其實香港啲學校嘅學生成績會直接影響政府批幾錢學校?

goodbuyer80
|
比如小學、中學及大學,D老師特別緊張自己學生成績,其實學生的成績決定了間學校能唔能獲得更多錢?
tictactoe
|
中小學不會
木土土
|
goodbuyer80 發表於 18-10-12 22:07
比如小學、中學及大學,D老師特別緊張自己學生成績,其實學生的成績決定了間學校能唔能獲得更多錢? ...

No

但直資學校係跟人頭收資助金額,學生成績好才能保證多人申請入學而學校可收足學生人數!
happybebebe
|
goodbuyer80 發表於 18-10-12 22:07
比如小學、中學及大學,D老師特別緊張自己學生成績,其實學生的成績決定了間學校能唔能獲得更多錢? ...

緊張成績係想間學校有多些成績優異嘅學生,升學好、校風同升學成績好,就唔駛擔心少人報讀,唔駛擔心殺校,同少啲不良學生。

Poyau
|
間接有影響
cholewong29
|
No
不過sen有撥款,收多個就多d錢
龍山仔仔
|

大學會,但官津中學唔會。

當然,好多時啲人會覺得老師唔盡力會影響學生成績及校風,從而影響派位人數、收生、殺校。但其實,地區人口影響比呢幾個因素反而影響得更大~

一個安達臣,令所有觀塘、黃大仙以致將軍澳都無晒殺校危機~ 唔通你以為呢五年(安達臣入伙)果啲學校學生突然純品左?學生突然成績好左?老師突然勤力左? no la.....經營校風,無十年八年唔會見成效~

一切皆是政府的數字遊戲~
sarali
|

計 Banding, 影響收生率,冇人讀,就有機會殺校吧
CC12345678
|

津貼小學校長人工會有影響,聽聞小學如果有唔記得全校有幾多班以上,校長人工係多d,如果唔夠多班係細校,校長人工少d,所以多人入讀,校長會高人工d,所以校長會卒d老師谷成績,或者扮happy school吸引家長。

jojobbmum
|
龍山仔仔 發表於 18-10-12 23:22
大學會,但官津中學唔會。

當然,好多時啲人會覺得老師唔盡力會影響學生成績及校風,從而影響派位人數、 ...

ValerieBaBa
|
老師要跑數,TSA/DSE/增值指標/入大學率, 數據要見人,所以好多學校都好睇重成績,狂谷學生。
amy_loveshop
|

不會,但收生人數會決定收到多少資助!!所以你話成績差無人讀!自然小資助!!
amy_loveshop
|

我之前係小學做會計!現在係幼稚園做會計,都一樣學生決定資助額!所以我幼稚園都難免要有成績出來(例如加深課程那些)!才有學生!!
heilok
|
津貼無影響。對小學來說,但如果做得起個名,學校牙力都大d,對付怪獸家長相對可以有力d. 對中學來說,做好DSE 成績,收生好d, 可以盡量避免一d 難搞學生。現在的年青人 係可以恐怖到你估唔到。唔係話band one 無, 但起碼有一批主力讀書,少咗時間搞事。