日元投資

happybbhappymum
|
有300萬日元,係香港可以點投資?
zilong
|
happybbhappymum 發表於 18-10-12 17:49
有300萬日元,係香港可以點投資?

再多入一些去日本買樓。
catherine13
|
zilong 發表於 18-10-12 20:09
再多入一些去日本買樓。

日本樓 投資潛力好咩?
本人就唔多願意隔山打牛
zilong
|
catherine13 發表於 18-10-13 01:44
日本樓 投資潛力好咩?
本人就唔多願意隔山打牛

如果唔喜歡隔山打牛,就可以多投資本地資產啦!
akichanhn
|
日圓銀行定期低息到無息咁,如果hold cash投資好有限,你可以做外匯掛鈎去賺息,但有機會換左另一種貨幣

如果唔係就係買日圓基金,但多數都無息收,最緊要投資又唔係賺梗

我自己就用借yen買番日本股票,買左啲reits, 息有4%(借就1.5%) 咁有息差,但股價就有上有落
archiren
|
akichanhn 發表於 18-10-13 20:30
日圓銀行定期低息到無息咁,如果hold cash投資好有限,你可以做外匯掛鈎去賺息,但有機會換左另一種貨幣

...
想請教點借yen買reits? IB?
akichanhn
|
archiren 發表於 18-10-14 13:53
想請教點借yen買reits? IB?

yes, 開margin戶口,戶口只有美金同港元,無換yen, 但就照買日股,ib會自己計息,每個月計
luckybaby2003
|
akichanhn 發表於 18-10-14 15:06
yes, 開margin戶口,戶口只有美金同港元,無換yen, 但就照買日股,ib會自己計息,每個月計
...

請問甚麼是IB, 在哪裡可買日本reits
|
akichanhn 發表於 18-10-13 20:30

...

請問外匯掛鈎可以係邊度揾到多d資料?
akichanhn
|
happybbhappymum 發表於 18-10-15 23:15
請問外匯掛鈎可以係邊度揾到多d資料?

你去問銀行投資部開投資戶口,icbc, hsbc, 大新,ccb ,citibank開完都可以online做
akichanhn
|
luckybaby2003 發表於 18-10-15 12:01
請問甚麼是IB, 在哪裡可買日本reits

ib係間securities公司,開左戶口,你可以自己set要買邊個國家股票(你揀左日本市場,你就可以買)
|
akichanhn 發表於 18-10-16 10:29
你去問銀行投資部開投資戶口,icbc, hsbc, 大新,ccb ,citibank開完都可以online做
...

哦!唔該哂!
|
akichanhn 發表於 18-10-16 10:30
ib係間securities公司,開左戶口,你可以自己set要買邊個國家股票(你揀左日本市場,你就可以買)
...

即我可以直接用 yen去買嗎?
akichanhn
|
happybbhappymum 發表於 18-10-16 11:56
即我可以直接用 yen去買嗎?

可以,但開戶後,你要電滙去ib先

你可以到時問番如何操作先,方唔方便自己,ok先再研究開戶
|
akichanhn 發表於 18-10-16 12:48
可以,但開戶後,你要電滙去ib先

你可以到時問番如何操作先,方唔方便自己,ok先再研究開戶

謝謝講解! 了解下先