懷孕第8週個胃一直脹,點算?

carrie2018
|
有無JM都有相同情況,分享一下
Cindy曾
|
carrie2018 發表於 18-10-12 23:00

沒辦法啊,少吃多餐了。盡量不吃脹氣食物。
carrie2018
|
Cindy曾 發表於 18-10-12 23:02
沒辦法啊,少吃多餐了。盡量不吃脹氣食物。

麵包算嘛?
突然肚餓,最佳選擇
yin媽
|

我8W開始都係 過咗一排跟住就勁嘔 嘔到傻 個胃勁痛
過咗4個月開始好D

o_oblue_girl
|
盡量食啲容易消化嘅食物,我12W前次次食完麥皮都會胃氣脹
bchuma
|
懷孕會會令胃酸改變,我當時係胃痛去睇醫生先知道懷孕嘠
carrie2018
|
o_oblue_girl 發表於 18-10-12 23:42
盡量食啲容易消化嘅食物,我12W前次次食完麥皮都會胃氣脹

麥皮都脹(emoji)(emoji)
咁當時有無特別食d咩?
carrie2018
|
bchuma 發表於 18-10-12 23:46
懷孕會會令胃酸改變,我當時係胃痛去睇醫生先知道懷孕嘠

脹到Bra戴唔到,要戴nu bra(emoji)
請問本身未有BB前,胃都麻麻,對嘛?
carrie2018
|
yin媽 發表於 18-10-12 23:28
我8W開始都係 過咗一排跟住就勁嘔 嘔到傻 個胃勁痛
過咗4個月開始好D

仲有好長時間,希望盡快慢慢舒緩(emoji)
yin媽
|
carrie2018 發表於 18-10-13 00:08
仲有好長時間,希望盡快慢慢舒緩(emoji)

可能你只係初期胃漲 之後會陀得舒服 個個情況都唔一樣
Lovehopefaith
|

我都係呀!6周開始胃氣脹,好似長期腸胃炎,好辛苦! 要小食多餐,因每次食野的時候感覺ok,但食完後又會脹,所以攤開食好一點...情況到足4個月突然好起來。你要加油,頂住呀!
carrie2018
|
Lovehopefaith 發表於 18-10-13 00:51
我都係呀!6周開始胃氣脹,好似長期腸胃炎,好辛苦! 要小食多餐,因每次食野的時候感覺ok,但食完後又會脹 ...

多謝分享,支持
好感動
脹的辛苦,自己至知
carrie2018
|
yin媽 發表於 18-10-13 00:12
可能你只係初期胃漲 之後會陀得舒服 個個情況都唔一樣

希望
謝謝支持
Cindy曾
|
carrie2018 發表於 18-10-12 23:04
麵包算嘛?
突然肚餓,最佳選擇

好似醫生話食白麵包
lovelypowerpuff
|
carrie2018 發表於 18-10-13 02:10
多謝分享,支持
好感動
脹的辛苦,自己至知

係啊
我都係6到8週脹到連餓同飽都唔知
我過左8週就一路路好d
12 週無事啦 脹可食少少梳打餅吸吸氣

yannylam1314
|
我6週開始又暈又作嘔,食少少個胃就脹到想嘔。。而經無哂想食野感覺。。好辛苦
希望快d渡過呢個時期啦。。
bchuma
|
carrie2018 發表於 18-10-13 00:07
脹到Bra戴唔到,要戴nu bra(emoji)
請問本身未有BB前,胃都麻麻,對嘛?

係呀 本身胃唔咁嘅。
我要做媽媽
|
我就漲一段時間,唔長,真係唯有少食多餐
carrie2018
|
yannylam1314 發表於 18-10-13 19:52
我6週開始又暈又作嘔,食少少個胃就脹到想嘔。。而經無哂想食野感覺。。好辛苦 ...

大家一起加油(emoji)(emoji)
carrie2018
|
我要做媽媽 發表於 18-10-13 21:39
我就漲一段時間,唔長,真係唯有少食多餐

睇到好多JM一日分8餐食
頭都暈