婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

洋房

之前同c6嘈大獲,99竟然借依件事教我個仔(4歲)講"唔鍾意媽媽同妹妹, 仲話媽咪好衰", 仲同我個仔講叫佢講"我淨係鐘意爸爸,麻麻同爺爺", 又教佢講"妹妹跟媽媽,唔要媽咪同妹妹".
佢之前已經話唔臭個妹,99淨係鐘意成日痴住我個仔, 我感覺99成日想我同c6離婚, 個一次嘈大獲佢講埋話如果個仔想離婚,佢會尊重個仔的決定.

到而家我同c6和好, 因為99咁教我個仔, 所以我唔想99同仔女有咁多接觸, 但c6又拿埋我父母落水, 又話要公平又咁又咁, 99住得近,佢話每星期一日臭仔放學, 又找一日帶埋仔女去99食飯(但99唔識煮飯),.

但我父母要返工, 臭唔到放學, 同埋父母住得遠但返工地方近我屋企, 所以之前係我父母上黎我屋企食飯, 而家99話佢唔上我父母都唔可以上我屋企食飯, 佢地話要所謂公平, 仲唔俾我屋企人幫手臭因為佢無得臭,但我有時行開行埋都要有人幫手看下, 嘈完後 c6而家腦閉塞, 同99一齊玩野, 我覺得一D都唔公平, 佢地都唔係為個家為仔女好, 99只有成日斤斤計較, 算住我同父母, 想問JM們點看?有咩方法?

禁止訪問

回覆樓主:

公爵府

回覆樓主:

你應該去找社工幫助,

男爵府

你99一人做錯野, 就罰你99一個人無得見孫, 好公平丫。
而家佢要你罰埋 公公婆婆 無得見孫, 咁公平咩? 公公婆婆做錯啲咩。

你叫你老公親自向外父母解釋。
約埋一齊坐係度講, 你準備定盒紙巾, 到女婿講到公公婆婆無得見個孫既時候, 婆婆就開始喊... 你第紙巾比婆婆... 然後婆婆就一路抹眼淚一路哭訴個女婿唔比自已見孫... 又話個親家99教個孫講啲咁既野, 而家搞到無得見孫。咁我地呢? 我地做錯咩, 點解唔比我地見。(婆婆好戲的話, 可以喊到七情上面, 令到女婿勁尷尬)

你老公應該從此唔夠膽題呢件事。

不過要婆婆好戲。唔知啱唔啱你用。

子爵府

回覆樓主:

咩事嘈大鑊?
另,你奶奶咁同你仔落藥,你老公知唔知?佢同唔同意?
如果四大長老都唔準上,咁有事要人睇,係你老公睇同佢出錢請人睇嗎?

已刪除用户

回覆樓主:

洋房

回覆 甜心朱古力 的帖子

yes ftm

洋房

回覆 Solarflare 的帖子

我同老公嘈個次, c6硬話我父母有問題, 因為我帶走仔女返父母度, c6硬話我父母唔俾佢見自已D仔女, 超不講理, 唔通我阿媽趕我走咩?

洋房

回覆 美之選468 的帖子

我有見, c6死都唔肯, 成日話覺得無問題, 唔洗去見

洋房

回覆 anyuser18 的帖子

老公知, 但99痴線到話我都有教個仔唔鍾意麻麻, 但我肯定無, 佢兩母子屈我我可以點?

洋房

回覆 藍尾巴 的帖子

佢都會話佢阿媽都無教佢離婚, 同意佢咁做唔係教.......我好無耐

男爵府

haiyee 發表於 18-10-12 18:29

老公知, 但99痴線到話我都有教個仔唔鍾意麻麻, 但我肯定無, 佢兩母子屈我我可以點? ...

你可以咁回: 係你地以小人之心度君子之腹。個嫲嫲無品, 教個小朋友唔中意媽媽, 但我絕對無教佢唔中意嫲嫲, 你都一定心知我無。如果你一定要屈我係有, 咁只有一條路, 我會令你願望成真, 由今日開始會每日同個仔講嫲嫲幾衰。反正都比人屈係小人了, 我就不做君子了。你可別後悔。

禁止訪問

回覆樓主:

公爵府

haiyee 發表於 18-10-12 18:27
回覆 美之選468 的帖子

我有見, c6死都唔肯, 成日話覺得無問題, 唔洗去見

你自己先見,只要社工同你開左檔案先,然後社工會單獨約見你的小朋友進行輔導,這對小朋友的心智正常發展絕對有正面的幫助,就算有一天你99果真把你的婚姻攪汪左,因為之前你己經在社工那邊有備案,社工會出信俾法庭證明你99及C6的是非觀念有問題,社工會見義法庭將孩子扶養權判於你。(你早日見社工絕對是對你有利的)

子爵府

haiyee 發表於 18-10-12 18:29

老公知, 但99痴線到話我都有教個仔唔鍾意麻麻, 但我肯定無, 佢兩母子屈我我可以點? ...

即係你老公都信你奶奶,唔信你?咁真係

不過咁諗,佢可能都係夾在中間,既然你話同老公都和好咗,不如慢慢傾。

當然你唔想自己父母無得見,但我覺得佢咁講亦有道理。為求先ko小人奶奶,我覺得可以呢個月兩邊都唔見,你搵朋友或鐘點頂住先。先搞好你同老公關係亦未嘗不可。

但若你都好唔妥你老公的話,咁就唔同做法嘞

子爵府

haiyee 發表於 18-10-12 18:26
回覆 Solarflare 的帖子

我同老公嘈個次, c6硬話我父母有問題, 因為我帶走仔女返父母度, c6硬話我父母唔俾 ...

咁即係上次雙方關係已差咗。你唔鍾意佢媽,佢亦可唔鍾意你父母。
咁我覺得睇佢上次衰乜先。如果只係平常鬧交就可以公平啲雙方唔見。
但若有咩第三者家暴嗰啲,咁就一定唔會理佢

男爵府

其實個重點已經變左夫妻之間既信任問題,因為老公都唔相信同唔幫你,根本做咩佢都只會顧佢呀媽!

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我覺得99玩野都唔係重點, 你係ftm又唔係同佢住, 使乜理佢講乜廢話?
成件事你c6問題仲嚴重囉, 你話同c6和好左, 我睇你既描述一d都唔覺得有幾和好左

男爵府

章魚妹妹 發表於 18-10-12 21:39
其實個重點已經變左夫妻之間既信任問題,因為老公都唔相信同唔幫你,根本做咩佢都只會顧佢呀媽!
...

都係, 感覺個老公都唔係向住自已家, 而係向住婆家。
因為無公公婆婆幫手對對仔女都無好處。今次純粹係意氣之爭
佢會唔會都覺得個老婆淨係向住娘家呢?
我唔知樓住同老公幾時嗌交, 又和好左幾耐。
時已至此, 不如同老公講條件。
1. 99以3個月為期唔比見個孫 (time-out), 作為教個孫亂講野既punishment.
2. 3個月期結束, 99可以正常見孫, 但禁止再教唆個孫。否則比你聽到一次又會罰三個月(以你聽到為準), 直至99聽話為止。
3. 請老公同你99溝通此安排。說不可反對, 因為你地2公婆已決定了 (佢一定係好想見孫所以先捉住你老公迫宮, 請好好利用呢點進行交涉)。
4. 同老公溝通好, 你都想99有得見孫, 所以才作此安排。只要奶奶以後醒水不再說那些鬼話, 你也是願意跟99和平相處的。你老公也不用再夾在中間。如果他夠理性, 應該會考慮下你既建議。

你99已經係人精, 佢同你老公講果句 "如果你選擇離婚我會支持你." 已經留有後路。進可攻退可守, 而家你係絕對告佢唔入。係語言偽術方面你唔夠99鬥 (我估你係好真性情既人)。多啲睇下宮鬥劇學下野吧。

所以99教唆離婚件事就算了吧 (至少表面上要如此)。為了證明比老公睇你大方, 你就說此時你願意放下, 也不追究了。但教唆個孫討厭媽同妹係真實的, 此事必須有個交代 (請參考上述處理方法)

別墅

haiyee 發表於 18-10-12 15:28
之前同c6嘈大獲,99竟然借依件事教我個仔(4歲)講"唔鍾意媽媽同妹妹, 仲話媽咪好衰", 仲同我個仔講叫佢講"我 ...

講真你係FTM洗乜理仔99咁多,佢地話公平,你米表面答應,四大長老都唔上黎,唔俾湊。又或者如果被迫見你99一次,就見返婆婆一次。
但私底下仔帶仔女返外家幾多次都得,唔好俾你c6知。唔好同佢地硬碰硬,同豬隊友嘈都晒氣

首頁

尾頁

跳至