「限薪令」殺到 王菲謝霆鋒隨時要回水?

mickeyeva
|

內地花旦范冰冰的逃稅風波引致有關當局向綜藝節目埋手,廣電總局頒令向藝人開刀,藝人拍一季綜藝節目的總酬金不得超過1千萬元人民幣(約1,135萬元港幣),藝人拍一集的酬金不得超過80萬元人民幣(約90萬元港幣),「限薪令」一觸即發。

國家廣播電視總局聶辰席更現身表示,要加大對音視頻節目的監管力度,傳播正能量,更會運用大資料、雲計算、人工智慧(即AI)、區塊鏈等資訊技術,不斷提升節目監測監管水準,變相斥資進一步規範娛樂節目,佢更強調「堅決治理追星炒星、泛娛樂化和高價片酬問題」。

早前多位藝人曾先後傳出以天價接Job,好似有指王菲演出《幻樂之城》的酬金是一億元人民幣,超出政府的規定高達9千多萬元人民幣;《中國好聲音》做導師嘅周杰倫就傳酬勞在3千萬元人民幣左右,謝霆鋒就收2,700萬人民幣等,隨時成為廣電總局「目標」,要回水限薪。

vmann
|
回水
Mrs.Kangaroo
|
mickeyeva 發表於 18-10-12 15:07
內地花旦范冰冰的逃稅風波引致有關當局向綜藝節目埋手,廣電總局頒令向藝人開刀 ...

袋袋平安。最多以后唔返大6。
wcpcelia    發表於 18-10-12 17:03
Poyau
|
回水
my005
|
真係要回水?
taiwoon
|
趙薇同舒淇之前都話要回
如果真係要回都無得唔回
唔回一陣好似冰冰咁就死
maili
|
一集時間少D,一季少D集數咪得
我要做媽媽
|
D薪水真係高得過分吖,30分鐘左右就成千萬喇
blackberry
|
咁其實係內地娛圈自己訂價定藝人 都要俾得起先得架,我真心唔明,回水定回稅
WChan
|
內地娛樂圈又的確需要監管既, 變左洗黑錢天堂咁 .....
Rilakkuma12
|
blackberry 發表於 18-10-12 16:23
咁其實係內地娛圈自己訂價定藝人 都要俾得起先得架,我真心唔明,回水定回稅
...

直頭回水,趙薇比咗
wcpcelia    發表於 18-10-12 17:04
karshing
|
其實收咗錢都要回水?
雖然係天價,但你情我願,應該法例出咗之後才規定上限喇!
theclacheng
|
追星炒星,好似倒退到以前嚴禁個人崇拜
tsung
|

ff520
|
回水
she007
|
我只有2個疑問
1.真係好唔明點解大陸有禁多錢請藝人?
2.收幾多錢政府有限制,咁都得?
artroboy    發表於 18-10-12 18:59
artroboy
|
WChan 發表於 18-10-12 16:41
內地娛樂圈又的確需要監管既, 變左洗黑錢天堂咁 .....

次次d政策都係先寬鬆後收緊。

呢幾年d 假票房紀錄、陰陽合約離哂大譜。
mocha_y
|
taiwoon 發表於 18-10-12 16:04
趙薇同舒淇之前都話要回
如果真係要回都無得唔回
唔回一陣好似冰冰咁就死

一般蟻民企業退稅,負責人應該要坐牢吧?!
冰冰唔洗喎!
強國好像睇你喺咩人,就俾咩法規你。
日月水火
|
WChan
|
artroboy 發表於 18-10-12 18:57
次次d政策都係先寬鬆後收緊。

呢幾年d 假票房紀錄、陰陽合約離哂大譜。

陰陽合同係公開講既罪名je, 背地裡仲有d無講既(例如: 將d黑錢變白錢 ....... ), 果d先大罪,如果唔係點會咁順攤回水。