自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

七小口 發表於 18-10-12 22:25
話說之前6299已經話我個仔說話有啲問題
不過諗住k2咁細個,慢慢觀察
直到前幾日接放學,老師話啊仔講嘢吾正

珍珠宮

七小口 發表於 18-10-12 22:56
媽媽我吾識睇
因為小朋友係學校檢查
還是我可以到Dr kong看看嗎?

可,我果時都去 Dr kong, 咪當聽多個意見囉。 我聽完之後,冷靜返 唔好比果間野嚇你呀。 無啦啦比幾舊水或成千蚊呀!
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

男爵府

回覆樓主

我女4歲3個月講野争小小

去左協康會上左3堂,$880/55分鐘

不過佢有個基金可以申請,有25-75%資助

你可以上網搵下同問下

我女等左2個月左右有得睇

但治療師話佢問題唔嚴重,上幾堂學下skill返去練下先再去見佢

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

http://www.ccdrc.hk/default/index.php
去寶血醫院問下扁平足服務

講野唔郁就自然影響發音,可去協康約個評估。上堂改善口肌運用,如果情況唔犀利,可能上幾個月就夠

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

我仔k2時老師都話佢講野嚴重口齒不清,出街同人講野冇咩人聽得明佢講乜,我重諗住比幾千蚊去語治療中心。c6唔俾,話多鬼餘。

講到底,係因為阿仔懶,唔鐘意x大口講野,亦因為大人縱慣佢。所以我之後唔再剪碎食物,又要佢將講唔清楚的句子清清楚楚講一次才放過佢。

而家阿仔p.1,我覺得佢發音都幾正,完全冇問題。

所以,樓主試吓從生活習慣着手,再唔得,才攞錢揾專家幫手。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

sunnymama2 發表於 18-10-13 00:32
我仔k2時老師都話佢講野嚴重口齒不清,出街同人講野冇咩人聽得明佢講乜,我重諗住比幾千蚊去語治療中心。c6 ...

都有道理
我仔上左兩年語言治療,訓練口肌係其中一部分
以下係其中一d訓練,不妨在家中試試,就算唔岩做左都無壞
1. 坐直個人,背貼椅背,嘟長嘴(留意不是咬下唇、係豬嘴)吹泡泡,要做到口氣越黎越長,距離越黎越遠
2. 將蜜糖或朱古力醬,點在唇上下左右等位置,要用條利去lam
3. 要求小朋友咬一d比較硬嘅野,如食較大塊嘅肉。包括使用門牙

當然每個人需要咩個別訓練就要問返專家啦。而且呢度只係訓練一小部分而已,當訓練下口肌仔啦

大宅

貓頭雀 發表於 18-10-13 00:21
可,我果時都去 Dr kong, 咪當聽多個意見囉。 我聽完之後,冷靜返 唔好比果間野嚇你呀 ...

係啊,雖然我無錢
但我都驚佢拉住我吾俾我走

伯爵府

快d去睇,0-6歲係黃金期,錯過咗就好難追

水晶宮

七小口 發表於 18-10-12 22:42
請問言語治療係需要在出面俾錢上堂個啲?

當年我有排健健康院,但都排左大半年才可做評估,13年前出生率低都要排1年,因為K1班主任跟我說,K1大部份孩子說話不準,孩子不覺有問題,但K2孩子已大部分說話沒有問題,如哥哥說話不清會影響社交,沒有自信,影響K3考小學,所以立刻到協康會做評估,上堂,約半年時間已解決這個問題。

男爵府

我2個仔細時著dr xD鞋大,咪又係變扁平足,到了6-7歲立即轉訂做鞋墊,到了16-17歲左右,有返個足弓位,情況改善了。現在20歲也無乜事,已經幾年不用鞋墊了,放心,容易搞的。

珍珠宮

七小口 發表於 18-10-13 00:58
係啊,雖然我無錢
但我都驚佢拉住我吾俾我走

我在樓下Dr kong, 佢又OK 喎,無 sell 我,只話記得觀察,不用配鞋墊住。 佢即刻在機械上指出腳仔問題,清清楚楚。
比起機構的“四選一剔一格”的感覺好多得...

聽完Dr K 後, 覺得阿女都唔係咁差,不用比學校果張紙嚇親
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

首頁

尾頁

跳至