自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

capricornbb 發表於 18-10-13 01:30
本以為嫁孝順仔係好正路,但有咗自己小朋友後(8年),大家事業忙,顧小朋友健康,學業在我身上,但佢有時間 ...

唔知因咩事家嘈屋閉,但冇男人鍾意日日嘈架,咁會唔會係佢避走回家的原因呢?
試試源頭解決問題吧。

capricornbb    發表於 18-10-17 04:21

水晶宮

capricornbb 發表於 18-10-15 11:57
我奶奶無病呀,身體好健康

睇錯左,原來是另1個樓主

大宅

2018復活節勳章

回覆 capricornbb 的帖子

老人家一個人住, 係要去睇下佢嘅, 一個星期一、兩日其實又唔係多。佢唔迫你一齊去都偷笑 (我唔鍾意去99家, 因為地方細, 唔係我主場, 焗住坐喺張櫈度幾粒鐘太辛苦)
你可以襯佢去探99時, 你又返一返娘家,
又或者, 你可以同佢一齊帶埋仔女去探嫲嫲, 咁你哋就可以見多D...

朋友教, 2公婆一星期一日, 放低所有生活鎖碎事,
好似以前拍緊拖咁, 食下飯, 過下2人世界, 都可以增進感情, 你不妨試試。

capricornbb    發表於 18-10-17 04:21

水晶宮

capricornbb 發表於 18-10-15 10:42
所以理性上我都知道探阿媽無錯,只係想大家平衡吓,公平分配時間。

其實我同C6結婚差不多6年才生小朋友, ...

好明白,或許再同老公平心靜氣商量下時間的分配可以嗎?

capricornbb    發表於 18-10-17 04:20

男爵府

個人愚見覺得樓主其實同C6心平氣和咁溝通下... 溝通係人與人相處中最重要既一環, 好多時因為缺少溝通, 所以先會有誤會. 坦誠咁講下自己感受比C6聽, 等佢了解同明白下你, 減少互相對大家既誤解~ 可能因為有好多時D野都放係心冇講出黎, 而人地又唔係清楚你既諗法先會咁樣...
希望樓主快D開心返, 同老公恩愛如昔!!

capricornbb    發表於 18-10-17 04:19

首頁

尾頁

跳至