自由講場

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

米米子 發表於 18-10-12 23:14
其實跟罐上沖法咪得囉點解要質疑做法?我都係討論下

係囉,其他jm都解釋得好清楚,有咩好質疑?

珍珠宮

mrscatcat 發表於 18-10-12 20:09
我都睇到。真係唔知要70度開奶。之前姑娘都係教暖水開奶。

世衛係建議用70度的,可殺死奶粉中的菌,其實奶粉本身都經過高溫處理過,只係入左奶粉罐時或打開奶粉罐時都可能會產生細菌,所以世衛建議70度。 食illuma都寫住用70度水沖奶架。

珍珠宮

Yanyan0904 發表於 18-10-12 20:04
乜開奶粉唔係用暖水開反而係用全熱水開再嘆凍?
用熱水開唔係會沖走哂奶粉入邊啲營養咩?
難道我太out太耐 ...

世衛係建議用70度的,可殺死奶粉中的菌,其實奶粉本身都經過高溫處理過,只係入左奶粉罐時或打開奶粉罐時都可能會產生細菌,所以世衛建議70度。 食illuma都寫住用70度水沖奶架。

珍珠宮

little_monkey 發表於 18-10-12 20:59
有奶粉個罐都教用熱水,但我都唔明點解。

珍珠宮

zzz333 發表於 18-10-14 10:00
正常係要70度沖
但我覺得好唔方便,沖完要攤凍都要一段時間,所以我一直用暖水開奶,bb冇咩問題呀
...

其實無問題係叫好彩,有事起黎就好麻煩。 始終bb仲細腸胃未健全,一覺唔覺意中左沙門士菌就煩。
我囡就是中沙門士菌燒左23日.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

cara.mak 發表於 18-10-15 01:36
其實無問題係叫好彩,有事起黎就好麻煩。 始終bb仲細腸胃未健全,一覺唔覺意中左沙門士菌就煩。
我囡就是 ...

幾大果陣中?
點解會中既

公爵府

好媽媽勳章

14年尾生姑娘教要70度熱水開,因為要殺菌,明明9年前用暖水開

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我以前用熱水開奶搖暈再加凍水

珍珠宮

littlefunpig 發表於 18-10-15 02:03
幾大果陣中?
點解會中既

19個月時中,唔知咩原因中,醫生叫我乾淨些,查實我已好乾淨了

公爵府

回覆樓主:

我睇過用熱水溝凍水,叫陰陽水係唔好(不過以前唔識,湊個仔係咁但都冇事),要用熱水攤凍,所以我買左個恆溫電水壺專for bb沖奶,可以調節到任何溫度
但每晚開奶換片我女已經喊醒全屋人,如果再要70度攤凍,可能隔離屋都報警

侯爵府

陪月勳章

當年教﹐
奶粉本身係唔駛較水溫度的﹐
不過用太熱的水開﹐
D奶粉反而有機會結一舊舊﹐
所以用o岩飲的溫度去開好D。

公爵府

emimi 發表於 18-10-15 08:14
我睇過用熱水溝凍水,叫陰陽水係唔好(不過以前唔識,湊個仔係咁但都冇事),要用熱水攤凍,所以我買左個恆 ...

陰陽水點會唔好,唔係叫你用水喉水喎。
陰陽水可用來治腸胃、便秘,玄學來說更是好東西,用來淨身,大悲水、安忍水都係用陰陽水化煞。

公爵府

小華子 發表於 18-10-15 10:11
陰陽水點會唔好,唔係叫你用水喉水喎。
陰陽水可用來治腸胃、便秘,玄學來說更是好東西,用來淨身,大悲水 ...

我唔識呀,反正覺得溝來溝去好麻煩,冬天室溫水好凍又要熱水比多d比例,半夜喊起來要溝好麻煩,日頭姐姐又會搞唔掂水溫,恆溫最方便

公爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

醫院返嚟時,用70度開奶,但真係等佢攤凍等勁耐,又話開左唔可放超過一個鐘,後來媽咪話佢都係用暖水開奶比姪女,所以照跟,so far又冇乜問題

大宅

美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

我仔四歲幾,出世前係醫院上堂都係要用熱水沖奶,但唔係滾水,我沖完浸凍水,幾分鐘搞掂。
奶粉係有菌,好易會有腸胃病。由出世頭一年。

男爵府

回覆樓主

大家都食佐咁耐,都無咩所謂啦

子爵府

我用70度沖完奶粉後,即加室溫水溝凍返少少就可即飲用。

男爵府

外國親戚竹升妹帶bb回港探親,都只係用法國Evian 水開奶,不會加熱,即係飲凍水奶,佢地話外國人一向用凍水開奶

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

熱水會破壞奶粉中營養,应温水開

首頁

尾頁

跳至