過左生日不可吹蠟燭?

yan12
|
個囡琴日生日,但蛋糕店早日打左比我話起唔設貨要遲一日,照要左因為阿囡好鍾意
岩岩同阿媽講起佢話過左正日不可吹蠟燭,個囡又好恨。想問有咩特別唔吉利?
maccacaca
|
我媽同我講「唔老嚟」咋,到底點樣「唔老嚟」我就唔知了
jtw_ki
|
我冇理呢d, 我身邊都冇人理呢d習俗,網上有人話唔可以遲,又有人話唔可以早,都唔知應該跟邊個,始終唔係下下都可以正日慶祝,所以聽過就算,唔會跟住做
wcpcelia    發表於 18-10-12 15:54
dashtang01
|
因為過世的人先補祝生日
日月水火    發表於 18-10-12 19:10
Poyau    發表於 18-10-12 13:49
Ashleycorina
|
dashtang01 發表於 18-10-12 13:09
因為過世的人先補祝生日

原來有咁
peony_so_hk
|
各處鄉村各處例
有啲人冇所謂……百無禁忌
有啲人好介意
cherrie221
|
一啲啲人,我媽就連過左都唔食生日飯同比利是,因為有「身後事」意思。有啲人就可能百無禁忌有利是收就得。所以唔一定睇自己介唔介意
yan12
|
回覆 cherrie221 的帖子

我都係同阿媽講百無禁忌,又冇做咩壞事佢都只係答唔老黎
禁止發言
|
因為過世的人先補祝生日

我聽係補祝=寶燭

我自己就無理 宜家乜年代

tsung
|
因為過世的人先補祝生日

原來咁
cherrie221
|
yan12 發表於 18-10-12 13:21

我都係同阿媽講百無禁忌,又冇做咩壞事佢都只係答唔老黎

既然媽媽唔鍾意就就下佢老人家啦,同小朋友解釋下下年都有得吹,或者邊個親友差不多就黎生日同阿女一齊吹囉
yan12
|

媽媽冇特別唔鍾意,同佢阿媽傾電話佢講一講,我個心就怯一怯,佢都係聽人講
又唔知有咩特別先問下呢咁如果有些人舊曆慶祝又點樣計呀
cherrie221
|
yan12 發表於 18-10-12 13:27

媽媽冇特別唔鍾意,同佢阿媽傾電話佢講一講,我個心就怯一怯,佢都係聽人講

咁咪計舊曆囉,我媽都係計舊曆,佢成日都話新曆唔啱年年都唔同日子,其實我覺得舊曆先年年唔同日子吧
bobosweet
|

唔洗咁在意, 我覺得完全無問題, 一年365日, 日日都可以吹蠟燭切蛋糕, 係咪? 而家已經係百無禁忌大吉大利嘅世代!
wcpcelia    發表於 18-10-12 15:55
Poyau
|
禁止發言 發表於 18-10-12 13:23
我聽係補祝=寶燭

我自己就無理 宜家乜年代

原來如此
zhouzhouBB
|
yan12 發表於 18-10-12 12:44
個囡琴日生日,但蛋糕店早日打左比我話起唔設貨要遲一日,照要左因為阿囡好鍾意
岩岩同阿媽講起佢話過左正 ...

農曆過左未, 未過米當慶祝農曆生日囉
|

我細個年年中秋節玩燈籠時都有玩吹蠟燭,開心冇所謂,唔好講'補祝'2個字囉。
MAXLAU2002
|
我地唔理㗎。。。照吹
catiou627
|
因為過世的人先補祝生日

係,我都聽過呢個。
Christine_L
|
小朋友高高興興即可! 百無禁忌! 當然如果長輩有微言就唔好比佢知道免得佢擔心啦