小朋友唔輸得

Babyhappppy
|
剛4歳同佢玩包剪揼,佢輸左就唔開心,又喊又扭計
攪到我唔敢比佢輸,要講定我出乜。 你地果d 係咪咁?

點教好?
lojo11
|
要教佢接受輸!
RubyYu07
|
Babyhappppy 發表於 18-10-12 21:13

我個都係啊!原來其他小朋友都會咁!我都同佢講道理,要佢接受下輸!

bchuma
|
Babyhappppy 發表於 18-10-12 21:13

你要教佢要接受輸嘠。米日後受唔到挫折。太好強
Kapo1021
|
如果一直落去你怕唔怕小朋友輸唔起,跌倒咗爬唔返起身?輸好正常,唔會有人樣樣都贏,有啲人一受挫折就要生要死,輸唔起,所以最好從小教小朋友輸咗唔駛驚,下次再努力再黎過,跌倒咗唔駛怕,企返起身就得,佢要喊要扭計就又得佢,唔可能喊完扭完就要其他人讓佢.
Jacey277
|
搵佢點解喊 嘗試令佢思考
EE_321
|
Kapo1021 發表於 18-10-13 22:13
如果一直落去你怕唔怕小朋友輸唔起,跌倒咗爬唔返起身?輸好正常,唔會有人樣樣都贏,有啲人一受挫折就要生 ...

(emoji)
李露眉
|
我女都係
venf
|
我囝都係
叫我同佢玩捉, 我捉到佢, 佢就大叫, 你唔可以走咁快, 唔可以成日捉到我架
artai430
|

同佢玩鬥輸的遊戲. eg.玩包剪揼輸有糖果.

如果玩入波波. 佢入唔到波要同佢叫"加油努力"
相反.媽咪入唔到波.小朋友都要同人講"加油努力"

我都努力中. 亞囡都係好鐘意羸

GCHK
|
RubyYu07 發表於 18-10-13 18:26

我個都係啊!原來其他小朋友都會咁!我都同佢講道理,要 ...

係亞,我覺得要約會接受輸,對佢以後都好
spikenard
|
一定要佢習慣輸,失敗乃是成功之母,唔慣輸就讓佢習慣,洗佢腦過程比結果重要
RubyYu07
|
GCHK 發表於 18-10-19 18:54
係亞,我覺得要約會接受輸,對佢以後都好

挫折教育嘛。之前睇過新聞有個自細好優秀既人經受不住挫折去做傻事,睇到都心驚驚
Qeenietang
|

即係王子或公主病
kyk
|
我女大少少佢有一排都係咁,佢同表哥果d 玩飛行棋,輸咗或俾人打返 大6,佢又發脾氣,我同佢講,如果係咁咁佢唔好玩,要玩唔一定會贏,如果輸咗又發脾氣,邊個會同你玩,講過幾次,佢就冇再發脾氣。
timefile67
|
接受輸 是必須的
GCHK
|
RubyYu07 發表於 18-10-20 15:08
挫折教育嘛。之前睇過新聞有個自細好優秀既人經受不住挫折去做傻事,睇到都心驚驚
...

係亞,承受能力要強D至得
RubyYu07
|
GCHK 發表於 18-10-22 14:51
係亞,承受能力要強D至得

所以要從細開始培養
GCHK
|
RubyYu07 發表於 18-10-22 19:25
所以要從細開始培養

冇錯,由細開始培養,如果唔係大個仲難教