每日150單程證入境嘅配額其實冇用盡.....

JAlove
|
見大家呢幾日成日討論每天150嘅單程證,睇返政府記錄,其實大部份年度都冇用盡,即平均每日都唔夠150個人攞單程證,只係2012&16比較多人,其他個8年其實都每年都唔夠五萬人.....

https://www.info.gov.hk/gia/general/201711/29/P2017112900344.htm

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
Christine_L
|
咁奇怪? 莫非唔計優材配額排另一條隊?
JAlove
|
Christine_L 發表於 18-10-12 15:28

優才計劃係另一條線,但係優才計劃每年得個百零200人,其實好少
|
但之前有資料話,每日最高批過300幾人落嚟。。。。。。。
Poyau
|
Christine_L 發表於 18-10-12 15:28

團聚用150配額 其他計劃另計
hellohelloruby
|
回覆 JAlove 的帖子

想問係咪150人X360日=54000人呀?
JAlove
|
hellohelloruby 發表於 18-10-12 15:58
回覆 JAlove 的帖子

想問係咪150人X360日=54000人呀?

I think so

至於點解有一年超過54,000,報紙咁樣解釋
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170228/mobile/bkn-20170228164115256-0228_00822_001.html

kolher
|
仲有留學生住滿7年和香港大陸公司請番大陸人住滿七年。呢啲數字冇統計。還有20萬雙非。
wcpcelia    發表於 18-10-12 17:00
JAlove
|
[email protected] 發表於 18-10-12 15:46
但之前有資料話,每日最高批過300幾人落嚟。。。。。。。

但根據數字,冇可能每日三百幾人落嚟喎
上善若水
|
55歲以上都有幾千個,佢地落來就係為咗福利,醫療真係被佢地拖垮,要團聚要申請父母落來養老我唔反對,但絶對唔可以用公共醫療和公屋,自己父母自己養。我身邊有一列,大陸女人嫁咗落來後申請咗佢年過60父母落來,宜家佢父母已申請到公屋,但係大陸有两層樓收租,佢父母係長期病患,日常就係睇醫生,當然係政府醫院。
kwclau
|
上善若水 發表於 18-10-12 16:26
55歲以上都有幾千個,佢地落來就係為咗福利,醫療真係被佢地拖垮,要團聚要申請父母落來養老我唔反對,但絶 ...

點解政府可以比呢啲人一拖十咁嚟。諗起就嬲。團聚返上去團飽佢囉
幸福花
|
你覺得唔多你屋企招乎佢地囉!
stkyo
|
無用盡個數字都好得人驚下喎!香港有幾大?2016年都5萬幾人,資源係得咁多,年年塞幾萬人嚟!
JAlove
|
上善若水 發表於 18-10-12 16:26
55歲以上都有幾千個,佢地落來就係為咗福利,醫療真係被佢地拖垮,要團聚要申請父母落來養老我唔反對,但絶 ...

我都同意應該有規矩例如住滿七年先可以攞綜援或者申請公屋....

但老實講,用「拖垮」來形容,我覺得又有啲over左,起碼睇數字,過往10年再加上雙非都唔過70萬人,講緊係10年喎,其實比我想像中真係少好多.....
cattz288
|
JAlove 發表於 18-10-12 16:37
我都同意應該有規矩例如住滿七年先可以攞綜援或者申請公屋....

但老實講,用「拖垮」來形容,我覺得又有 ...

呢個7年問題又要請張議員出黎喎!
JAlove
|
stkyo 發表於 18-10-12 16:35
無用盡個數字都好得人驚下喎!香港有幾大?2016年都5萬幾人,資源係得咁多,年年塞幾萬人嚟!
...

咁人口增長幾多,你覺得為之合理?
JAlove
|
幸福花 發表於 18-10-12 16:34
你覺得唔多你屋企招乎佢地囉!

其實每個社區都有新移民,大家都招呼緊
Miulo
|
雙非申請父母來港照顧,唔知是否同一條龍隊
Janicefin
|
政府應該大力宣傳鼓勵返大灣區團聚,機遇處處,充滿希望。

要來香港,先買天價三十年政府債券,幫吓填海造地費用,拎綜緩享用政府福利响債券扣數,犯罪沒收,證明有財力,良好品行先好來。
上善若水
|
JAlove 發表於 18-10-12 16:37

但老實講,用「拖垮」來形容,我覺得又有 ...
對社會完全無貢獻,落來為咗搵著數嗰D,一個都嫌多...