妊娠糖尿要睇內科。。點算

Stephanie323
|
16週時飲糖水即日已通知中左。。已經好唔開心好。入院上埋堂買埋機已經好努力跟餐單食。。中午同晚餐後2小時都一直合格。但就係唔知點解早上空腹就日日超。。日日都6點幾。。今日係中左之後第一次返去產檢見醫生照超聲波。過程醫生態度都非常求其。同我勁快地講解下手腳頭。。醫生都話站時睇都正常。但我一攞張功課出黎就問醫生點解我空腹每日都超?醫生睇都無睇就直接話寫轉介信俾我去睇內科。。真係好擔心點算?有無人試過同我一樣轉去睇內科?會唔會要我打針控制架。。自己打針真係接受唔到我已經每日努力跟餐單架啦。。唔知點解空腹都會超(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)救命
Connie_cat
|

會唔會係太夜食嘢,早上又好早起床食早餐,所以超呢,我試過拮手指前一晚食咗個大萍果,個指數都有5.6,你而家一星期拮手指幾日?
有冇問下醫生點解要睇內科?

Misspeach
|
Stephanie323 發表於 18-10-12 21:45
16週時飲糖水即日已通知中左。。已經好唔開心好。入院上埋堂買埋機已經好努力跟餐單食。。中午同晚餐後2小 ...

你可以臨訓自己拮一次手指
起身空腹8-9小時再拮
睇下係高左定低左先
|
Connie_cat 發表於 18-10-12 22:27
會唔會係太夜食嘢,早上又好早起床食早餐,所以超呢,我試過拮手指前一晚食咗個大萍果,個指數都有5.6,你 ...

唔會呀。。因為我11點訓。我已經跟足營養師時間10點食宵夜。第二日8點半起身。我東區呀。。每日都吉一次手指就可以(空腹,早午晚2個鐘後。每日輪流選一個時段吉)但因為我成日早上都6點幾。所以自發性每日空腹都吉一次。早午晚都選一次吉。一日總共2次。 E生咪叫我睇內科睇下點解會超

|
Misspeach 發表於 18-10-12 22:51
你可以臨訓自己拮一次手指
起身空腹8-9小時再拮
睇下係高左定低左先

我已經按營養師時間食。10點食宵夜。11點訓。早上9點食早餐。。非常準時。
Misspeach
|
Stephanie323 發表於 18-10-12 23:01
我已經按營養師時間食。10點食宵夜。11點訓。早上9點食早餐。。非常準時。
...

咁你宵夜食咩 有時身體狀況都會影響架
我私家醫生話空腹超小小 (我係5點幾)
唔會俾我打針 佢怕打完血糖過低仲麻煩
你check臨訓同起身可以知道係身體定食物問題嘛
|
Misspeach 發表於 18-10-12 23:23
咁你宵夜食咩 有時身體狀況都會影響架
我私家醫生話空腹超小小 (我係5點幾)
唔會俾我打針 佢怕打完血糖 ...

宵夜都係跟營養師餐單。。水果一個或者餅干4件。。應該就唔關宵夜事。。到第二早起身都過左9個鐘。。飯後2小時都唔會超。。何況而家9個鐘。正常咩都消化囇。。
Misspeach
|
Stephanie323 發表於 18-10-13 02:24
宵夜都係跟營養師餐單。。水果一個或者餅干4件。。應該就唔關宵夜事。。到第二早起身都過左9個鐘。。飯後2 ...

唔知架 我初初臨訓都食得生果架
跟住過左一排無啦啦起身空腹超左
超擔心 又未覆診時間 就上網睇試呢個方法
跟住發現水果我無得訓前食 要下午茶食
甚至我而家都唔係好敢食生果...
|
Misspeach 發表於 18-10-13 08:10
唔知架 我初初臨訓都食得生果架
跟住過左一排無啦啦起身空腹超左
超擔心 又未覆診時間 就上網睇試呢個方 ...

但我之前就算宵夜唔係日日食水果。有時候食餅乾4件第日都超。。我昨晚都試左。直程自行減餐唔食宵夜。不過都超。。今早5.5呀

Misspeach
|
Stephanie323 發表於 18-10-13 09:18

但我之前就算宵夜唔係日日食水果。有時候食餅乾4件第 ...

希望你可以快啲搵倒咩事啦
我個陣都試左好多野 好多次 好氣餒
我個陣醫生話夜晚食得太豐富都會咁
我初初唔信 因為覺得我都無超
但原來消化唔同既野係需要唔同時間
Yam0313
|
Stephanie323 發表於 18-10-12 21:45
16週時飲糖水即日已通知中左。。已經好唔開心好。入院上埋堂買埋機已經好努力跟餐單食。。中午同晚餐後2小 ...

醫生有冇話正常空腹血糖係幾多?
小驚
|
如果食唔食消夜都超,咁要打枝睡前針都無辦法。不過你都係超得好少,唔駛咁擔心呀。
我因為要 check 埋尿酮,所以消夜都食得多,我會食粉麵類。朝早血糖都有 5.1 -5.3。暫時醫生係覺得 ok 嘅。

其實有得睇多個醫生,睇下有咩問題都幾好呀。唔駛估估下,又怕影響到 bb
|
Misspeach 發表於 18-10-13 10:19
希望你可以快啲搵倒咩事啦
我個陣都試左好多野 好多次 好氣餒
我個陣醫生話夜晚食得太豐富都會咁

多謝你呀!其實真係會好心灰架。。已經好努力跟餐單都唔合格。希望快D揾到問題所在而唔洗打針啦
|
Yam0313 發表於 18-10-13 11:04
醫生有冇話正常空腹血糖係幾多?

空腹不能超過5.3。但我一直空腹血糖都係6.2-6.9
|
小驚 發表於 18-10-13 11:28
如果食唔食消夜都超,咁要打枝睡前針都無辦法。不過你都係超得好少,唔駛咁擔心呀。
我因為要 check 埋尿酮 ...

打針我真係好怕。希望最後唔洗去到呢一步之前見營養師都講要跟足黎食。我而家自行減餐都唔知會唔會俾人話。我昨晚唔食宵夜先今早5.5。今早只係食左一個火腿蛋包。2個鐘後竟然係10.5。真係嚇死我。從來無試過餐後咁高。。唔知係咪無食宵夜空腹太長時期。食一個包就血糖升有到咁?唉。。真係唔知點做。。10日後有得見內科。。好無助。。
小驚
|
Stephanie323 發表於 18-10-13 11:45
打針我真係好怕。希望最後唔洗去到呢一步之前見營養師都講要跟足黎食。我而家自行減餐都唔知會唔 ...

空腹太耐係會令血糖標升... 醫生唔認同,但我覺得精神緊張都會令血糖升。
你放鬆少少先....
如果你朝早血糖會升到 6.x,咁就太高喇。
我係 QM 媽媽,唔知東區點。
不過我覺得一日只拮一次手指,自己漏睇咗血糖都唔定...
因為我地係一日拮 7 次手指...

唔好咁緊張住,就算打針,都係為 bb 好。
生咗就無事了。為咗 bb 加油呀...
|
小驚 發表於 18-10-13 11:56
空腹太耐係會令血糖標升... 醫生唔認同,但我覺得精神緊張都會令血糖升。
你放鬆少少先....
如果你朝早血 ...

我都覺一日一次太少。自己食多左都唔知。。所以我自己得閒都吉多1,2次睇下血糖情況。多謝你!我會加油,你都係要加油呀
chocolate1826
|
回覆 Stephanie323 的帖子

我都係東區, 超左1日, 都係今日睇內科..好驚要打針lor~
chocolate1826
|

你係唔係今日見呀?
|
chocolate1826 發表於 18-10-23 10:41

我都係東區, 超左1日, 都係今日睇內科..好驚要打針lor~ ...

我上星期二見左內科。而家一日要吉足7次手指同訓前打針