我對 “轉數快” 的疑問,希望有人解答

Giant
|

呢排咁hit咁,想問:
1) 係咪app嚟架?
2) 係咪只係提供跨銀行轉帳服務? 咁同網上銀行有乜分別?
3) 可唔可以好似八達通、支付寶咁樣,買嘢付款?
4) 可唔可以好似pps咁用嚟交帳單架?
5) 係咪先綁定自己一個戶口,咁每次用錢都響嗰個戶口扣錢?
howmuch
|
Giant 發表於 18-10-12 14:55
呢排咁hit咁,想問:
1) 係咪app嚟架?
2) 係咪只係提供跨銀行轉帳服務? 咁同網上銀行有乜分別?

1) 係咪app嚟架? 這服務是設立在各銀行的apps上, 要在銀行的apps上, 登記使用.
2) 係咪只係提供跨銀行轉帳服務? 咁同網上銀行有乜分別? 普通轉帳, 跨銀行不是即時的, 普通轉帳, 需要知道對方A/C No., 而轉數快是用 手機號/Email/QR-code.
3) 可唔可以好似八達通、支付寶咁樣,買嘢付款? 可以, 視乎店方有冇這付款選擇
4) 係咪先綁定自己一個戶口,咁每次用錢都響嗰個戶口扣錢? 綁定自己一個戶口作為收款, 付款就每次選擇支款戶口.
wcpcelia    發表於 18-10-12 16:08
cy101    發表於 18-10-12 15:17
EvaHui520    發表於 18-10-12 15:03
09729loklok
|
howmuch 發表於 18-10-12 15:02
1) 係咪app嚟架? 這服務是設立在各銀行的apps上, 要在銀行的apps上, 登記使用.
2) 係咪只係提供跨銀行轉 ...

YuYuMother
|
1) app 同網上銀行都做到

2)跨行轉帳都是即時的,超方便
Mrs周
|
我又想問,匯豐係咪轉唔到錢去we chat pay ?
nganc9
|
Mrs周 發表於 18-10-12 15:25
我又想問,匯豐係咪轉唔到錢去we chat pay ?

Wechat pay 登記轉數快就可以了
Mrs周
|
nganc9 發表於 18-10-12 15:49
Wechat pay 登記轉數快就可以了

請問喺邊度登記呀?
nganc9
|
Mrs周 發表於 18-10-12 15:55
請問喺邊度登記呀?

Wechat 錢包裡面
Mrs周
|
nganc9 發表於 18-10-12 15:58
Wechat 錢包裡面

我見得5間銀行

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
nganc9
|
Mrs周 發表於 18-10-12 15:59
我見得5間銀行

係支付管理道登記轉數快
Mrs周
|
nganc9 發表於 18-10-12 16:04
係支付管理道登記轉數快

唔該晒你呀!

我應該剔邊個呢?因為兩個電話一樣,我揀咗之後,輸入咗密碼,最後點先可以增值呢?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
nganc9
|
Mrs周 發表於 18-10-12 16:13
唔該晒你呀!

我應該剔邊個呢?因為兩個電話一樣,我揀咗之後,輸入咗密碼,最後點先可以增值呢?

你應該去返豐個app用P2P轉數去wechat
Mrs周
|
nganc9 發表於 18-10-12 16:15
你應該去返豐個app用P2P轉數去wechat

冇得比我揀轉去wechat。一係入電話號碼
nganc9
|
Mrs周 發表於 18-10-12 16:35
冇得比我揀轉去wechat。一係入電話號碼

我係用電話號碼預設wechat做收款户口,你可以預設咗先,轉完錢先取消預設
Mrs周
|
nganc9 發表於 18-10-12 16:49
我係用電話號碼預設wechat做收款户口,你可以預設咗先,轉完錢先取消預設
...

嗯。明白。

Giant
|
howmuch 發表於 18-10-12 15:02
2) 係咪只係提供跨銀行轉 ...

咁講法,即係轉數快可以取替八達通(購物)、支付寶、PPS,是嗎?(搭車就只可用八達通啦)
但我八達通有自動增值,賺信用咭積分喎;好難取捨。
howmuch
|
Giant 發表於 18-10-12 17:07
咁講法,即係轉數快可以取替八達通(購物)、支付寶、PPS,是嗎?(搭車就只可用八達通啦)
但我八達通有自動 ...

取唔取替, 要看流唔流通, 有冇著數.

cashless 時代終於來臨......
Giant
|
howmuch 發表於 18-10-12 17:13

咁又係,我都係因貪小便宜先開支付寶咋
|
3. 因為它附於各銀行app上,所以不可「直接」用來付款,但可轉錢落支付寶,八達通同微訊。

同埋可自己過比自己不同銀行,以前同名是不可以的
Giant
|
howmuch 發表於 18-10-12 17:13

係,呢方面香港已行得好慢