自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

garfield_pooh 發表於 18-10-13 13:15
到,真係成日痕,夜晚痕多,之前睇過BK 一個post , jm 教用雙飛人滴落棉花棒了了佢,我試過真係好d ,無咁 ...

我呢排都係咁成日都好痕

伯爵府

有。
所以日日都會用棉花棒索油...
懶一兩日就會頂唔住。

子爵府

2018復活節勳章

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

回覆樓主:

有,痕到“了”耳“了”到發忟憎。後尾去睇耳鼻喉科話我耳仔入面發毛,喺診所用儀器吹乾吓,又比滴耳藥水,有啲緩和但唔斷尾加上好似心隱咁習慣咗“了耳”

公爵府

熱血勳章 hashtag影視迷勳章

蝦碌媽咪 發表於 18-10-13 20:50
有,痕到“了”耳“了”到發忟憎。後尾去睇耳鼻喉科話我耳仔入面發毛,喺診所用儀器吹乾吓,又比滴耳藥水, ...

發霉?
我無諗過,咁要唔要睇醫生先?

男爵府

睛靈勳章

蝦碌媽咪 發表於 18-10-13 20:50
有,痕到“了”耳“了”到發忟憎。後尾去睇耳鼻喉科話我耳仔入面發毛,喺診所用儀器吹乾吓,又比滴耳藥水, ...

我c6都試過耳仔發毛, 醫生比左耳藥水同藥膏, 2個禮拜好返未有返發, 題外話: 支藥膏同我隻貓生癬 獸醫比既係同一支

子爵府

我都係油耳,有無乜嘢清潔方法好D,成日都感覺入面好污衊咁 臭孤真係自己都嗅到,1822時用止汗劑又令毛孔阻塞,現在都不敢用。。。

大宅

我老公係,有味。很不幸我個仔遺傳咗佢

已刪除用户

已刪除用户

珍珠宮

2018復活節勳章

viviencwc 發表於 18-10-12 22:21
成日好痕,知道唔好成日清潔耳仔,
但唔清潔真係好痕,大家點解決?

點解唔好成日清潔耳仔, 但係由以真係好污糟喎

My Egg Egg Egg Egg Easter House

子爵府

叮妹 發表於 18-10-16 04:57
真心請教點為止之阻塞?我用左3O年都冇呢個問題,因一星期一次定時用磨砂膏好似格啦底少左層野咁好正,咁你 ...

是,激光

已刪除用户

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

回覆樓主:

我老公油耳,不幸遺傳咗比個仔,以前唔識清潔塞咗,帶佢睇耳鼻喉科,醫生用儀器幫佢夾咗出嚟,成個紅酒塞咁 盛惠 $1,300 亞仔話聽覺清晰晒
主 賜 平 安

公爵府

熱血勳章 hashtag影視迷勳章

fishes 發表於 18-10-16 05:36
點解唔好成日清潔耳仔, 但係由以真係好污糟喎

1. 應否清潔耳朵?

大部分人不用刻意清理耳朵!因耳道的皮膚細胞天生會向不斷生長、向外移,加上耳油分泌是集中在耳道入口3分1位置,分泌物會自然向外推,排到耳窩外。

2. 用棉花棒、耳挖清潔耳朵可以嗎?

不可以,尤其因中國人的耳洞較細小,如用棉花棒、耳挖、手指挖耳朵,只會將污垢向內推,久而久之可能會堵塞耳道,引起耳朵不適及影響聽力。

3. 油性耳朵需要清潔嗎?

如耳朵的油脂分泌多,容易堵塞耳道,可使用市面上的耳垢溶液,要注意不可用清水或鹽水清潔,因油不能溶於水。

https://topick.hket.com/article/1399992/%e4%b8%8d%e8%a6%81%e5%86%8d%e6%8c%96%e9%bc%bb%ef%bc%81%e9%86%ab%e7%94%9f%e6%95%99%e4%bd%a0%e6%ad%a3%e7%a2%ba%e6%b8%85%e7%90%86%e8%80%b3%e3%80%81%e9%bc%bb%e6%96%b9%e6%b3%95

公爵府

回覆樓主:

係。

成日要”了”

子爵府

zobezobe123 發表於 18-10-12 23:33
你哋油耳,格肋底會唔會有味㗎?

我有呀 識好多油耳既人都有

大宅

zobezobe123 發表於 18-10-12 23:33
你哋油耳,格肋底會唔會有味㗎?

到,很不幸亞仔亞女遺傳左我

首頁

尾頁

跳至