你地覺唔覺啲人壽保險搵笨?

goodbuyer80
|
供到廿幾萬,每年先得果5千幾蚊息,果廿幾如果持有股票最低都唔止呢個數啦。
jasmineoj
|
你可以買冇儲蓄成份嘅保險㗎嘛
goldrichlight
|
無得同股票比喎,如果係股票今時今日可能訓唔著
我覺得同定期比會好DD
tester5
|
goodbuyer80 發表於 18-10-12 14:13
供到廿幾萬,每年先得果5千幾蚊息,果廿幾如果持有股票最低都唔止呢個數啦。
...

保險唔係投資喎。
廿幾萬,有5000息其實都唔錯,仲加埋保險保障。
Poyau
|
兩厘幾低過收息股 不過有保單保障
AXG
|
完全搵笨,幫媽咪供一份保險又一定要有儲蓄人壽,供本金幾多,賠返幾多本
seaman1982
|
你可買冇儲蓄成份㗎。
保險係消費品,你買佢既服務,邊有抵唔抵之分?
chinahk30
|
上年紅利佢比左8.2我, 保額750000

我都無感覺了
Amy1974
|

。。。
skybiebie
|
goodbuyer80 發表於 18-10-12 14:13
...

賠個陣咪賺囉
小肥兔
|
保險 = 投資
minlbc
|

人壽。你想賺?
賠得,你自己都拎唔到啦!

summerson
|
回覆 goodbuyer80 的帖子

我一家人都冇買
麟媽媽
|
人壽點搵你笨?賠比你時你都做左神仙,除非可以長生不老,買就笨喇。
木土土
|
...

人壽保wow,你希望買得抵唔洗蝕,即係想自己早死有得claim ?
miumiupig
|
...

睇吓你點睇。好似我家人供咗四年之後,患咗cancer如果股票好似保險咁可醫病,咁你咪比較囉最後屋企人復發而家過咗身又可唔可以錢有比500,000比佢家人哋生活。唔知股票可唔可
BBJOJO
|
Amy1974 發表於 18-10-12 15:47
買保險 要蝕底嘅,真係要大吉利是。

買完即死最抵
Poyau    發表於 18-10-13 00:29
美之選468
|
保險係最溫笨的一種玩法。
KUDOS
|
覺呀,當年買第一份保險時份proposal寫住供20年就可以將d紅利繼續供份保險,唔使再比錢。但到期後問個agent佢話通脹問題d紅利唔夠,要再供多12年先可能夠,係可能!
whyyou
|
...

我最近買旅遊保險真係成功索償,因為遇著山竹襲港,行程延誤咗一日,份旅遊保險買咗80蚊,足足收返一千蚊賠償,所以如果買保險真係想有得賺就要咒自己遇上不幸先得,唔知你買呢份人壽保險之時係咪都抱住呢種心態呢?