點解小巴龜唔食野?

OsansanO
|
買左兩隻小巴龜返黎養第2日,點解佢地都係唔食野既?有冇人知?賣家話每日比10幾粒糧佢地,佢地一粒都唔食thanks
kwclau
|
OsansanO 發表於 18-10-13 08:48
買左兩隻小巴龜返黎養第2日,點解佢地都係唔食野既?有冇人知?賣家話每日比10幾粒糧佢地,佢地一粒都唔食tha ...

新買返來會怕醜的,放糧後行開,佢自己會偷偷地食。仲有,而家開始凍,注意水溫要25至28度,先消化到。多曬太陽(注意溫度,唔好吹風)
kwclau
|
買左兩隻小巴龜返黎養第2日,點解佢地都係唔食野既?有冇人知?賣家話每日比10幾粒糧佢地,佢地一粒都唔食tha ...

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21906563
參考吓
kenshiro18
|
冬天開始唔食野
奇異果小邱
|
睇下眼隻有冇白? 如有,可能病咗

同埋天氣凍,龜會唔食野的
sophialihk
|
kenshiro18 發表於 18-10-13 09:09
冬天開始唔食野

我屋企2隻養了2年, 都開始食少左啦
qq媽媽咪
|
我個d巴西(emoji)都開始唔食野
OsansanO
|
kwclau 發表於 18-10-13 09:05
新買返來會怕醜的,放糧後行開,佢自己會偷偷地食。仲有,而家開始凍,注意水溫要25至28度,先消化到。多 ...

有試過丫,佢都係唔食,佢日日爬上頂曬太陽訓教都唔食
wcpcelia    發表於 18-10-14 09:05
OsansanO
|
kenshiro18 發表於 18-10-13 09:09
冬天開始唔食野

今洗咪每日照比糧佢嫁?
kenshiro18
|
如果開始成日唔旭同訓,就開始冬眠了,咁係唔會食野
phoebelamlam
|

呢個天氣入bb,其實好大膽,因為天氣問題,佢地好易病,記得保溫,保溫,保溫(重要野講3次)
amyamy123
|
以前拎咗隻龜bb返嚟,當時係冬天, 佢真係冬眠唔食野,其實我日日都會同佢地換水,隔無耐佢就無再冬眠,肯食返野
OsansanO
|
phoebelamlam 發表於 18-10-13 10:42
呢個天氣入bb,其實好大膽,因為天氣問題,佢地好易病,記得保溫,保溫,保溫(重要野講3次)
...

點樣幫佢地保溫?放係窗邊有太陽曬入屋,佢夠暖嗎?
phoebelamlam
|
OsansanO 發表於 18-10-13 10:52

暖管,暖燈,因我唔係養水龜,所以我唔係太清楚,不過見議你去fb,自己找有關嘅gp入去,好多高手雲集,佢地都好願意教人
kwclau
|

窗邊大風,小心凍親。龜b要暖管暖燈。我家的兩歲,仲好食得,同平時一樣
OsansanO
|
kwclau 發表於 18-10-13 11:28
窗邊大風,小心凍親。龜b要暖管暖燈。我家的兩歲,仲好食得,同平時一樣
...

我放係窗邊密封玻璃個邊吹唔到風嫁, 原來小巴龜都要最燈嫁
kwclau
|
OsansanO 發表於 18-10-13 11:35
我放係窗邊密封玻璃個邊吹唔到風嫁, 原來小巴龜都要最燈嫁

密封玻璃曬太陽沒有uvb的。龜殼要有uvb補充鈣質。但如果打開窗呢,就驚凍親,流鼻水。可以買uvb燈在室內曬。但曬8個鐘先等如真太陽的15分鐘。我冬天做法係每日曬真太陽30分鐘時,開住暖燈。曬完太陽放返入室內缸,有暖水管keep住26至27度。
good_pig
|

凍?
vet
|

要有温度計和暖管(放在水中),uv燈,浮的平台比佢曬燈和休息。佢哋係水養,要夠水比佢哋游,又要有台比佢地休息。
咁細隻冬眠好易死, 况且而家廿度沒有可能凍或冬眠,應該係晤舒服。
vet
|
上www.hkturtle.org做下功課
好多學問,希望你買左就唔好放棄佢。