剛懷孕6週好多野想問

Monmonmon624
|
昨天去檢查醫生話懷孕6週,之後去左政府醫院排期,要下個月先做簡單檢查,仲話到時唔知有冇期可以比到我做唐氏檢查,叫我自己係出面book定先,大家有冇介紹?仲有見醫生要排到下年2月,勁耐!我係未懷孕前半個月做個腸胃鏡同照過肚掃描,唔知有冇影響,加上未知自己有左既情況下去左潛水,期間又食過幾次暈浪丸,好擔心有影響...係咪咁早未做到任何檢查住架?一日未去檢查,一日都仲係好擔心⋯⋯
JD930    發表於 18-10-12 15:01
candice0088
|
你現在就打去book 定一個私家醫生做產檢先。搵番近自己屋企...我就揀左st Paul 方醫生。好細心又好人..

你現在去book 仲可以照埋心跳(7-8週)。先過第一關先~然後再諗下一步,唐氏、做T21/nifty, 照結構,飲糖水 呢d ...

你驗到前食左咩藥。就抄低佢...到時見到醫生一次過問佢。咁就唔洗驚問漏左。

JD930
|
Monmonmon624 發表於 18-10-12 14:33
昨天去檢查醫生話懷孕6週,之後去左政府醫院排期,要下個月先做簡單檢查,仲話到時唔知有冇期可以比到我做 ...

恭喜妳啊

唔需要咁擔心,我都係5w先知道自己bingo,之前仲去咗埃及潛水呀玩沙漠四驅車呀etc,食咗好多藥之外仲做咗兩次全身麻醉嘅手術,但係婦產科醫生話冇問題,但當然妳都要mark低自己做過啲乜然後到時話返比醫生知

妳可以搵定一位私家醫生做產檢先,我揀咗林勇行醫生,好nice好細心的
|

多謝你地既解答呀!因為真係乜都唔識,都唔知可以做咩,咁我bk左去做閃閃先!老公琴日聽我個肚話有好多聲🤔唔知係咪正常情況🤔
yung0415
|
Monmonmon624 發表於 18-10-12 15:08
多謝你地既解答呀!因為真係乜都唔識,都唔知可以做咩,咁我bk左去做閃閃先!老公琴日聽我個肚話有好多聲&# ...

我都係,好多風
|
回覆 yung0415 的帖子

多風會點架?有冇得處理?
Christine2007
|
Monmonmon624 發表於 18-10-12 15:40

無得搞。大多數頭三個月個肚會帳啲多氣多風。內分泌吾同左令到腸消化慢左,產生好多氣。過3個月會好好多同正常反。
|
回覆 Christine2007 的帖子

咁都好D, 宜家個人一下就胃脹頂住頂住,一下就勁肚餓
Christine2007
|
Monmonmon624 發表於 18-10-12 16:32
回覆 Christine2007 的帖子

咁都好D, 宜家個人一下就胃脹頂住頂住,一下就勁肚餓 ...

會架(emoji)(emoji)(emoji)我都係。飲奶食蛋同訓好長胎
yung0415
|
Monmonmon624 發表於 18-10-12 15:40

我照放屁,唔好忍(emoji)
不過行得急,企得耐,個肚扯扯地咁
我要做媽媽
|
如果你真係擔心既話可以睇私家既,初期咪諗太多嘢喇,好好休息
|
今日打左電話去book私家照喇!但要等到差不多月尾先有位~