有火,燒燶隻鑊

ckfamily
|
姐姐用不銹鋼鑊炒菜,佢開左火,過左陣落油,點知起左一陣火,跟住就熄左,隻鑊就燶左,到底佢攪左d咩,會攪成咁呢?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
jadechant
|
算好彩,只是燒焦了。我就不幸遇到慌慌張張的工人,見到隻鑊熱冒煙,她即時倒水去降溫,但忘記要熄火,结果搞到火光熊熊,她只懂呆看和尖叫。最後,鑊和抽油煙機都要報銷,好彩人無事。此事件,是發生於十年前,但到今天都仍瀝瀝在目。真好怕工人的失魂,因怎麼事都可以做出來,是估她不到。
oran04
|
ckfamily 發表於 18-10-12 19:39
姐姐用不銹鋼鑊炒菜,佢開左火,過左陣落油,點知起左一陣火,跟住就熄左,隻鑊就燶左,到底佢攪左d咩,會 ...

鑊溫度太高,一下子令油到達燃點,把油點著,油燒完就熄了。
用疏打粉泡洗試試
lotusykl
|
梳打粉應該ok嘅,日後提醒佢最好凍鑊落油 ,燒熱咗就可以煎野炒餸都唔痴,不銹鋼鑊我覺得好好用㗎
Poyau
|
姐姐開咗好耐火才落油 油都着火
waiiwaii0611
|
應該系隻鑊已經燒到太熱
ckfamily
|
lotusykl 發表於 18-10-12 23:51
梳打粉應該ok嘅,日後提醒佢最好凍鑊落油 ,燒熱咗就可以煎野炒餸都唔痴,不銹鋼鑊我覺得好好用㗎
...

係呀,佢就係燒熱先落油,下次叫佢落油先開火
ckfamily
|
jadechant 發表於 18-10-12 23:35
算好彩,只是燒焦了。我就不幸遇到慌慌張張的工人,見到隻鑊熱冒煙,她即時倒水去降溫,但忘記要熄火,结果 ...

我都好驚佢,好彩就係我响屋企,如果得佢一個,肯定唔知攪出d咩,跟住唔話我知
caryfox
|
ckfamily 發表於 18-10-13 07:49
係呀,佢就係燒熱先落油,下次叫佢落油先開火

燒熱先落油係無錯,錯誤係鑊燒得太耐,溫度太過高,先著火,

有這次經驗,下次就鑊要燒熱,但不能太過火,適當時候就落油啦!
ckfamily
|
caryfox 發表於 18-10-13 08:01
燒熱先落油係無錯,錯誤係鑊燒得太耐,溫度太過高,先著火,

有這次經驗,下次就鑊要燒熱,但不能太過火 ...

多謝你既意見,我唔敢博,你叫佢唔好燒咁耐先落油,佢只會話唔係,燒左一陣姐,所以安全計,就係落油先開火