勞工假問題

Neutraly
|
姐姐新黎唔想放假,我都無所謂補百五蚊一家幾口出去食餐晏都唔止,佢話一個月只放一日,星期日比錢補無問題,但黎緊重陽節唔可以買假點算?頭三個月佢放假就扣錢,佢唔放假我唔扣錢,咁算唔算犯法??
munmunme
|
Neutraly 發表於 18-10-13 00:25
姐姐新黎唔想放假,我都無所謂補百五蚊一家幾口出去食餐晏都唔止,佢話一個月只放一日,星期日比錢補無問題 ...

其實姐姐不放假補錢已經犯法可況勞工假呢

Poyau
|
法定假日跟例要放
birdbird
|
雖說休息日可以補錢比工人工作, 但工人長期唔放假並不是好事。 一個人要抖下, 出街行下, 同朋友玩下, 才會健康。而且, 工人唔放假, 若然佢心地唔好, 屈你話你唔比佢放假, 你就麻烦
birdbird
|
Neutraly 發表於 18-10-13 00:25
姐姐新黎唔想放假,我都無所謂補百五蚊一家幾口出去食餐晏都唔止,佢話一個月只放一日,星期日比錢補無問題 ...

頭三個月雖不亨有薪勞工假, 但工人放假, 僱主係可以不扣錢。
有d 僱主以為出糧额外比多少少錢算做叫对工人好, 但若然頭3個月工人放勞工假唔扣錢, 工人可能仲開心, 起碼佢唔會有被 强行扣薪的感覺 (佢冇得控制有幾多日勞工假, 但係法例规定要放假, 又不亨有薪)。
Neutraly
|
birdbird 發表於 18-10-13 09:56
雖說休息日可以補錢比工人工作, 但工人長期唔放假並不是好事。 一個人要抖下, 出街行下, 同朋友玩下, 才會 ...

我都知放假唔出去好慘,我都叫佢放、但佢話無朋友唔知去邊佢放假留係屋企又無錢咪仲慘,佢出左糧有錢希望佢會出街
birdbird
|
Neutraly 發表於 18-10-13 11:50
我都知放假唔出去好慘,我都叫佢放、但佢話無朋友唔知去邊佢放假留係屋企又無錢咪仲慘,佢出左糧有錢 ...

工人放假可在家休息, 你唔叫佢做嘢, 唔補錢, 佢以後自然會出街。

唔好被工人帶住你走, 佢唔想放假係佢嘅事, 僱主冇必要配合工人比錢買假。
bossbb
|
我個姐姐都一樣,來左五個月,上個月開始佢話想賺多啲錢還左啲債先,所以話唔放假,我都照比,反正星期六日我都可以照顧小朋友,我就叫佢想放隨時講就得,佢自己都話佢冇朋友,出街只係浪費時間同金錢,之前佢放假都好早返來。
wcpcelia    發表於 18-10-13 16:50
Neutraly
|
bossbb 發表於 18-10-13 12:08
我個姐姐都一樣,來左五個月,上個月開始佢話想賺多啲錢還左啲債先,所以話唔放假,我都照比,反正星期六日 ...

請問你出糧點出?糧單有無寫以錢代假?定另外出休息日補ge錢?
同埋頭三個月佢有無試過唔放勞工假?
bossbb
|
Neutraly 發表於 18-10-13 12:12
請問你出糧點出?糧單有無寫以錢代假?定另外出休息日補ge錢?
同埋頭三個月佢有無試過唔放勞工假?
...

佢十月一日先開始唔放假,我未出糧呀,我應唔應該寫明係糧單度呢?
佢頭三個月全部假都有放呀