擔心啊仔

七小口
|
話說之前6299已經話我個仔說話有啲問題
不過諗住k2咁細個,慢慢觀察
直到前幾日接放學,老師話啊仔講嘢吾正
講嘢個時個口吾係好郁動
今日又有其他職員到校幫小朋友檢查足部
又話佢扁平足嚴重
之後又要諗去邊度同啊仔做個詳細檢查/跟進
一次過擔心兩樣
crystal媽咪
|
七小口 發表於 18-10-12 22:25

語言搵咗st. 做評估或排服務未
MariaTsui
|

樓主不用擔心,你的兩個問題,當年哥哥K1時已經歷,安排哥哥出去做言語治療,升K2暑假已解決,可以返英文playgroup,今天已是辯論隊隊員。扁平足就去健康院,經檢查後,refer去瑪嘉烈骨科,荃灣仁濟做鞋墊,雖然扁平足沒有根治,但已有改善。
yanswy
|

同我個仔case都幾似,我仔K2嗰陣都比老師話講嘢唔正,之後排政府睇言語治療,睇到宜家小學都跟緊,雖然佢講嘢口音係差啲,但講嘢有文有路,所以我都唔太擔心。
讀幼稚園嗰陣佢成日行路都PK,又係去醫院做好多檢查,做物理治療做到宜家2年級,終於對上覆診話好快唔駛再去,所以有疑惑唔駛擔心,最緊要對症下藥,我成日覺得小朋友個個發展唔同,大家加油
七小口
|
咁請問大家首先我第一步需要去健身院還是直接去醫院睇?
七小口
|
MariaTsui 發表於 18-10-12 22:34
樓主不用擔心,你的兩個問題,當年哥哥K1時已經歷,安排哥哥出去做言語治療,升K2暑假已解決,可以返英文pl ...

請問言語治療係需要在出面俾錢上堂個啲?
七小口
|
yanswy 發表於 18-10-12 22:37
同我個仔case都幾似,我仔K2嗰陣都比老師話講嘢唔正,之後排政府睇言語治療,睇到宜家小學都跟緊,雖然佢 ...

請問排政府睇係需要經健康院轉介嗎?
namnamnamlolo
|
same
大仔講野好遲
最近又話扁平足
雖然有d煩
但都係minor問題
有專科可以解決
唔洗擔心
mike89
|

唔洗太擔心住,職員好多都話扁平足嚴重之後sell野,自己睇下係咪真先
KCBaby2011
|

七小口
|
mike89 發表於 18-10-12 22:49
唔洗太擔心住,職員好多都話扁平足嚴重之後sell野,自己睇下係咪真先

媽媽我吾識睇
因為小朋友係學校檢查
還是我可以到Dr kong看看嗎?
貓頭雀
|
扁平足好常見。
兩年前,某私立醫院(和學校同一教會)的足部健康部門來學校,為小朋友 check 腳, 全班只有三人無問題。人人都比佢 check 到有問題。

可能我小人之心, 全級上下午班有200+人, 猜當中有160人 fail 檢查, 其中有一半人好擔心,跟報告(派回來果份)所指到醫院約夜一步檢查和跟進, 位位580定800(忘了), 都幾萬蚊喎,好和味。

家長自己多加觀察 這年紀有扁平足也屬常見的。
mike89
|
七小口 發表於 18-10-12 22:56
媽媽我吾識睇
因為小朋友係學校檢查
還是我可以到Dr kong看看嗎?

可以去睇下先,當免費多個參考,上網自己再搵下圖對比下,扁平足好普遍多數細d既小朋友都有,做多d傳單中既足部運動,隨住發育會有改善
BBJOJO
|

hnh_mami
|
七小口 發表於 18-10-12 22:41
咁請問大家首先我第一步需要去健身院還是直接去醫院睇?

建議先到健康院見醫生再轉介到政府醫院跟進,政府醫院應該無咁快有期,呢段等待時間可以去ngo排做言語評估,話俾ST知小朋友發音有問題,佢地會同小朋友做測試,坊間亦有好多唔同既語言小組,可以俾小朋友試下。

其實兩個都唔係大問題,k2發音未正都常見,經ST教做下口肌訓練,正確發音技巧,好快改善到。

至於扁平足,印象中好似6歲先confirme因k2仲係發展階段,不過可以多加留意,同埋問下小朋友有無腳痛。
七小口
|
貓頭雀 發表於 18-10-12 23:01
扁平足好常見。
兩年前,某私立醫院(和學校同一教會)的足部健康部門來學校,為小朋友 check 腳, 全班只 ...

請問係未寶x?我小朋友就係個間醫院到校
Jasmine-4711
|
七小口 發表於 18-10-12 22:44

醫生都可以轉介,但一定要去CAC估評(等一年),評估在有需要語言冶療,排期公立都一兩年,好以六歲後冇服務,因中小学大部份有語言治療。

但你去公立或小学,只係一個月見一次語言治療師。在小学有時三個同学一齊教30分鐘,平均每人10分鐘,冇咩大用。

最好儘快去找私家語言诒療師做評估及訓練,在公立排排下就過左六歲黃金治療期。
yanswy
|
七小口 發表於 18-10-12 22:44

我係健康院轉介嘅,但你知啦,政府邊有咁快,我K2等到K3上半個學期有得去睇已經算好好,你可以搵下出面做咗個評估先,有能力就一路睇出面一路等政府。
貓頭雀
|
七小口 發表於 18-10-12 23:15

係啦,我女德貞。
那一年,我在家長谷也講了相同的話,意指若有一半人跟通告去做檢查,都好和味,尚未買鞋墊和其他 follow up .
貓頭雀
|
七小口 發表於 18-10-12 23:15

有位媽咪跟通告去左,好嬲,因為食水好深, 佢仲會提議你買兩對墊,加埋其他野,二三千落樓。
其後,小朋友媽咪講著到好痛,因為硬,唔想行。
又,隨著小朋友成長,脂肪層會變薄,慢慢會改善。 不用太擔心。

另外,如果是同學校,你介意講多少少嗎? 王,陳,吳是比較無同理心的老師,也比較 harsh 。 我小朋友那一年非常唔開心..... 唉。