自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

kwclau 發表於 18-10-13 08:33
有啲係專才,有啲係讀完個degree 可以留港搵工。有部分後生的來港讀個爛鬼diploma,但全心在港釣港佬,然 ...

釣港佬? 嘩,你啲思想仲停留緊20年前呵......

男爵府

kwclau 發表於 18-10-13 08:00
香港土生土長的唔係全高端,但佢出左世唔通低端的就殺左佢嗎?而家係上面啲人要申請落來,一個正常的政府 ...

香港只係一個地區政府,你嘅講法完全當香港係一個國家

大宅

JAlove 發表於 18-10-13 09:12
釣港佬? 嘩,你啲思想仲停留緊20年前呵......

係呀,同你啲前衞熱愛祖國的思想有啲唔同

大宅

JAlove 發表於 18-10-13 09:14
香港只係一個地區政府,你嘅講法完全當香港係一個國家

一國“兩制”。你準備好返大灣區貢獻未?未就快喇,機會係留比有準備嘅人㗎

男爵府

kwclau 發表於 18-10-13 09:18
一國“兩制”。你準備好返大灣區貢獻未?未就快喇,機會係留比有準備嘅人㗎

...

《基本法》不取代憲法,更沒有凌駕於憲法,而是對憲法的補充和修改,若有人覺得憲法及《基本法》是分開,是對「一國兩制」的誤解和曲解

https://www.singtaousa.com/%E6%97%A5%E5%A0%B1/%E9%A6%99%E6%B8%AF/995752-%E3%80%8A%E5%9F%BA%E6%9C%AC%E6%B3%95%E3%80%8B%E4%B8%8D%E8%83%BD%E5%87%8C%E9%A7%95%E6%86%B2%E6%B3%95%E2%80%82%E7%8E%8B%E6%8C%AF%E6%B0%91%E7%B1%B2%E5%8B%BF%E8%AA%A4%E8%A7%A3%E4%B8%80%E5%9C%8B%E5%85%A9/

大宅

JAlove 發表於 18-10-13 09:22
《基本法》不取代憲法,更沒有凌駕於憲法,而是對憲法的補充和修改,若有人覺得憲法及《基本法》是分開, ...

唔識咁多髮型,總之見到香港就來陸沉。講完

男爵府

kwclau 發表於 18-10-13 09:17
係呀,同你啲前衞熱愛祖國的思想有啲唔同

你估香港重係廿年前咁馨香? 香港人北上既優勢差唔多冇

你睇香港GDP,己經比好多地方追上,睇劉華條片,我最認同就係香港依家真係停滯不前....

Quote from hk01:
GDP能夠突破兩萬億人民幣的城市可說已經晉身「豪門」之列。在2017年,能晉身豪門之列的內地城市有四個,依排名包括上海(30,133億元)、北京(28,000億元)、深圳(22,400億元)、廣州(21,500億元)。這是通稱「北上廣深」的一綫城市,佔據榜首實是意料之中。若把香港(22,078億元)計算進去,香港將排在第四,位列深圳之後、廣州之前。

男爵府

開心吸收勳章

20萬雙非....
好多都在大陸讀書...
等拒地父母60歲.如果拒地系獨生子女的話.父母又可以落來香港架...
不過哩一點可能20萬中應該會有十份一是獨生子女了.好多雙非為左生多一個先出來香港生.如果拒一個在內地生就唔可以申請過來香港.但如果只有一個仔囡的話就可以出來.
應該影響不大吧.起碼要過多十幾年吧.
一般父母都是三十幾歲生B啦.等拒六十歲就仲有二十幾年....

子爵府

一個配額都嫌多。

成日話大陸比香港強,機遇處處,點解仲咁多大陸人不惜一切都要黎?
自相矛盾。

香港GDP 低,咪多謝晒班外來低端人口拖低。

男爵府

上善若水 發表於 18-10-12 16:26
55歲以上都有幾千個,佢地落來就係為咗福利,醫療真係被佢地拖垮,要團聚要申請父母落來養老我唔反對,但絶 ...

沒辦法。因為條例寫明沒依靠父母可來港團聚。

首頁

尾頁

跳至