自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

capricornbb 發表於 18-10-13 02:20
放假都有幫送小朋友出入和帶佢去玩吓嘅,但大多時間都貢上去阿媽度坐,一星期最少一至兩次
...

一星期最少1、2次好正常,我自己都成日返娘家,我都唔會阻止我老公去佢父母度

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

capricornbb 發表於 18-10-13 11:23
Lojo11,您真是個不可多得的女人,好心抱

其實以前都試過咁嘅情況,但小朋友升小學,開始多嘢兼顧,但C6返 ...

我都唔係咩好新抱,都要搵朋友呻有幾麻煩!你c6係獨仔?好彩你99會打下牌,唔係全天候要個仔陪!你c6返呀媽到會唔會覺得靜d安樂d?照計爸爸好痴女喎!

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

lojo11 發表於 18-10-13 11:43
我都唔係咩好新抱,都要搵朋友呻有幾麻煩!你c6係獨仔?好彩你99會打下牌,唔係全天候要個仔陪!你c6返呀 ...

侯爵府

畀面勳章

capricornbb 發表於 18-10-13 02:20
放假都有幫送小朋友出入和帶佢去玩吓嘅,但大多時間都貢上去阿媽度坐,一星期最少一至兩次
...

一星期返自己呀媽度坐一丶二次唔算多掛,你都話佢放假有送小朋友出入同帶佢去玩,其實老人家年紀都大啦,做仔女有時間見下自己父母好正常,亦係比自己小朋友見到既榜樣,佢又冇迫你返,佢返自己父母度你咪又返去見下自己媽咪囉,之後join埋一家行下食下野先回家都得架。

侯爵府

capricornbb 發表於 18-10-13 02:35
我想我哋一家三口多d一齊嘅活動,唔係一得閒就返佢阿媽度,我自己都有"外家",但唔會好似佢咁,亦無可能成 ...

其實一星期一兩次好多咩?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

capricornbb 發表於 18-10-13 11:52
我C6係長子,有個妹(已搬出),所以99係獨居嘅

C6都錫個女嘅,所以未跟他完全脫離關係,佢都會帶個女上去搵 ...

咁其實你c6都算係好爸爸,唔係唔理頭家!會唔會你湊女加工作所以有壓力,心情唔好?我99有病,星期日、假日都一定要留家,開頭我都好唔開心,情緒低落,點解人地一家可以假期去玩,我就只可同c6/仔輪更出街?會向c6發脾氣,但發完又點?都改變唔到,只有接受同搵朋友呻下!我父母唔係香港,少個壓力要抽時間睇佢地!你有時間多探你父母,各有各探都無問題。

男爵府

回覆樓主:

每次去坐幾耐?坐成日?定三兩個鐘?

水晶宮

o_____o 發表於 18-10-13 11:52
一星期返自己呀媽度坐一丶二次唔算多掛,你都話佢放假有送小朋友出入同帶佢去玩,其實老人家年紀都大啦, ...

水晶宮

ifcsir 發表於 18-10-13 11:56
其實一星期一兩次好多咩?
其實一星期一、兩次唔算多,只係呢一,二天,也是我哋放假,可兩公婆見面相處嘅時間

水晶宮

jt824 發表於 18-10-13 12:04
每次去坐幾耐?坐成日?定三兩個鐘?
每次時間不同,有時2,3小時,有時10小時以上,有假就9成時間會上

侯爵府

畀面勳章

capricornbb 發表於 18-10-15 09:00
兩公婆返工,平日可見面大約2小時x 5天(當中已包括沖涼後食飯簽通告等),即一星期見面10小時,放假想一齊都 ...

咁如果係咁,佢可能覺得放假返99度自在開心過係自己屋企?你一定要搵出問題所在先得喎,你想佢比時間屋企,佢就想返99屋企陪99,不如你安排多D家庭活動一家三口去,有時又預埋6299,有時預自己父母,咁大家都公平。

水晶宮

回覆樓主

其實做人老婆最傻最傻就係同99爭寵。

水晶宮

o_____o 發表於 18-10-15 09:06
咁如果係咁,佢可能覺得放假返99度自在開心過係自己屋企?你一定要搵出問題所在先得喎,你想佢比時間屋企 ...
多謝您的意見分析和開解,前晚大家嘈完,我whatapps佢講返我嘅感受,佢建議每星期六去探我媽,搵佢食飯,雖然實際上每星期六係唔可行,但都令我覺得佢已行出一步,肯改善大家嘅情況了,呢兩日佢無返阿媽度,因為佢病咗,但我哋留咗喺屋企,我照顧佢,咁簡單嘅相處時光,我已經覺得好開心。

水晶宮

happyty 發表於 18-10-15 09:42
其實做人老婆最傻最傻就係同99爭寵。

水晶宮

回覆樓主:

樓主,你都話99有病,做仔探多D亞媽都很正常,大家應該互相體諒。

子爵府

回覆樓主:

你先生一星期先返去99度一,兩次,都好過要同99一齊住。
你都想你個女日後好似你先生咁孝順。

水晶宮

MariaTsui 發表於 18-10-15 10:45
樓主,你都話99有病,做仔探多D亞媽都很正常,大家應該互相體諒。
我奶奶無病呀,身體好健康

水晶宮

sinohk33 發表於 18-10-15 11:00
你先生一星期先返去99度一,兩次,都好過要同99一齊住。
你都想你個女日後好似你先生咁孝順。
...
謝謝您的意見

禁止訪問

回覆樓主:

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

就睇你咁寫,覺得係你同佢吵得多,溝通少,想返亞媽度避靜
千萬不要在小朋友面前嘈交,佢地其實會記住那種情境,有陰影的。
我仔咁細個時見過我地嘈過1次咁大把,佢竟然記住好耐,係老師講返俾我知我先知咁大影響

首頁

尾頁

跳至