更年期 (曾生育與冇生育過)

soda903
|
有生育過同冇生育過既JM,响進入更年期或過渡更年期期間的不適是否大不同呢?

我見生育過的,就比較怕熱及異常大汗 (我就係這類)

而未曾生育過的,冇咁大汗,而且怕冷

大家有冇分享下呢!
katherine.k
|
我都想知
月見草
|
soda903 發表於 18-10-13 00:08
有生育過同冇生育過既JM,响進入更年期或過渡更年期期間的不適是否大不同呢?

我見生育過的,就比較怕熱及 ...

我身邊兩個無生過小朋友的朋友,四十七左右已經停經。
奶茶喱哩
|
月見草 發表於 18-10-13 00:36
我身邊兩個無生過小朋友的朋友,四十七左右已經停經。

算早喎
Susey
|
回覆 月見草 的帖子

是的,我身邊冇生比生過的早停經。不過冇生過的看上去比較後生。我再問下佢地。佢哋話停唔停經身體上冇任何變化,除了不用服侍大姨媽。
月見草
|
Susey 發表於 18-10-13 01:21
回覆 月見草 的帖子

是的,我身邊冇生比生過的早停經。不過冇生過的看上去比較後生。我再問下佢地。佢哋話 ...

全對!
Mnbvcxdsa
|
soda903 發表於 18-10-13 00:08

我見生育過的,就比較怕熱及 ...

我冇生育過,我更年期46歲,我有大汗,我一响都是怕冷既人,我識有個人,佢有生育過,60歲先更年期,無任何不適

月見草
|
弱弱一問,其實除了怕熱、大汗、情緒起伏大,仲有乜不適?
123blow
|
月見草 發表於 18-10-13 07:02

我家人話會週身不適、頭痛咁㗎!

Onlok
|
我啊媽,五十幾歲,出汗,心情煩躁。同家燕媽媽個靜心廣告一樣
Mnbvcxdsa
|

我大汗,手會麻痺,失眠,容易肥

amalee    發表於 18-10-13 16:16
Rita
|

容易攰,記性會差,食野容易嗆。
soda903
|
Rita 發表於 18-10-13 07:28
容易攰,記性會差,食野容易嗆。

仲有個大肚腩,做極運動都唔肯走
Rita    發表於 18-10-13 08:49
C.Humphrey
|
係咪一更年期就容易顯老?
soda903
|
C.Humphrey 發表於 18-10-13 08:42

我覺得係,但未生育過JM似乎可以keep 到,生育過既就一發不可收拾咁
Rita
|

成個更年期過程係幾年. 唔會一開始即時顥老, 到後期姨媽真係唔再搵你時, 就明顯D. 不過又唔駛咁驚, 打扮下, 在食療方面幫助下, 都可以keep 多幾年.
rose-mag
|

其實普遍更年期都半百,顯老都好正常。
amypo
|
我45歲停經,生左兩個,我有潮熱,好大汗,瞓覺背脊痛,可能我本身有情緒病食咁藥,所以有冇心煩,一出汗可以用5,6條手巾仔,都幾辛苦,有睇中醫,食藥就冇咁大汗
jeanne1120
|
其實係咪曾生育只係影響更年期表現的其中一個因素

如果其他野一樣,係生過仔應該係好d 既
但仲有其他野可以影響

例如睇過營養師講,如果年青至成年時期多吃大豆製品(如豆腐、豆奶等)
係可以減低更年期時的不適
同埋做運動都可以減輕
Mnbvcxdsa
|
回覆 soda903 的帖子

想知無生育過是不是會早更年期?