自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我本身係外國做nurse
衣家讀緊行為心理學學士(behavioral psychology)
其實我係想做內心心理多過行為(cognitive psychology)
但係學校同老師話最好讀左個behavioural 先
之後再master cognitive psy
但個behavioral 4年都唔會探討cognitive, internal 問題
我唔知我好冇continue take behavioral psy 定take bachelor of mental health 再master 上去cognitive psy 好

我有打算之後返香港做,如果想行衣條路,
大家有冇咩suggestion? 香港又有冇咩牌要考?

係香港做心理治療其實要咩qualification?degree? Master ?
咁臨床心理,係咪要doctor?
Many thanks

大宅

回覆樓主:

讀educational psy 吃香喎,而家咁多ADHD呀, Autism 呀,等等。在香港做,起碼要讀master in psychology. 如果你degree 唔係psy, 在香港可以讀post grad cert 再上master,但位少,要爭。在外國讀埋master in psychology 先返來好啲。

寶石宮

2023年兔年勳章

kwclau 發表於 18-10-12 21:22
讀educational psy 吃香喎,而家咁多ADHD呀, Autism 呀,等等。在香港做,起碼要讀master in psychology. ...

教育心理學吃香
不少非專業都自稱乜乜師揾錢

男爵府

kwclau 發表於 18-10-12 21:22
讀educational psy 吃香喎,而家咁多ADHD呀, Autism 呀,等等。在香港做,起碼要讀master in psychology. ...

我衣家個behavioral psy 頭2年focus adha 呀,autism 呀果d,只針對行為 (其實education psy同behavioral 有咩分別?太多sub 科,我好亂)
後2年就老人痴呆呀,創傷康復既行為治療,都係行為

我知衣行吃香,但係我志不在此,我指行為治療

我想做開解性,心理性質重既,類似人生導師,原生家庭影響長大既心理同行為,老人接受死亡係自然,小朋友面對父母分離,死去,另一半出軌,depress, anxiety 果d輔導工作多d

但d professors 叫我讀左behaviour 先,話岩啦岩啦,再master先target我想做個field, 但我又覺得咁又會唔會浪費左4年去讀d自己唔係太大興趣既科目
定衣家轉去讀mental health, 直接了解精神問題好

男爵府

Poyau 發表於 18-10-12 23:58
教育心理學吃香

係囉,我見香港好多自稱係治療師,但根本唔知係乜黎,其實香港有冇d咩統一有關機構去register 一個治療師牌家?

子爵府

chrisdina 發表於 18-10-12 21:07
衣家讀緊行為心理學學士(behavioral psychology)
其實我係想做內心心理多過行為(cog ...

Education psy 吃香,個個細路都睇

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

香港得clin psych 同Ed psych有認可,讀其他唔多搵到食
The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

寶石宮

2023年兔年勳章

chrisdina 發表於 18-10-13 00:34
係囉,我見香港好多自稱係治療師,但根本唔知係乜黎,其實香港有冇d咩統一有關機構去register 一個治療師 ...

缺乏監管

大宅

chrisdina 發表於 18-10-13 00:31
我衣家個behavioral psy 頭2年focus adha 呀,autism 呀果d,只針對行為 (其實education psy同behavioral ...

都可以諗吓master in counselling 吖

水晶宮

其實“行為” 係由心理(內心) 而做出黎既反應動作/行為。

唔明點解你咁抗拒讀“行為”先呢?
天空之城, 快樂之地

珍珠宮

教育心理學吃香

wcpcelia    發表於 18-10-14 08:31
Poyau    發表於 18-10-13 08:41

侯爵府

我衣家個behavioral psy 頭2年focus adha 呀,autism 呀果d,只針對行為 (其實education psy同behavioral ...

香港讀到cli psy /Ed psy master 先有前景及認可、但好難入.
想幫人不一定要做psychologist ,輔導員也可, 例如Satir counselling 非常好, 你可了解下。

PS 我自己就係psy + social work 出身的

男爵府

PCCW2319 發表於 18-10-13 08:01
其實“行為” 係由心理(內心) 而做出黎既反應動作/行為。

唔明點解你咁抗拒讀“行為”先呢?

我原本都以為係,比psychology 衣個字㧪左
原來唔係
Behaviorism 係其中一種psychology,係完全唔讀内心,同心理,只講行為(其實有d似train 狗既theory) 4年時間只讀關於 behaviour modification!

所以讀落,覺得偏離左我想做既野

水晶宮

你係咪應該做社工比較啱d。
天空之城, 快樂之地

男爵府

SaBB 發表於 18-10-13 08:47
香港讀到cli psy /Ed psy master 先有前景及認可、但好難入.
想幫人不一定要做psychologist ,輔導員也可, ...

Stair counselling? 我搵唔到,可唔可以講多d?
另外你social work搭邊種psy? General psy?
我都有好多同學有social work background,
我nursing 係咪撘mental health正路d?

其實我自己有d亂,究竟我想做既係 belongs to psychology 定community mental health??

大宅

chrisdina 發表於 18-10-13 09:19
Stair counselling? 我搵唔到,可唔可以講多d?
另外你social work搭邊種psy? General psy?
我都有好多同 ...

你讀clin psy 做general adult 囉。有nursing background 去醫院做psychiatry好好啊。

珍珠宮

教育心理學吃香

你講光光地頭嗰位大叔,呃飯食!

珍珠宮

回覆樓主:

我其實唔識,不過我是危疾病人,在醫院有CP跟,在手術前有同我做心理評估,術後佢會同我傾下我的困難,教我一些令我放低負面情緒的方法。
唔知樓主哩方面會否有興趣?

男爵府

wan_sosin 發表於 18-10-13 09:36
我其實唔識,不過我是危疾病人,在醫院有CP跟,在手術前有同我做心理評估,術後佢會同我傾下我的困難,教我 ...

類似,其實我真係唔知依個post叫乜
我上d搵工網睇
Job title, requirement 間間唔同
而我讀緊同想轉果科,出路都好board( 跟句d advisors講)問d professors又答到無零兩可咁

我之前做過hospital mental health unit, 其實係observe observe 同observe, 唔係我想做既
衣家讀行為又唔多似(雖然d professors 話我岩方向,但我有d doubts)
反而做palliative, 係我想做既,我專做d 所謂”difficult “patients, 啫係果d接受唔到自己生命倒數自暴自棄,勁難服侍果d
我鐘意同佢地偈計,慢慢令佢地接受死亡,改變佢地最後時光,令佢地好好珍惜時間

我知道psycho有科讀death and dying, 但唔係step one 可以入,要有返咁上下qualification先得

男爵府

wan_sosin 發表於 18-10-13 09:36
我其實唔識,不過我是危疾病人,在醫院有CP跟,在手術前有同我做心理評估,術後佢會同我傾下我的困難,教我 ...

同埋我對心理輔導(唔清楚算唔算)有強烈興趣
我有好幾個朋友因為成長,原生家庭問題,影響到衣家都有好多心理問題導致情緒病,我每一個都用好多時間去幫佢地,見住佢地一步一步咁進步,搵到自我,學識愛自己,放開自己,開開心心咁生活
我覺得好滿足,好想可以學多d衣方面去幫更加多既人

我唔係要一份吃香既工,我係真心想學習衣一方面既知識去幫人,我可能最後係用黎係間cafe到同人偈計,我只想幫每一個人學會放下,珍惜同認清自己

N thanks for your time reading my long reply

首頁

尾頁

跳至