東張西望開奶

Yanyan0904
|
乜開奶粉唔係用暖水開反而係用全熱水開再嘆凍?
用熱水開唔係會沖走哂奶粉入邊啲營養咩?
難道我太out太耐冇更資訊?
mrscatcat
|
我都睇到。真係唔知要70度開奶。之前姑娘都係教暖水開奶。
cheung2000
|
我一向係2/3凍水加1/3熱水再加奶粉
水太熱係會破壞營養
c.vieri
|
有次親戚帶埋BB上黎,見佢開奶係用全熱水,佢話姑娘教要用熱水,因為怕奶粉有菌。

小華子
|
我用罐上寫住嘅水溫來開奶,太熱要座返凍咪有排?!阿b已經喊到拆天
bbq_swing
|
我記得健康院係教用熱水沖奶,但太熱唔可以即時飲,要放好耐先飲得,最後我都係用7熱3凍黎沖奶
hedhed
|
我兩個小朋友,一直只用室溫水開奶⋯⋯
hellohellojenny
|
c.vieri 發表於 18-10-12 20:20
有次親戚帶埋BB上黎,見佢開奶係用全熱水,佢話姑娘教要用熱水,因為怕奶粉有菌。

奶粉有菌?咁仲沖奶俾bb飲?解唔通啦
c.vieri
|
hellohellojenny 發表於 18-10-12 20:53

親戚話姑娘係咁講,頭先東張都係咁講喎。

呢樣真係唔知啦
(Samantha)
|
一對仔女都係暖水開奶即飲,身體健康喎。

反而唔鍾意攤凍,仲怕有細菌。
little_monkey
|
有奶粉個罐都教用熱水,但我都唔明點解。
choco_soup
|
hellohellojenny 發表於 18-10-12 20:53

奶粉罐打開左接觸到空氣,就會接觸到菌,空氣有菌。
Moti
|
choco_soup 發表於 18-10-12 21:11

正解
kavenzou
|
太熱會破壞營養,太凍一來難溶二來不夠殺菌

其實奶粉罐上都有寫要用80/70度熱水沖,再降溫;某啲恆溫電熱水壺亦有專for沖奶溫度setting

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
雞蛋公主59
|
世衞建議用70度以上熱水開奶,因為奶粉並非無菌。
aprilbaby04
|
我7月尾生左第二胎,出院前有個姑娘比條片我睇,係教沖奶粉,係教用70度水,太熱就搵水喉水沖凍佢,我話我大嗰個出世時係熱水,凍滾水兩溝,佢話而家係用70度水開奶,仲要沖一次比佢睇先比你出院
Yanyan0904
|
aprilbaby04 發表於 18-10-12 22:55
我7月尾生左第二胎,出院前有個姑娘比條片我睇,係教沖奶粉,係教用70度水,太熱就搵水喉水沖凍佢,我話我 ...

你邊間生?我五月尾係屯門醫院生冇呢啲野 既
hellohellojenny
|
Moti 發表於 18-10-12 21:14
正解

長知識,謝謝

Yanyan0904
|

所以咪叫啲媽媽餵人奶
Yanyan0904
|
choco_soup 發表於 18-10-12 21:11

呢樣其實講真,bb一世界就接觸到空氣,啲教授話空氣有菌唔通一世世要帶住氧氣罩咩
bb仔太抗拒菌既話,大個冇左啲益菌係身仲昜病
ps:冇聊交嗌成份,純討論