30萬RMB

devil_crycry
|
做30萬人仔定期 還是先总換港元 再做定期呢? 請指教
持之以恆
|
我自己就會長擺收息,因我無打算用筆錢。
|
持之以恆 發表於 18-10-12 13:05
我自己就會長擺收息,因我無打算用筆錢。

咁你會做港元 定 做人仔?
持之以恆
|
devil_crycry 發表於 18-10-12 14:23
咁你會做港元 定 做人仔?
我港元,人仔都有做定期,但你而家問人仔呀。
imcd
|
人民幣定期?
因住未收到息都蝕左匯率.
點解唔揀其它投資?
|
imcd 發表於 18-10-14 15:18
人民幣定期?
因住未收到息都蝕左匯率.
點解唔揀其它投資?

因為唔識
oliloo
|
人仔下跌機會大, 人仔與港元息差大約1%, 所以如果沒有人仔就不要兌換人仔, 專心做港元定期好了。

imcd
|
devil_crycry 發表於 18-10-14 15:21
因為唔識
睇你想穩陣定點啦.
高風險就股票(不過要自己日日留意住個市)
基金就擺係度日日有息收
低風險既有有滾錢既儲蓄
或者外匯定期之類

Money.ngaiTse
|
devil_crycry 發表於 18-10-12 12:39

做定期息口低。咁多錢梗係搵相熟經紀做每月派息計劃。
有7-8厘丫。我做緊10萬蚊1個月。每個月都派700蚊度。1年就派8400蚊。你30萬,應該派得俾我更多。
|
Money.ngaiTse 發表於 18-10-15 04:08

做定期息口低。咁多錢梗係搵相熟經紀做每月派息計劃 ...

我冇相熟經紀。
你幫邊間買基金 可否介紹一吓
evip
|
devil_crycry 發表於 18-10-12 12:39

唔急用點解要換港元?驚佢再跌好多?
宜家先換蝕價喎
ms_maybb
|
oliloo 發表於 18-10-14 16:53
人仔下跌機會大, 人仔與港元息差大約1%, 所以如果沒有人仔就不要兌換人仔, 專心做港元定期好了。

...

Agree
mlcbb
|
Money.ngaiTse 發表於 18-10-15 04:08

派息計劃,幾多年先拎番本金?係咪保證?
imcd
|
mlcbb 發表於 18-10-15 21:39
月月派息果D叫基金,
幾年睇唔同公司,一般5年左右
要保證就買儲蓄啦

|
mlcbb 發表於 18-10-15 21:39

佢有分好多計劃,係分保証同非保証,我買嗰個計劃2017年都派得好好。保險公司網站有哂詳細派息数㯫俾客戶參考。一般每月都有6-8厘。有啲計劃好似就保証派到4厘。當然仲有啲去到每月可派9厘。睇你想揀乜。
xuanxuan423
|
找我買儲蓄啦,RMB一路走下坡趨勢,換美金做投資範圍廣收益高
oliloo
|
devil_crycry 發表於 18-10-15 06:12
我冇相熟經紀。
你幫邊間買基金 可否介紹一吓
記住 "基金價格可升亦可跌, 未投資先求知!"
大力大力
|

見到近年保險公司/基金公司 Agent(多人上來問),狂推債券基金......

由於金融海嘯之後,各國加強資金流動,大增貨幣供應(QE), 而造成債價節節上升,而上年中由於確認美國進入加息週,因而令債價下跌,上年尾全球債市陷入熊市, 市值損失一萬二千億美元,保險/基金公司便把公司投資的債卷,包裝成零售債券基金, 把風險轉嫁給客戶~

結果是 Agent 狂推銷這類產品,誇說每月可派5至8厘息,而事實上每基金單位不停下跌,結果是得不償失,可能還要蝕本離場~

小心中伏~
|
大力大力 發表於 18-11-6 06:21
見到近年保險公司/基金公司 Agent(多人上來問),狂推債券基金......

由於金融海嘯之後,各國加強資金流動 ...

thx大力。其實呢個月,我嗰10萬本金係蝕咗少少嘅。蝕咗3千蚊度啦。因為自己有check住,不過我每個月賺嘅息都係咁上下。咁計返我所賺嘅息,又都叫咗有賺。計返1年嘅回報,都仲賺咗5千幾嘅。
我明白你對保險公司睇法。覺得唔好俾佣呢班人賺。

其實我又咁睇嘅,你哋買股票,係俾錢銀行賺。可能你覺得佢唔會勁sell你哋嘢。
不過我哋呢啲小市民,真係只係一名師奶仔嘅。我無咁多錢玩股票嘅。咪同保險公司賣下呢啲籮。佢哋都係靠份工養家啫。佢哋都會想自己越來越多生意加嘛。所以我覺得會唔會呃人好睇個agent本身嘅操手問題。佢到底係想做你1單生意丫。定係想你介紹更多嘅生意俾佢。
Lamlamfong
|
Money.ngaiTse 發表於 18-11-6 06:43
thx大力。其實呢個月,我嗰10萬本金係蝕咗少少嘅。蝕咗3千蚊度啦。因為自己有check住,不過我每個月賺嘅息 ...

想知邊間?想問有冇d保証派息又保本?