望到今日個市,慶幸當時我無allin股票

Windynamm
|
個bb出左世後,...拿住100萬...諗住
1)收息股
2)基金
3)增長股
4)保險危疾或儲蓄

當時我各一半揀左3同4....
2隻增長股買左700同175....今日蝕左一半....

睇番收息股都跌到pk..而基金除非買美股..唔係都係慘烈...
好彩趁bb出年買左儲蓄..至少保本仲有息
唔係無哂私己錢就...

Windynamm
|
哇..今日抽升番D,..好彩
tigamama
|
怕跌應該揀(1)而唔係(3)囉。
pswongg
|
2/3做銀行定期。1/3買收息股
kittykwok385
|
回覆 Windynamm 的帖子

美股都趺喎,money is king ,乜股都不宜買
BB811
|
近年興派息基金喎,買左咁耐個個月都有利息收,放十萬大約派七百零蚊,都唔錯!有朋友選擇買1881收息,唔知有咩好?
gchan8942
|
有小朋友後
已轉晒收息股及債券
tigamama
|
gchan8942 發表於 18-10-13 11:43
有小朋友後
已轉晒收息股及債券

100萬又唔夠買港債
gchan8942
|
tigamama 發表於 18-10-13 13:05
100萬又唔夠買港債

IB
tigamama
|
gchan8942 發表於 18-10-13 13:45
IB

那是美債
wallshar
|
Windynamm 發表於 18-10-12 12:14
個bb出左世後,...拿住100萬...諗住
1)收息股
2)基金

所以一個完善的投資组合一定要包括唔同種類的投資。最多人討論月供股票因為只是單一工具,波幅亦好大,所以並非適合全世界人的投資方法。
新秦先生
|
wallshar 發表於 18-10-13 21:32
所以一個完善的投資组合一定要包括唔同種類的投資。最多人討論月供股票因為只是單一工具,波幅亦好大,所 ...
冇錯. 投資仲包括埋自住樓,保險等各種工具,甚至持有現金(港元)已經等同投資......但要搵一個人可以全才咁去分析每一種投資.....鳳毛麟角~
pe540
|
好彩之前工作忙
入唔到市
wallshar
|
新秦先生 發表於 18-10-13 22:27
冇錯. 投資仲包括埋自住樓,保險等各種工具,甚至持有現金(港元)已經等同投資......但要搵一個人可以全才咁去 ...

投資目標都好緊要。呢度成日都見到有人問有50萬或有100萬點樣投資好,但又冇其他資料,都唔知點回應好。你20歲就梗係可以進取小小,如果快退休或已退休就梗係要畧為保守。又如果你筆錢係諗住幾年後俾個仔交大學學費但又全做股票投資,就係錯配。唔通如果撞到股災而又夠鐘交學費時你同個仔講唔好意思,今年股災,你都係等多2年股災過後先至入去大學。
新秦先生
|
wallshar 發表於 18-10-14 13:53

投資目標都好緊要。呢度成日都見到有人問有50萬或有100萬 ...
你第一句又真係講得冇錯,其實我好想講,買股票,係望發達,但個個都好似驚自己會發達,轉為期望一年只收取單位數既利息就開心......咁高風險既投資,要求咁低!?唔好買股票啦.

又另外係好奇怪,個個都鍾意32000點買股,28000點賣貨......前排405派息,都好多人有興趣講下佢,而家去番合理既射程範圍,又唔見會有人有興趣,連鬼影都冇隻(反而公用三寶多人追喎),真係好鬼得意.
Windynamm
|
而家樓市都等跌....早幾年比左低%首期的大家睇路了.....
買股都叫做唔槓桿可以守...
玩埋槓的投資,持續加息的話..大家要準備食二手飯了