有關公屋住戶入藉

Minnacat
|
其實已經打左電話,聽左錄音資料。但又係好清楚!請問各位有冇試過,另一半本來住公屋,你地結婚後就加名入去住。如果係,埴左比,有齊資料,咁房署會唔會查好多野,係咪一定會批?謝謝
5R2H
|
结婚唔係要除名?如果加名應該要重新審查?脱離公屋好多年,唔知現時咩玩法。
seaman1982
|
我冇記錯既話,好似係如果有幾兄弟姐妹,當中只有其中一個既另一半可加入。
Minnacat
|
seaman1982 發表於 18-10-12 17:41
我冇記錯既話,好似係如果有幾兄弟姐妹,當中只有其中一個既另一半可加入。
...

我得一個,所以冇問題,但想知須要入息審查嗎?
Minnacat
|
5R2H 發表於 18-10-12 17:37
结婚唔係要除名?如果加名應該要重新審查?脱離公屋好多年,唔知現時咩玩法。
...

結左婚,但纓續住番公屋,想加入另一半戶籍!
seaman1982
|
Minnacat 發表於 18-10-12 17:42

newcook
|
減名容易加名難, 我覺得佢地會審查
Minnacat
|
seaman1982 發表於 18-10-12 17:46

唔好意思,佢地既入息審查會唔會好煩覆!係咪即時知得唔得?
mcdullyiu
|
回覆 Minnacat 的帖子

一般資格(1) 除申請加入上述第 2 類(新生嬰兒或 18 歲以下的兒童)外,申請加入上述第 1 類、第 3 類至第 8 類人士,整個家庭(包括擬加戶人士)必須通過「全面經濟狀況審查」及「住宅物業權審查」註 1的規定。
人地寫左要審查
https://www.housingauthority.gov.hk/tc/common/pdf/global-elements/forms/public-housing/HD962.pdf?formref=HOU-F002
seaman1982
|
Minnacat 發表於 18-10-12 17:49
唔好意思,佢地既入息審查會唔會好煩覆!係咪即時知得唔得?

如果係同我上樓時一樣。就唔係叫煩覆,係要D野好清楚,然後幾個月先會知得唔得。
但我所知加名既限額唔同上樓果個,係寛鬆好多的。
Minnacat
|
seaman1982 發表於 18-10-12 17:52
如果係同我上樓時一樣。就唔係叫煩覆,係要D野好清楚,然後幾個月先會知得唔得。
但我所知加名既限額唔同 ...

因為我先生打散工,唔會有入息證明,呢度我驚有d麻煩?驚佢一陣要工作證明,報稅表等……
Minnacat
|
seaman1982 發表於 18-10-12 17:52
但我所知加名既限額唔同 ...

佢地係咪有入息審查,佢地須要咩資料?
winner128
|

我當年加入老公屋企戶藉要資產審查架
AXG
|

我冇加名係因為要資產審查,冇理由比男家知道你有幾多資產
入息審查我唔介意公開比屋企人知

無話可說
|
加名當然要入息審查,咪睇稅單銀行資產之類!
Minnacat
|
AXG 發表於 18-10-12 18:12

想請教,你冇加戶籍,怕唔怕房署上查到?
而家係咪仲住緊?
Esther_531
|
AXG 發表於 18-10-12 18:12

甘你有打算生小朋友,如生,之後加吾加??到幾時先會決定加?
Minnacat
|
Esther_531 發表於 18-10-12 18:44
甘你有打算生小朋友,如生,之後加吾加??到幾時先會決定加?

想請教,如果冇諗住加戶籍,其實係咪可以唔加戶口都可以?
小可愛11
|
Minnacat 發表於 18-10-15 12:50
想請教,如果冇諗住加戶籍,其實係咪可以唔加戶口都可以?

咁佢哋會唔會住喺間屋?
Minnacat
|
小可愛11 發表於 18-10-15 12:55
咁佢哋會唔會住喺間屋?

會呀!