自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

chrisdina 發表於 18-10-13 09:58
同埋我對心理輔導(唔清楚算唔算)有強烈興趣
我有好幾個朋友因為成長,原生家庭問題,影響到衣家都有好多 ...

首先好欣賞你是真心想去幫助有需要嘅人!
就我膚淺認識,在香港,讀EP比讀CP容易。

我有朋友的親人係香港讀,佢大致咁講:
香港得2大有CP 位. (仲要每年只收幾十個), 很多'回流專業人士報考, 親戚考兩次. 完成WRITTEN, 入大組面試, 再入小組面試. 由800人,得返50人. 最後輸左. 佢話報考者.有社工/護士/律師. 年紀大+ 博士級人仲多. 很難贏.

侯爵府

chrisdina 發表於 18-10-13 09:19
Stair counselling? 我搵唔到,可唔可以講多d?
另外你social work搭邊種psy? General psy?
我都有好多同 ...

係satir 才對。
我係先cli psy 後social work . 其實無話咩正吾正路、至緊要有出路。
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

男爵府

wan_sosin 發表於 18-10-13 10:26

明白,原來係咁,好冇乜細分

我住外國,打算係衣面讀完,做下先會回流返香港(同等d細路大)
Thanks

男爵府

SaBB 發表於 18-10-13 12:53
係satir 才對。
我係先cli psy 後social work . 其實無話咩正吾正路、至緊要有出路。
...

Will look into
Thanks

珍珠宮

chrisdina 發表於 18-10-13 21:26
明白,原來係咁,好冇乜細分

我住外國,打算係衣面讀完,做下先會回流返香港(同等d細路大)

唔好意思,未能瞭解到有甚麼細分

大宅

SaBB 發表於 18-10-13 12:53
係satir 才對。
...

你好。
我本身對社工同輔導都有興趣。但只有social science bachelor 學歷,現職同輔導完全無關係。而家打算讀個diploma in general counselling 先。但之後點行?香港社工基本上都飽和了。輔導就冇規管,難以私人執業,同埋比我揀,寧願比錢睇有保證的clin psy.
其實我現職是公務員,人工5萬以上,但覺得份工好冇意義,所以先想襯後生(現28)explore轉行可能。
甚至計劃左移民年幾..想從在澳洲讀個社工碩士再移民..但家人朋友都大致反對。非常迷茫。

子爵府

Nursing background 想連去mental health, 咁讀埋psychiatric nursing, 加clinical counseling會唔會好些?仲有去搵下family counseling 之類嘅課程睇下會唔會做到family therapist. 不過我都覺得你既然有興趣,讀左behavior 先再讀埋cognitive得唔得?
I support autism acceptance!

大宅

wan_sosin 發表於 18-10-13 10:26

yi…………但好多年前好似EP難d,EP喺Cu hku隔年開,CP年年開,但我都無update,可能out左。

侯爵府

jan0517 發表於 18-10-13 21:51
你好。
我本身對社工同輔導都有興趣。但只有social science bachelor 學歷,現職同輔導完全無關係。而家打 ...

首先、已有social science bachelor 學歷,應該讀master of social work / master of social science in social work , 反正吾難入又吾難讀, 想轉行應該讀上去而不是只讀個diploma。反之clin psy master 吾係比錢就讀得、係勁勁勁難入。

有master of social work 學歴申請移民澳洲吃香嗎?安全既做法當然係斥係香港讀左先申請移民啦

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

男爵府

wan_sosin 發表於 18-10-13 21:34

Sounds like hk 得clin psy 同 edu psy, 我地衣面有好多分枝,啫係比較專一點,例如我讀緊既係其中一種,只針對行為改善,重要一讀又4年
多到我自己都唔知點㨂點plan 個path好,combinations又可以好多, 又驚浪廢左時間讀錯左(因為已經開錯左頭去nursing,當時亦未知原來自已對 psycho/mental health有興趣)
衣家讀左大半年行為心理學,覺得唔多對路,諗緊到底轉去general psychology好定 community mental health?
但general好似好浮,比較theory, 讀左4年,如果唔master上去好似冇乜用

男爵府

wan_sosin 發表於 18-10-13 21:34

Community mental health, 反而比較多intervention, crisis course, practical d, 就算唔上master, 加我本身nursing牌,唔知如何,但如果冇psychology title, 第時想修master of cognitive psychology or death n dying 又唔知收唔收,我見d requirements 係 要有relevant degree 加experiences,又係好虛

男爵府

Jolly 發表於 18-10-13 22:02
Nursing background 想連去mental health, 咁讀埋psychiatric nursing, 加clinical counseling會唔會好些? ...

Thanks, 等我硏究一下,counseling都可以係一個options, 我就係開始左behavior覺得唔對路,而cognitive psycho就要master level 先接觸到(己我所知,可能有options,唔知有冇其他人知)
所以諗緊轉去community mental health唔知岩唔岩,我見佢有好多crisis同intervention類courses, 但又唔知咁可唔可以path到去 master cognitive psy

複式洋房

chrisdina 發表於 18-10-12 21:07
我本身係外國做nurse
衣家讀緊行為心理學學士(behavioral psychology)
其實我係想做內心心理多過行為(cog ...

喺香港正路做clinical psy / counselling psy 都要有一個General psy嘅degree (or equivalent psy background,HKU, CUHK, CityU都有開MA in Psy conversion program,讀完就當你有undergrad psy degree 資格)
要跟返APA嘅requirement去讀啲course
同要做thesis/ dissertation先至叫有張入場券去報professional psy master

所以我諗樓主嘅behavioral psy 就未必駁到上clin psy/ counselling psy
另外cognitive psy應該係偏向neuroscience 嗰類
同counselling 無太大關係

如果講原生家庭theory,香港clin psy唔係好講呢套
反而社工counselling就講多啲呢方面嘅嘢

複式洋房

jan0517 發表於 18-10-13 21:51
你好。
我本身對社工同輔導都有興趣。但只有social science bachelor 學歷,現職同輔導完全無關係。而家打 ...

你講得啱
社工在香港已飽和,輔導員又不被重視
所以依家在香港讀輔導真係好搵笨
社工又難搵工 (而且薪金比你現職少一大截),若早兩三年環境比依家好
若有心讀,會否考慮讀社工master?

我識人為了移民去澳洲,特登喺澳洲讀社工
社工在澳洲仲係比較吃香
不過英文要有返咁上下程度,同要了解下澳洲文化先再讀比較下
始終香港同澳洲都有cultural difference

男爵府

babybao 發表於 18-10-14 01:49
喺香港正路做clinical psy / counselling psy 都要有一個General psy嘅degree (or equivalent psy backgro ...

Very useful, thanks
可能真係counselling 撘mental health好似咁我d

複式洋房

chrisdina 發表於 18-10-14 02:05
Very useful, thanks
可能真係counselling 撘mental health好似咁我d

如果想返香港做 community mental health 應該用不著
因為香港做輔導,心理治療的以社工,counseling psy,clin psy為主,
有部分psychiatric OT都做到
就咁counselor都較少

男爵府

babybao 發表於 18-10-14 02:11
如果想返香港做 community mental health 應該用不著
因為香港做輔導,心理治療的以社工,counseling psy ...

係家,又係果d一分工作,要做勁多範
我地衣面可能樣樣細分得好厲害

我諗我首要分清
Mental health 同psychology 既分別,我衣個moment 完全分唔到

大宅

SaBB 發表於 18-10-14 00:42
首先、已有social science bachelor 學歷,應該讀master of social work / master of social science in s ...

都明白的..不過社工要有三年經驗才可skill migration for australia..
同樓主一樣..我浪費左成6年係唔鐘意的工種上..不過樓主nursing底係好有用..香港有d癌症中心..係護士做埋輔導角色..不過多是私型..

大宅

babybao 發表於 18-10-14 02:01
你講得啱
社工在香港已飽和,輔導員又不被重視
所以依家在香港讀輔導真係好搵笨

真係好大決擇..就算澳洲個邊個pay都麻麻..要揾份有意義個pay又好的..我諗nursing係不二之選@@..可惜自己不太興趣..anyway多謝你的回覆..

珍珠宮

chrisdina 發表於 18-10-14 01:30
Community mental health, 反而比較多intervention, crisis course, practical d, 就算唔上master, 加我本 ...

都比唔到太多意見給你,但都祝福你能找到一條你理想的路,將來有愉快的工作和人生

首頁

尾頁

跳至