呢幾日突然諗起天與地呢句:

hellohelloruby
|
和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同嘅說話之餘,而又互相尊重。
koala904
|
agree

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
wcpcelia    發表於 18-10-13 17:24
APIGMA    發表於 18-10-13 09:03
做人要開心
|
hellohelloruby 發表於 18-10-13 08:19
和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同嘅說話之餘,而又互相尊重。
...

絕對同意
cattz288
|
hellohelloruby 發表於 18-10-13 08:19
...

尊重, 咩黎架? 好似現代人不需要咁
good_pig    發表於 18-10-13 16:05
PCCW2319
|
cattz288 發表於 18-10-13 08:26
尊重, 咩黎架? 好似現代人不需要咁

唔係唔需要。 係現今好多人都“只懂得要別人尊重自己, 而唔識尊重別人。
ChloeMa
|
宜家d人係你要聽我講,我講嘅先至係金科玉律。
cattz288
|
PCCW2319 發表於 18-10-13 08:32
唔係唔需要。 係現今好多人都“只懂得要別人尊重自己, 而唔識尊重別人。
...

真係好悲哀!
rabbit75
|
不過有種人永世都係觀奇洋服
好鍾意一句維穩之類滅聲
selinako^^
|

諗起我99,話要團結,唔團結人地就睇唔起你
團結係要聽大伯話(即係比佢洗,聽佢命令)
要大伯前大伯後,要尊敬佢
我家姐話:即係電視民國,有錢人既大家族既一家之主,佢話東,你唔好話西
2件事
異曲同工之處係:和諧並非一言堂
artroboy
|
 謝分享!

「人心之不同各如其面」,我們首先要承認,每一個人都是獨立的個體,每一個人的認識、想法、利益、追求都不相同,綜合來說,就是「人心之不同」。

「和而不同」,是承認和尊重「人心之不同」,有這種承認和尊重,就可達致人際、社會、國際之和諧。

表面上雖「同」但實際上各有自己利害的盤算,是「同而不和」的假和諧。一個社會必須容許和尊重每一個個體的「不同」。

「不同」是出於自然,因為人的意識千差萬別,正因為有不同的事物互濟互克,不同的意識切磋砥礪,才能令世界進步,令社會生機勃勃,奼紫嫣紅。

「和而不同」正是千變萬化的世界得以存在的自然之理。

只有和而不同,才能達致真正和諧。

若硬要追求表面上的統一,強要千人一面、眾口一聲,那麼表面上是「同」了,但卻是「同而不和」,實際上社會正蘊藏著分崩離析的暗湧

《節錄》

selinako^^
|
...

你呢句,擺係我男家,真係入心入肺
Rita
|
...

自佔中起, 我成日諗起呢句
luckybaby2011
|
rabbit75 發表於 18-10-13 09:04
不過有種人永世都係觀奇洋服
好鍾意一句維穩之類滅聲

咩叫觀奇洋服?
luckybaby2011
|
...

對啦、好自我
moma1023
|
...

現在的人說:「你唔值得我尊重所以我唔需要尊重你。」
現在講互相尊重,會被罵是「犬儒」。

sarali
|
...

Reminder
|
koala904 發表於 18-10-13 08:22
agree

香港人就是沒有
MM2H
|
香港人真係要團結
Poyau    發表於 18-10-14 01:31
kenshiro18
|