自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止發言

wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 畀面勳章

水晶宮

畀面勳章

Candy_HL 發表於 18-10-14 15:08
我都係驚左,成個talk淨係講畢業生有幾掂,入神科,另一間保記,收斂好多
...

我今年就會去另一間保記睇下!希望感覺好d!

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Candy_HL 發表於 18-10-14 15:09
傳統名校頭10果幾間出名hea,學生都係靠出面補習
其實間間學校都有好嘅老師,同時也有hea嘅老師,親戚嘅仔係大家都話hea嘅學校讀,冇咩功課冇補習,成績都頭15%,因為有啲老師好用心教。

侯爵府

blue02 發表於 18-10-14 01:48

我對DGS理解係,根本入去已是天資好嘅人, 來自五湖四海, 名流世家。佢地本身已汲取左好多先天嘅養分, 所以學校反而係活潑過果啲死谷嘅中學。

地區果啲唔明白, 以為死谷就得, 唔知人地嘅課程重要反而係俾學生領誤和舉一反三。以為人係機械人, 所以結果就會係咁。

我從無睇唔起地區學校, 反而我一向好支持. 但也希望呢啲學校明白, 世界已變, 我們要關顧多啲學生嘅能力和態度培養, 真正培育面對未來世界嘅人才。

大宅

cornmimi 發表於 18-10-13 06:45
呢間學校, 學業成績真喺要求好高?
因為真喺唔識,
攪到一個又一個學生要輕生。

以前出10A生的

男爵府

Sumyeema1 發表於 18-10-13 14:12
濕疹中大生也係出自呢間中學?

保記百周

大宅

lovelybaby2015 發表於 18-10-14 12:27
百周年舊年有係個女仔自殺走左

個女仔係濕疹困擾,佢走時已經讀緊中大,而且佢走時已冇返學好耐,只係母校係百周,唔好入間中學數啦。

水晶宮

畀面勳章

sammag 發表於 18-10-14 18:41

個女仔係濕疹困擾,佢走時已經讀緊中大,而且佢走時已冇返 ...

你有冇睇條link,你應搞錯
我知你講緊邊單:

https://www.hk01.com/突發/200831/屯門三屍命案-死者曾讀中大護理15年退學-曾怨濕疹一世suffer

https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20150208/19033904

一單18年新屯門中心,你唔講我都唔咩原來佢母校是百周年。我講嗰單是15年大興邨,你search下,個女仔吊頸送院時仲影到佢著百周年校服

我之前講「去年」是我記錯,我之後已回返嗰個jm我搞錯左,應該係2015年

大宅

Rip

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章

978212 發表於 18-10-14 15:07
相比之下,傳統名校真係太自由啦。

超同意

RIP

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

RIP....

侯爵府

回覆樓主:

好奇問各位家長,會否因為間中學有學生自殺而唔去考慮?明白原因並非单一,但巧合地多過一宗,即代表學校有要求但又幫唔到學生達標?

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

tutik 發表於 18-10-15 15:27
好奇問各位家長,會否因為間中學有學生自殺而唔去考慮?明白原因並非单一,但巧合地多過一宗,即代表學校有 ...
好老實,10個月有兩單學生因為學業自殺,的確係會令我唔考慮,會重新思量擺位次序。

侯爵府

clarawuwu 發表於 18-10-15 17:45
好老實,10個月有兩單學生因為學業自殺,的確係會令我唔考慮,會重新思量擺位次序。
...

我仔九龍城網擔心另一間band 1中學,12年及本月兩單,雖然相距数年。。。

大宅

讀呢間中學有好多都係聯系小學升上, 佢既小學又係好傳統又谷狂操個從小已被壓逼
我唔知呢位學生係唔係, 但咁細個因為成績而輕生真係好可惜, 人生唔只得考試分數

複式洋房

too many now
專營Retainer Brite 100%美國原裝正貨, 只賣正貨
回覆極快, 歡迎查詢. 就算唔買 想問下關於箍牙問題, 亦都樂意解答 :)
彈性交收方法, 輕易收貨
多謝支持

首頁

尾頁

跳至