自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

公爵府

無話可說 發表於 18-10-12 21:03
係,所以咪問大約知唔知情況囉,一般係行完夜市先返酒店定係返左酒店先囉,又答唔到,我話2個六十幾歲老人 ...

其實老人家唔去夜市,一般可附近活動,如果要留在車上,應該要開動架車,咁司機又要留在車上,唔知司機肯唔肯,因人地都開車咁耐,都想落車走動下
至於會否先返酒店,正常系好少咁安排,因啲景點都系順住走,油費時間都系錢,我諗唔會特意車個別團友返酒店,除非,真系咁特別,當時嗰個景點系經過酒店先會去到,咁就有機會放底個別團友,所以職員同你講同領隊協商,系正常答法,唔覺佢有錯

伯爵府

yintinga 發表於 18-10-12 20:47
原來坐櫃面的係領隊黎嫁?

冇團就「返office」返工

男爵府

坦白講
跟據我跟團嘅經驗⋯⋯
唔confirm到先後
真係好正常⋯⋯⋯⋯⋯
咁details 嘅內容,佢一定唔會答你
佢都要保障佢自己及公司

張張宣傳單都會寫「行程因應實際可能有出入」之類
佢就算肯答你
再補充一句呢D「行程因應⋯⋯⋯」
就答左等於冇答

你無謂嬲同咁chur
我覺得照字面睇同態度冇關

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 親子王國15週年勳章

其實行程當日都會因應交通情況、天氣、突發事件作出安排,次序都未必一樣,只係行程有寫的地方佢一定帶你去啫,職員都唔可能答實你一定係邊樣先、邊樣後,至於你唔想行夜市,佢推介你一D冇夜市嘅團,咁做其實有咩問題呢

男爵府

回覆樓主:

其實答吾凊楚,算中肯。如果hea答客人更不負責任,重容易比人投訴。參團一般都要按交通,時間,,天氣,特別情況,客人意向調配行程的,很難一概而論。我試過在外地參團,早上問導遊當日行程,因為約左朋友在景點見面,他也是串串地講,要睇路面交通,停車,景點人流等安排,不可能早上訂左,大塞車也不改路,大約的安排也不肯說。導遊都幾串及嚴格,遲一分鐘都有說話比你聽。我估計他也領教過吾少,及經驗教訓。再看他帶領一團人也不容易,人人有不同期望和要求,,和嚴格也是要保護自己和團隊安全,有什麼意外,走失,漏人,不準時也好煩麻,答左又做不到可能更麻煩。

珍珠宮

無話可說 發表於 18-10-12 21:09
係呀,北海道動物園有2個,一個只係冬天先有企鵝巡遊睇係旭山動物園,另一個係水族館!我上網了解過啦,問 ...

我剛剛google 左下,其實兩個公園都有企鵝巡遊喎。佢話旭山嗰團無,可能係時間安排上未必保証睇到,所以無寫入行程單,而如果水族館嗰團寫到明有,佢自然sales你水族館。

珍珠宮

yintinga 發表於 18-10-12 20:47
原來坐櫃面的係領隊黎嫁?

東x遊係,以前跟康泰都係

大宅

樓主你有冇發現自己成日遇到既人對你態度都好差
俾著我係個職員真係唔會太想你報得成團,點答你都唔滿意,死都要人地答實一d未知既情況,仲要覺得自己冇問題

珍珠宮

無話可說 發表於 18-10-12 21:16
我都知,所以咪問一般行夜市係返酒店先定行完先返,個職員話唔清楚!無話要答實,當然真係到時至再夾啦, ...

如果亞叔無帶開台灣、日本,佢又真係未必答到你多數⋯⋯通常⋯⋯最安全就係答你到時同導遊傾。不過我嘅經驗通常佢地吾知都會問下旁邊其他職員。

而且E家好多台灣團都少左包餐,就係俾人去夜市解決晚餐,留係車隨時變左無晚餐

水晶宮

其實佢對答又冇咩問題,除非語氣好差!
同埋你個標題.........

公爵府

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

永x態度咁趕客 揾另一間

男爵府

回覆樓主:

就算去北海道都未必可以睇到企鵝巡遊,我上次去,企鵝集體感冒,結果動物園取消左呢個環節。

男爵府

開心吸收勳章

whyyou 發表於 18-10-12 22:39
你團都未報已經要人confirm行程嘅先後次序,仲要同一時間問幾個唔同團嘅問題chur到人死死吓,嘩!如果俾你 ...

Agree

大宅

我好少留言,通常都係做CD ROM(read only)。 但係唔知點解次次睇親樓主d post都覺得佢係一個煩人。個人孤陋寡聞不特止,問完人問題人地話佢唔啱佢又要死雞撐飯蓋。 次次d題問都係無無聊聊,一時又話老公想點,個仔想點,老人家想點。 講真,旅型社一間態度差咪去另一間問囉,洗唔洗咁煩開個post要人認同你啊?

子爵府

無話可說 發表於 18-10-12 21:16
我都知,所以咪問一般行夜市係返酒店先定行完先返,個職員話唔清楚!無話要答實,當然真係到時至再夾啦, ...

攪錯了!唔好打頭

水晶宮

木土土 發表於 18-10-12 22:59
知?咁多人解釋咗,但我仍然睇唔到你知自己有乜野問題
點解你可以講左個事實出黎既
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

男爵府

Kimchibaby 發表於 18-10-13 00:29
我好少留言,通常都係做CD ROM(read only)。 但係唔知點解次次睇親樓主d post都覺得佢係一個煩人。個人孤陋 ...

你冇有錯
樓主一向作風

珍珠宮

無話可說 發表於 18-10-12 21:12
因為好似過以前隻腳做過手術唔行得耐,同埋怕迫人囉!我媽懶,行多陣又過攰架
...

建議試下自由行call 的士,我也腳痛,跟本跟不到團,以前跟團,唔轉酒店哥日我簡直同導遊説整日留酒店,和朋友在附近吃東西又平又好食,那次我第一次去韓國,辛苦到呢

之後只會自由行,每日只有兩個景點lunch and dinner附近D野,攰就回酒店睡,去日本也是,攰就留酒店看電視

不過我係D唔睇景點唔覺可惜嘅人,everything is new in a new place,我會行去酒店附近買麵包試,也很開心

扯到盡非常辛苦

我只要求去超市買野食,盡量選擇D方便的酒店,在附近走走,老人家已很開心

我都怕多人 ,要逼香港日日都逼

水晶宮

dahahahk 發表於 18-10-12 23:33
樓主你有冇發現自己成日遇到既人對你態度都好差
俾著我係個職員真係唔會太想你報得成團,點答你 ...
咄咄逼人
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

首頁
34567...11

尾頁

跳至