長期服務金

connielo36
|
想問下各位我而家呢份工已經做咗十五年 老闆上個月同我哋講 叫我做埋今年年尾就唔好做喇 請問佢需要畀長期服務金我嗎
琳琳小天使
|
你係自己辭職定老闆炒你? 公司係ORSA 定 mPF?
connielo36
|
係老闆炒我用mpf
famhappy
|
應該係咁計

長期服務金咪用mpf抵銷囉! mpf唔夠既咪比現金...

connielo36
|
佢有萬二蚊一個月咁即是要點樣計呀
newcomer550
|
connielo36 發表於 18-10-12 13:47
想問下各位我而家呢份工已經做咗十五年 老闆上個月同我哋講 叫我做埋今年年尾就唔好做喇 請問佢需要畀長期 ...

要俾長服金, 不過要對沖強積金

connielo36
|
sorry
都係唔係好明點樣計
DY
|
$12000x2/3×15=$120,000
老闆份mpf 唔夠數 , 差額就要再拎錢補夠俾你
1010mum
|
connielo36 發表於 18-10-12 13:59
佢有萬二蚊一個月咁即是要點樣計呀

月薪 x 2/3 x 年資

即係

$12,000 x 2/3 x 15 = HK$120,000 長服金

如果強積金供款 (僱主部份) 已累積多過 12 萬,僱主其實斗零都唔使出,在 mpf 裡面提給你對沖便可。

若強積金供款 (僱主部份) 少過 12 萬,比方說,只有 10 萬; 那麼僱主就從 mpf 拿出 10萬,然後自己掏荷包 2萬。

wcpcelia    發表於 18-10-12 15:44
Poyau    發表於 18-10-12 14:43
connielo36
|
謝謝你
魔怪媽媽
|
connielo36 發表於 18-10-12 14:01
sorry
都係唔係好明點樣計

用你最後一個月工資 x 2/3 x年資, 但有上限
Ryanma
|
其實無0左工作岡位, 唔係要俾譴散費咩?

長服同遣散係咪是但俾1樣, 唔會俾晒兩樣?
Poyau
|
Ryanma 發表於 18-10-12 14:41
其實無0左工作岡位, 唔係要俾譴散費咩?

長服同遣散係咪是但俾1樣, 唔會俾晒兩樣? ...

有長服無遺散
Christine_L
|
要比,做過5年就有呢樣野
同埋今年多老細炒人因為想係對沖前做呢樣野...........
所以要預蝕蝕地,條數係一樣但有部份拿返既錢係老細供的強積金度扣
BigB大B
|
回覆 Ryanma 的帖子

只可2揀1
Ryanma    發表於 18-10-12 15:02
|
甘幾時開始長期服務金先不同Mpf對沖?
Ryanma
|
Poyau 發表於 18-10-12 14:44
有長服無遺散
謝謝提醒!
Poyau
|
Ryanma 發表於 18-10-12 15:03
謝謝提醒!

不用客氣
Poyau
|
0030 發表於 18-10-12 14:58
甘幾時開始長期服務金先不同Mpf對沖?

取消強積金對沖最快可以在2023年實施

http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1338963/
shirleyhon
|
connielo36 發表於 18-10-12 13:47
想問下各位我而家呢份工已經做咗十五年 老闆上個月同我哋講 叫我做埋今年年尾就唔好做喇 請問佢需要畀長期 ...

長期服務金 / 遣散費計算機