地鐵 ,但唔係JR

坐地鐵去到市區好多地方㗎 (三日pass 1500yen), 你上網研究吓~

我第一次去東京一味坐JR (市區都坐JR), 一程百幾円, 一日坐幾次,車費貴到嘔, 第二第三次去幾乎90%坐subway, 3日pass1500yen, 500円一日, 平好多! 不過真係要視乎你行程去邊到~
wcpcelia    發表於 18-10-13 17:04
小詠
|
回覆 KTKTKT5 的帖子

我就PLAN 去台場, 上野, 秋葉原, 晴空塔, 淺草, 呢D地方全都應JR 去方便D既, 我樓下地鐵點都要坐去JR 再轉車

另我想問咁轉車法要否出閘再入閘??

manu4211963
|
小詠 發表於 18-10-13 09:37

我就PLAN 去台場, 上野, 秋葉原, 晴空塔, 淺草, 呢D地方全都應JR 去方便D既, 我樓下 ...

印像中除咗台場之外
其他地方都可以用3 day 地鐵pass去到

台場我記得係要出閘
反正唔同線
再用ic卡或者買飛

其他應該唔使除非我記錯
小詠
|
回覆 manu4211963 的帖子

謝謝你呀, 我下星期三飛啦, 好緊張, 我係路痴, 希望別迷路
wcpcelia    發表於 18-10-13 17:05
KTKTKT5
|
小詠 發表於 18-10-13 09:37

我就PLAN 去台場, 上野, 秋葉原, 晴空塔, 淺草, 呢D地方全都應JR 去方便D既, 我樓下 ...

上野, 淺草, 晴空塔我都係坐subway去

秋葉原唔清楚

台場: 因為築地市場剛剛才搬走, 我以前係坐subway去築地市場食飽再行去坐台場嘅咩咩海鷗線 (另外比錢: 800幾円一日券), subway好似有汐留站, 你check下有冇, 有就坐subway去汐留站, 再行去咩咩海鷗線比錢買飛。

subway當然冇JR環狀線咁簡單, 都subway複雜, 所以一定要有subway地圖, google map! 加上download 埋換乘案內app (但會show埋其它交通方法, 例如JR, 要自己篩選~)

另外, 你必需要去書局睇正文社嘅東京書, 因為subway有一條線係8字形咁行, 唔係0形咁行, 唔知就會搭錯方向!! 好重要, 一定要去去睇正文社本書
manu4211963
|
小詠 發表於 18-10-13 10:07
回覆 manu4211963 的帖子

謝謝你呀, 我下星期三飛啦, 好緊張, 我係路痴, 希望別迷路

有冇喺屋企個電腦度用
google map睇曬要去啲地方呀
去到當地開咗個定位
揾路其實好方便
小詠
|
KTKTKT5 發表於 18-10-13 10:12
上野, 淺草, 晴空塔我都係坐subway去

秋葉原唔清楚

我有旅遊書, 也有GOOGLE MAP, 我都知而家講乜都無用, 到當地入用GOOGLE 去CHECK 下路線點行, 係最清楚既

manu4211963
|
上野搭日比谷線去秋葉原好似兩個站
KTKTKT5
|
小詠 發表於 18-10-13 10:17
我有旅遊書, 也有GOOGLE MAP, 我都知而家講乜都無用, 到當地入用GOOGLE 去CHECK 下路線點行, 係最清楚既

...

我唔係話你冇旅遊書, 只係我想提你嗰頁好有用。

有d嘢可以預先做的

https://www.tokyometro.jp/tcn/subwaymap/index.html

以上係metro(地鐵) 地圖, 預先download左個pdf地圖。
wcpcelia    發表於 18-10-14 08:10
KTKTKT5
|
我買左PACKING 去日本玩, 住東新宿站前APA, 睇地圖好似去邊都遠, 反而新宿西口方便D, 但當初BOOK 時, 見好 ...

仲有呢個坐東京地鐵遊東京

https://www.tokyometro.jp/tcn/seetokyo/index.html
TMC3012
|
東新宿如果計坐jr 就梗係遠啦, 西新宿都少少遠架, 但酒店又貴啲咁啫
其實坐metro都去到好多地方, 你望下個metro map先啦, 上野行去秋葉原都係十幾分鐘, 如果順路咁行車都唔駛搭
奀豬豬
|
可以download Tokyo metro 嘅app,有中文版,非常方便。例如東新宿去秋葉原,中間要轉一次線。又或者善用google map,會例出subway、JR及其他交通工具嘅最住方案。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
Isngng
|
manu4211963 發表於 18-10-13 10:18
上野搭日比谷線去秋葉原好似兩個站
跟住頭頂 JR 路軌, 一條直路行過去, 大約 15~20分鐘 就到秋葉原 Yodobashi.