有無媽媽有比food allowance 工人

Cherie227chan
|

Poyau
|
請問為何想咁做
Cherie227chan
|
Poyau 發表於 18-10-13 02:03
請問為何想咁做

姐姐要求 她叫我一日三餐都不用理他他自己買
後來我話$900 佢OK
我減少去原因係我知道佢總會食屋企啲嘢
ChineseHK
|
朋友及家人是吃素的。。。給工人food allowance..........工人有吃他們的飯菜。。。他們不介意
wcpcelia
|
唔會比啦...
佢就算收FOOD ALLOWANCE, 又要用你屋企爐火柴木嚟整嘢食, 再會食你屋企D嘢, 根本完全比唔過佢呀
Solarflare
|
住埋一間屋, 好難分得清。
除非你唔介意佢收完food allowance又照食你屋企啲野。
否則會搞到好尷尬。
princesscupcake
|
一定吾比
Poyau
|
Cherie227chan 發表於 18-10-13 02:04
姐姐要求 她叫我一日三餐都不用理他他自己買
後來我話$900 佢OK
我減少去原因係我知道佢總會食屋企啲嘢

姐姐提出要求food alliwance通常等錢使
收咗仍可能繼續分享家中美饌
vivi23berry
|

唔會俾,變相加佢人工。倒不如每星期搵一日同佢去超市/街市,叫佢見到有咩想食就買。(我係咁做)

avang
|
我有比呀,佢問嗰排都應該係等錢使既!
但佢又真係會買同煮佢自己鍾意食既野,佢又會開心啲,都好吖,最緊要我唔使諗埋啲野食啱唔啱佢食! 當然,佢梗係會用我屋企既柴米油鹽啦,呢啲都無得計架啦!
sakura888
|
我係比food allowance 的,代替包3餐。
根據合約條款,如果僱主不包工人3餐,就要提供food allowance。目前係 HKD1,053 per month.

換句話講, 如果你比咗 HKD1,053 food allowance 佢, 就唔使理佢3餐.
olkan
|
冇俾,印尼工人,除咗豬肉唔食得,其他都可以食,咁迷同自己食同一樣嘢囉!
Bibibabalala
|
sakura888 發表於 18-10-16 17:11
我係比food allowance 的,代替包3餐。
根據合約條款,如果僱主不包工人3餐,就要提供food allowance。目前 ...

你工人收左food allowance, 咁有冇食你D嘢?
sakura888
|
Bibibabalala 發表於 18-10-26 11:34
你工人收左food allowance, 咁有冇食你D嘢?

冇。不過我哋會俾佢哋用柴米油鹽。
Bibibabalala
|
sakura888 發表於 18-10-26 11:39
冇。不過我哋會俾佢哋用柴米油鹽。

咁雙方都好。
抺茶雪糕
|
有比,唔使理佢伙食,原本係我煮埋比佢,因為一向我煮飯
cherrybear
|
我個印傭來了十日,已要求meal allowance,我話明唔會比佢開始同我媽玩嘢,如我抄佢要補咩比佢,第一次請工人咩都唔識!慘
katielbaby
|
點解要比allowance? 屋企有煮飯, 如果屋企有特別餐單, 例如食素或者佢唔食豬, 等等, 咪叫佢買餸嗰陣準備多一樣佢自己會食嘅嘢囉, 包埋入買餸錢到。

佢點會攞咗allowance就唔食你嘅嘢吖, 除非你屋企全日都有人同工人一齊。
mimi26
|
我比food allowance 佢真係冇食我野
連一包茶包都冇飲
因為佢食得好清淡,我地飲食習慣唔同,我ok冇問題,有時買食物都會預少少比佢,例如乳酪咁